SUTINEN VALITSEE VÄRIN

Aistikas lastenkirjauutuus

Teksti: Tanja Rantalainen

Caritan Lehtniemen esikoiskirja on kliseet väistävä, herkkävireinen tunnustelukirja lapsiperheille. Näkövammaisille lapsille suunnatut pistekirjoitustekstit ja tekstiin integroitu kuvailutulkkaus tuovat Sutisen tarinaan tason lisää.

Carita Lehtniemi (s. 1977) on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, kuvittaja ja kuvailutulkki, joka on lapsesta asti haaveillut lastenkirjojen tekemisestä. Sutinen valitsee värin -kirjahankkeen Carita aloitti vuoden 2017 alussa. Kirjan luomistyössä oli neljä suurta vaihetta: käsikirjoittaminen, kuvittaminen, kuvailutulkkaus ja tunnusteltavan toteutuksen suunnittelu.
– Työkokemus kuvailutulkkina heijastuu kaikkeen. Jo kirjaa luonnostellessani mietin kuvan kokemisen eri tapoja, asioiden sanoittamista ja tunnustelemista. Tiesin alusta alkaen, että kielen pitää olla mahdollisimman kuvailevaa ja kuvailutulkkauksen oleellinen osa tarinaa.
Sutinen valitsee värin -kirjan kuvailutulkkaus on integroitu tekstin sisään. Mitä se tarkoittaa?
– Kuvailutulkkaus ei ole kirjassa erillisenä liitteenä, vaan se on sisällytetty tarinaan. Teksti on kauttaaltaan kuvailevaa. Pistekirjoituksella painetuissa osuuksissa on eri sisältöä kuin mustavalkotekstissä, perinteisempää kuvailutulkkausta ja vinkkejä kuvien tunnusteluun.

”Kirpeä Kelta kimittää voitostaan varmana:
– Ota minut! Minä olen kirkas ja kiivas, kuin aurinko, joka valaisee taivaan, viherryttää puutarhan ja kypsyttää sadon. Tokihan minä olen paras väri!”

Näkövammaisten lasten havaintomaailmaan Carita tutustui Näkövammaiset lapset ry:n toiminnan kautta Oo mun kaa -kerhossa. Hän myös luki aiheesta paljon.
– Taustatutkimuksessani perehdyin siihen, miten syntymäsokeat kokevat värit. Se vahvisti käsitystäni siitä, että värit ovat hyvä teema käsitellä lastenkirjassa. AD:nä (art director, taiteellinen johtaja esim. mainostoimistossa) olen värien kanssa paljon tekemisissä. Työssäni ne ovat värikarttoja ja koodeja ja teknisiä asioita. Värit edustavat kuitenkin myös tunteita. Ne sisältävät symboliikkaa, niihin liitetään mielikuvia, sanontoja ja stereotypioita. Värit yhdistävät meitä kaikkia.

”Kerrostalot ovat haalean vaalean siniharmaita. Utuisia ja vaimeita. Aivan kuten Sutinenkin. Ja katu. Ja puut. Taivaskin on väritön. Sellainen on Sutisen kotikaupunki.”

Carita muistuttaa, että painettu kirja on ainut media, jota lukiessa voi ottaa tuntoaistin mukaan. Celia-kirjastolla on kokoelma näkövammaisille lapsille suunnattuja koskettelukirjoja. Carita tuo moniaistisesti vastaanotettavia kirjoja koskevaan keskusteluun uuden käsitteen, kun hän kutsuu omaa teostaan tunnustelukirjaksi.
– Tunnusteltava kuvakirja, livre tactile illustré, on lainattu ranskan kielestä. Olen kouluttautunut lastenkirjailijaksi Ranskassa. Sikäläisessä perinteessä koulutus lähtee siitä, että kuvittaja kirjoittaa itse tarinansa. Opiskelimme laajasti kuvataidetta, mutta myös esimerkiksi psykologiaa, tarinankerrontaa ja elokuvataidetta. Tunnustelukirja-termi tulee myös kustannuspuolelta. Lapsille suunnatuista taktiilikirjoista käytetään sitä nimeä.
Sutinen valitsee värin -kirjan vaativa painotekninen toteutus on tehty Suomessa Painotalo Trinketin toimesta ja siinä on hyödynnetty sekä nykyaikaista digi- ja efektipainotekniikkaa että noin 100 vuotta vanhaa preeglauspainokonetta.

”Viher vaahtoaa, Puna pursuaa, Sini sumuttaa ja kelta kipinöi. – Mitä ihmettä nyt tapahtuu? Sutinen kummastelee.”

Lainaukset Carita Lehtniemen kirjasta Sutinen valitsee värin. Kirja on saatavilla kirjastoissa ja kirjakaupoissa. Sen voi myös tilata suoraan kirjailijalta tilauslomakkeella verkkosivulla www.kuvailutulkkaus.com/lastenkirja tai sähköpostitse osoitteella carita@kuvailutulkkaus.fi

Kirja on valittu Suomen ehdokkaaksi keväällä 2022 järjestettävään kansainväliseen Typhlo & Tactus -koskettelukirjakilpailuun.