MAURI JA MUSTIS 3 2021 KUVAILUTULKATTUNA

Kuvailukäsikirjoitus Eija Paasu ja Sari Rajala

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu käsin tikkukirjaimilla piirtämisen yhteydessä. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu
Mustis seisoo poikittain kuvan vasemmalla puolella liilaraidallisella matolla. Matolla Mustiksen edessä on kännykkä ja siihen liitetyt kuulokkeet. Oikealla kuvan alakulmassa Mauri istuu nojatuolissa näkyen rinnasta ylöspäin. Mustis selittää hänelle terhakkaana, häntä pystyssä ja silmät suurina: ”Volter Kilven kirja Alastalon salissa on kotimaisen kirjallisuuden klassikko 1930-luvulta.”
Mauri vastaa: ”Niin on, kuulemma.”

Toinen ruutu
Mustis on lähikuvassa vasen etutassu pystyssä. Hiukan alakuloisena se selittää: ”Opus on kuitenkin aika paksu ja sen monimutkainen kieli on tunnetusti vaikeaa luettavaa, jäi itseltäni kesken.”

Kolmas ruutu
Mustis on pystyasennossa puolesta vartalosta ylöspäin näkyen. Sillä on vasemmassa etutassussaan kännykkä ja oikeassa kuulokkeet. Innosta toinen korva ylös sojottaen ja riemukkaana se kertoo: ”Nykyään se löytyy Yle Areenasta äänikirjana, kesto vaatimattomat 36 tuntia.”

Neljäs ruutu
Mustis on kuvassa vasemmalla näkyen takaviistosta. Sen vekkikorvat on piirretty osittain ruudun ulkopuolelle. Mauri istuu nojatuolissa Mustiksen edessä oikealla ja hänellä on kännykkä kädessään. Mustis ojentaa kuulokkeita pitelevää tassuansa kohti Mauria ja kertoo intoa puhkuen: ”Nyt sain sen lopultakin kuunneltua kokonaan!” Mauri vastaa naurussa suin: ”Onnittelut! Mitä pidit kirjajärkäleestä?”

Viides ruutu
Ruutu on normaalia kapeampi. Mustis on keskellä kuvaa pitäen kuulokkeiden korvaosia etutassuissaan. Hölmistyneenä silmät ymmyrkäisinä se selittää Maurille: ”Upeaa tekstiä, mutta onhan se aika vaativa. Fantasiajaksot olivat kyllä yllätys ja kovin erilaisia kuin kirja muuten.”

Viimeinen ruutu
Mauri ja Mustis ovat lähikuvassa. Ilkikurisesti hymyillen Mauri paljastaa: ”Minusta kuulosti ihan siltä kuin olisit välillä kuorsannut kirjaa kuunnellessasi.” Perin juurin äimistyneenä tassu leuallaan Mustis toteaa: ”Se kyllä selittäisi autotakaa-ajon, jättiläistursaan ja avaruusoliot…”