Nyt kesänäyttelyihin!

Teksti: Ali Kinnunen

Jos kaikki menee hyvin, kesän taidenäyttelyt kutsuvat kävijöitä! Nyt on valinnanvaraa ja jokaiseen makuun löytyy kuvia. Kajastuksen perinteinen opas auttaa kohteen valinnassa.

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden teema on Erehtyminen/To Err Is Human. Mukana on 47 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Vuoden kuraattori on Anna Ruth, kanadalaislähtöinen Jyväskylään asettunut kuvataiteilija, palkittu taidetapahtumien järjestäjä ja monipuolinen kulttuuritoimija.

Kesän 2021 taiteilijat ovat Uzair Amjad, Mari Antjärvi, Emma Fält & Roberto Fusco, Simon Gripenberg, Robbert Groenendijk, Markku Haanpää, Mariam Haji, Aaron Hiltunen, Jaakko Himanen & Vesa Toukomaa, Jan Ijäs, Nayab Ikram, Sara Ilveskorpi & Sanna Vainionpää, Aino Kajaniemi, Kemê, Henni Kitti, Anna Knappe & Amir Jan, Alpo Koivumäki, Timo Kokko, Sami Lukkarinen & Roope Mokka, Tarja Malinen, Mechanics of Conformity (MOC), Ali Akbar Mehta, Heidi Naumanen, Mayumi Niiranen-Hisatomi, off/balance & Anni Rissanen & Vappu Rossi, Rosaliina Paavilainen, Ari Pelkonen, Tiitus Petäjäniemi, Joonas Reijonen, Pete Revonkorpi & Henri Lindström, Jussi Rinta-Hoiska, Landys Roimola, Hanna Råst, Nastja Säde Rönkkö, Azar Saiyar, Hodhayfa Salih, Hans Peter Schütt, Pia Sirén, Christina Stadlbauer, Jonna Suurhasko, Suva, {TES}, Timo Tuhkanen, Tímea Varga, Sirpa Varis, Aishe Vejdani.

Mäntän kuvataideviikkojen päänäyttelytila Pekilo on avoinna 13.6. – 31.8.2021 joka päivä klo 10-18 osoitteessa Tehtaankatu 21. Yhteystiedot: puhelin 044 259 9194 tai 044 981 3115, sähköposti info@kuvataideviikot.fi. Nettisivuilta löytyy paljon lisätietoa www.kuvataideviikot.fi. Kuvataideviikoilla on sivut myös facebookissa, twitterissä ja instagramissa.

Korona heijastuu edelleen myös tähän Suomen suurimpaan nykytaiteen kesänäyttelyyn. Pekiloon voidaan ottaa kerrallaan vain rajattu määrä katsojia. Myöhemmin tulevat joutuvat jonottamaan. Jos ostat ennakkolipun kuvataideviikkojen nettisivujen verkkokaupasta, pääset sisään jonottamatta. Huom! museokortti ei käy kuvataideviikoilla.

SERLACHIUKSEN MUSEOT

Myös Serlachiuksen museoissa vain ennakkolipulla pääsee ruuhka-aikaan sisään jonottamatta. Taidemuseo Göstassa on menossa 10.10. asti erikoislaatuinen maailman kuuluisimman katutaiteilijan Banksyn näyttely Banksy. A Visual Protest. Banksy itse sanoo, että näyttely on täyttä roskaa, mutta kukapa häntä uskoisi, eihän kukaan edes tiedä kuka hän on. Näyttelyssä on yli sata eri puolilta haalittua työtä. Banksy ei halua että hänen kuviaa levitellään lehdissä, joten meilläkään ei ole kuvaa hänen töistään. Jos niitä haluaa nähdä, pitää mennä Mänttään!

Taidemuseo Göstassa on myös Jani Leinosen maaginen tilateos Totuus – The Truth ja Santeri Tuorin valokuva- ja videoteoksia. Gustaf-museossa on Simon Pettersonin teoksia näyttelyssä Päästä varpaisiin.

Yhteystiedot: Gustaf-museo R. Erik Serlachiuksen katu 2, Taidemuseo Gösta: Joenniementie 47, puhelin +358 (0)3 488 6800, avoinna kesäisin 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18, sähköposti info@serlachius.fi. Museot löytyvät myös facebookista, twitteristä ja instagramista. Museokortti käy.
Ennakkoliput verkkokaupasta www.serlachius.fi.

TAIDEKESKUS SALMELA

Taidekeskus Salmelassa on jälleen nähtävissä kotimaisen taiteen parhaimmistoa ja rakastetuimpia teoksia niin vanhoilta kuin nuorilta taiteilijoilta. Mukana ovat Reidar Särestöniemi, Rafael Wardi, Marika Mäkelä, Inari Krohn, Harri Leppänen, Nina Terno, Suvi Malek, Anna-Liisa Kankaanmäki, Tilla Kekki, Mi Kuoppa, Markus Still, Kia Taegen, Viimalotta Olivia Schafhauser, Johanna Lumme, Elisa Marin, Kaisamaija Erämies, Kaisa-Tuulia Tuomi ja Anni Jokitalo.

