7. NYT KESÄNÄYTTELYIHIN!

Teksti: Ali Kinnunen

Nyt on kesä – ja kesänäyttelyt. Lomamatkojen ohjelmaan kannattaa sisällyttää käynti kesänäyttelyssä.
MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Mäntän kuvataideviikoilla riittää nähtävää – ja näyttelyihin ja niiden rakentamiseen voi tutustua jo etukäteen netissä mainioilla sivuilla.
Mäntän kuraattori on tänä vuonna Minna Joenniemi (s. 1971). Hän on monialainen kulttuuritoimittaja, joka on toimittanut, ohjannut ja juontanut ohjelmia Yleisradiossa vuodesta 2001. Hän on ideoinut useita tv-ohjelmakonsepteja kuten Runoraadin, Taloraadin, Taideraadin ja rakennussuojelusarjan Suojele minua!. Hän kehitti myös Kulttuurikuntokortin, josta lähti liikkeelle valtakunnallinen kulttuurikuntohanke. Minna Joenniemi valitsi Finlandia-palkinnon saajan vuonna 2010.
– Tein kymmenen vuotta Runoraatia, joten minut mielletään runoihmiseksi, mutta kuvataiteeseen minulla on vanhempi ja vahvempi suhde, hän sanoo.
Näyttelyssä on mukana nuoria ja kokeneita taiteilijoita. Mukana ovat Maija Ahlbrecht, Jan Anderzen, Kenneth Bamberg, Dave Berg, Enoch Bergsten, Brains on Art, Ilmari Gryta, Siiri Haarla, Mia Hamari, Alma Heikkilä, Jussi Heikkilä, Heidi Hemmilä, Tatu Hiltunen, Ylva Holländer, Pekka Jylhä, Kahviland, (Leena Kela, Turku ja Kristina Junttila), Kaarina Kaikkonen, Matti Kalkamo, Saara-Maria Kariranta, Jouna Karsi, Otto Karvonen, Johanna Ketola, Saija Kivikangas, Tapani Kokko (Veistäjät), Essi Korva, Maanantai Kollektiivi, Maija Kurki, Teemu Lehmusruusu, Ninni Luhtasaari, Maija Luutonen, Juha Menna (Veistäjät), Jussi Meuronen, Hanneriina Moisseinen, Teemu Mäki, Pia Männikkö, Pekka Nevalainen, Pekka Niittyvirta, Leena Nio, Noora Nio-Juss, Meiju Niskala, Pekka Niskanen, Konsta Ojala, Pelastusalus Silakka, Kukka Paavilainen, Meri Peura, Outi Pieski, Kaija Poijula, Eevamaija Priha, Anssi Pulkkinen, Vesa-Pekka Rannikko, Tuomo Rainio, Antti-Ville Reinikainen, Anna Rokka, Vappu Rossi, Aura Saarikoski, Jenna Sutela, Sami Sänpäkkilä, Sirpa Särkijärvi, Kari Södö, Antti Tanttu, Sakari Tervo, Oona Tikkaoja, Elina Tuhkanen, Lasse Ursin, Henry Wuorila-Stenberg, Jenni Yppärilä, Rut Karin Zettergren.
Mäntän kuvataideviikkojen sivuilta pääsee kaikkien mukana olevien kuvataiteilijoiden sivuille, joten taiteilijoihin voi tutustua etukäteen.
Vuoden 2014 näyttely on esillä 15.6.-31.8 ja se on avoinna joka päivä klo 10-18. Yhteystiedot: Mäntän kuvataideviikot Pekilo, Tehtaankatu 21 35800 Mänttä, puhelin. 044 2599 194 tai asiakaspalvelu (näyttelyn aikana) 044 0234 587, sähköposti kuvataideviikot@gmail.com, www.mantankuvataideviikot.fi
TAIDEKESKUS SALMELA 25 KESÄÄ

Tänä kesänä vietetään Taidekeskus Salmelan 25 kesää – juhlavuotta. Juhlavuoden uutuutena on puistonäyttämö. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu mm. laaja konserttiohjelmisto, juhlanäyttely sekä juhlavuotta täydentävä tapahtumien sarja. Taidenäyttelyissä muistetaan jo edesmenneitä taiteen mestareita, jotka ovat olleet vahvasti esillä Salmelan näyttelyissä vuosien varrella. Lisäksi esillä on teoskokoelmia nuorilta taiteilijoilta, jotka ovat löytyneet näyttelyyn Salmelan nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun ja talvistipendiaattitoiminnan kautta.