Salmelan näyttelyalue koostuu päärakennuksesta sekä Domanderin näyttelyalueesta, johon kuuluvat apteekki- ja postitalo, palvelijan asunto sekä piharakennukset, joissa sijaitsee Nina Ternon teoskokoelma. Teoksia on esillä myös Ravintola Kesäheinässä, huvimaja Höijerissä sekä maisema- ja veistospuistossa.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna 12.6.-15.8.2021 klo 11-18 Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju, info@taidekeskussalmela.fi, puhelin 050 3388 114, www.taidekeskussalmela.fi, lisäksi facebook ja instagram.

TAIDEKESKUS PURNU

Purnun näyttelykesä 2021 alkaa 19.6. ja sulkeutuu 8.8. Tämän vuoden kuvataiteilijat ovat Heini Aho, Eeva-Riitta Eerola, Krister Gråhn & Hannamari Matikainen, Jukka Hakanen, Ilari Hautamäki, Marianne Huotari, Maaria Jokimies, Pertti Kekarainen, Teemu Korpela, Joonas Kota, Juho Könkkölä, Antti-Ville Reinikainen, Minna Sjöholm ja Pinja Valja. Kuraattori on Eerika Malkki ja tuottaja Jari Granholm.

Yhteystiedot: Taidekeskus Purnu, Mustasaari 63, Orivesi, puhelin 0400 757 607, www.purnu.fi

FISKARS

Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan ONOMAn tuottama näyttely TÄÄLLÄ/HÄR/HERE nostaa esiin osuuskunnan monipuolisuuden ja ihmiset teosten takana. Näyttely on Kuparipajassa 12.9. asti avoinna joka päivä 11-18. Näyttelytyöryhmä: Ulrika Ferm, kuraattori, Freja Bäckman, apulaiskuraattori, Lea Sarasjoki, näyttelyarkkitehti, Lulu Halme, graafinen suunnittelija
Susanna Louneva, näyttelypäällikkö. Tarkemmat tiedot: www.onoma.fi.

NAIVISTIT IITTALASSA

Iittalan perinteinen naivistien kesänäyttely on saanut uutta potkua, kun kuraattoriksi on valittu galleristi ja taidekentän moniosaaja Veikko Halmetoja, joka tunnetaan monista onnistuneista taidenäyttelyistä.

Naivistien tämän kesän näyttely on nimeltään Yksissä tuumin. Se on avoinna 29.8. asti joka päivä 10-19. Taiteilijat ovat Aalto Sini, Alatalo Pirjo, Alsta Kaarina, Arhipov Sergei, Backlund Anita, Bergqvist Mia, Björnegran Marit, Engvall Stina, Grünfelder Ira, Hakanen Margit, Hannula Inka, Heikkilä Petra, Hemminki Panu, Hurskainen Sinikka, Hämäläinen Merja, Iso-Lähteenmäki Minna, Jalava Kirsi, Jansson Stig, Jäppinen Arja, Kanerva Maija, Katajainen Aimo, Kauhanen Ulla, Kivijärvi Reijo, Kolari Riitta, Korhonen Ritva, Koyama Yasushi, Lahtinen Lauri, Laine Matti, Lehto Sonja, Lehväslaiho Minna, Leppänen Anne, Leppänen Esa, Levanto Seija, Lusa Talvikki, Lylynoja Salla, Mariano Luciana, Mikola Kati, Männistö-Koski Raija, Niemi Virve, Nokkala Raija Tuulikki, Nyrén Kikka, Orkoneva Marjaana, Paju Tiina, Pukki Heli, Pullinen-Valtonen Pirkko, Rinta Tarja, Salo Sirkku, Törmälä Helena, Viikilä Eino, Ylikoski Miia.

Yhteystiedot: Naivistit Iittalassa, Hollaajantie 2, puhelin 045 7730 1686, sähköposti info@naisvistitiittalassa.fi, www.naivistitiittalassa.fi.

MUSEOT

Monet museot ovat auki kesällä, hyvä hakusana on kesänäyttelyt 2021. Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
Kaikki museot löytyvät aakkosjärjestyksessä museohaulla http://www.museot.fi/museohaku/

UUSIMMAT TIEDOT NETISTÄ

Voit tarkistaa kesänäyttelyiden tiedot osoitteista www.kajastuslehti.fi ja www.digikajastus.fi (vain tilaajille). Pääset näyttelyihin suoraan linkeistä ja saat kaikki haluamasi tiedot, kuten verkkokaupat, hinnat, koronan turvaohjeet, ennakkoliput jne.