Salmelan juhlavuoden 2014 taidenäyttely

Salmela panostaa tänäkin vuonna tunnettuihin ja suosittuihin nimiin. Salmelan kesän taiteilijat ovat taidemaalarit Tero Laaksonen, Jussi TwoSeven, kuvataiteilijat Antti Huovinen, Lidia Joki, Pia Kousa, Susanna Pälviä, Carolina von Schantz, Kia Taegen, Netta Tiitinen sekä kuvanveistäjät Eero Hiironen ja Kauko Kortelainen. Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi on valittu taidemaalari Tiina Suikkanen. Muistonäyttelyssä esillä teoskokoelmat Juhana Blomstedtilta, Kimmo Kaivannolta, Ukri Merikannolta, Esko Tirroselta ja Nina Ternolta.
Salmelan näyttelyt ovat avoinna 7.6.–10.8.2014 päivittäin klo 11–18, ryhmille tilauksesta 26.5. alkaen.
Yhteystiedot: Taidekeskus Salmela, puhelin: 050 3388 114, sähköposti: info@taidekeskussalmela.fi,
osoite: Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju, facebook: www.facebook.com/taidekeskussalmela,
www.taidekeskussalmela.fi

TAIDEKESKUS PURNU

Taidekeskus Purnun kesän 2014 näyttelyn nimi on ”MISTÄ TULET? WHERE ARE YOU FROM? VARIFRÅN KOMMER DU?”. Sen kuraattori on Marja Kolu.
Purnun kesän 2014 taiteilijat ovat Jouni Airaksinen, Heli Hoffrén, Kerttu Horila, Tiina Kivinen, Kaija Kontulainen, Tiina Laasonen, Riikka Lenkkeri, Kiba Lumberg, Kirsi Neuvonen, Nelli Palomäki, Caroline Pipping, Riku Riippa, Miina Äkkijyrkkä, Henry Wuorila-Stenberg, Sergey Bratkov, Ivan Gorshkov ja Peter Johansson/Barbro Westling.
Tätä kirjoitettaessa Purnun kotisivut olivat vielä tekeillä. Paras tapa onkin seurata Purnun näyttelyn kehittymistä facebookista. Oikea ja tämän vuoden tiedot sisältävä sivu löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/pages/Taidekeskus-Purnu/133163940215971
Purnun näyttely on avoinna 15.6.–10.8.2014, ryhmille tilauksesta 21.5.–31.8. Yhteystiedot: osoite: Mustasaari 63, 35100 Orivesi.

FISKARSIN RUUKKI

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta, ONOMA, järjestää kesällä 2014 kuraattori, valokuvaaja Jani Kailan kuratoiman RAJAPINNAT-näyttelyn. Fiskarsin Ruukin, Arabian Taideosaston ja Nuutajärven lasikylän itsenäiset luovat yhteisöt pohtivat ja kyseenalaistavat näyttelyssä käsityön, taiteen, muotoilun ja kaupallisuuden rajapintoja. RAJAPINNAT-kesänäyttely Kuparipajassa on välillä 18.5.-14.9.2014.
Yhteystiedot: Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta – Näyttelytoimisto ja Onoma Shop
Tornikellorakennus
10470 Fiskars
Puh (019) 2777 500
Fax (019) 2777 501
onoma@onoma.org
Muutamia poimintoja

Helsingin Taidehallissa on Heikki Marilan näyttely Kukkia ja perkeleitä, Helsingin Taidemuseossa näyttely Yksin, jossa 15 taiteilijaa kertoo näkemyksenä yksinäisyydestä. Olli Lyytikäisen muistonäyttely on Salon taidemuseossa.

Museoita

• Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
• Kaikki museot löytyvät museohaulla
http://www.museot.fi/museohaku/
• Monissa perinteisissä museossa on toimintaa koko kesän, kannattaa tutustua – esimerkiksi etsimällä netistä hakusanalla kesänäyttelyt 2014.