Lyhyesti

MOVIEREADING
-sovellukseen kuvailutulkattu jo yli 40 elokuvaa

Teksti: Tanja Rantalainen

Mitä yhteistä on elokuvilla Risto Räppääjä ja pullistelija, Tottumiskysymys, Koirat eivät käytä housuja ja Teräsleidit? Ne, ja nelisenkymmentä muuta kotimaista elokuvaa on kuvailutulkattu MovieReading-sovellukseen.
MovieReading-sovelluksen voi ladata maksutta omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Käyttäjä valitsee sovelluksesta halutun elokuvan kuvailutulkkauksen. Kuvailutulkkaus synkronoituu elokuvateatterissa elokuvan ääniin. Kuulija kuuntelee sen omilla kuulokkeillaan.
Suomen elokuvasäätiö tukee elokuvien kuvailutulkkausta. Vuoden 2019 alusta kaikki kotimaiset pitkät draamaelokuvat on kuvailutulkattu elokuvasäätiön tuella.

OPASROBOTISTA BLOGI

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Kajastuksen viime numerossa esitelty Opasrobotti-hanke on ansaitusti herättänyt suurta mielenkiintoa. Nyt hankkeen edistymistä voi seurata blogissa osoitteessa roboguide.org.
Suomen, englannin ja saksan kielellä julkaistua blogia toimittavat Aarne Halme ja Jyrki Luukko. Kuten he kertovat: ”Tässä vaiheessa hanketta keskitytään kehittämään robotin ohjelmistoa, joka havaitsee ympäristössä olevia kohteita ja seuraa ennalta sille opetettua reittiä. Toinen tärkeä kohde on löytää parhaat ratkaisut käyttöliittymälle, toisin sanoen tavoille joilla käyttäjä vaikuttaa robottiin ja saa siltä tietoja.”
Blogi pyrkii vastaamaan kiinnostuneiden kysymyksiin ja se havainnollistaa maallikollekin helposti lähestyttävällä tavalla monimutkaisia ratkaistavia ongelmia: ”Lasertutkan ja kameran avulla esteet voidaan yleensä havaita hyvin. Vaikeampaa on ohjelmoida robotille päättelykykyä, joka reagoi oikein näiden esteiden osuessa kohdalle. Kulkureitille pysäköity auto on helppo havaita, mutta päätös siitä kummalta puolelta lähteä kiertämään autoa turvallisesti on jo vaikeampaa. Samoin kevyen liikenteen väylällä vastaan tuleva pyöräilijä voidaan havaita ja tunnistaa helposti, mutta kannattaako siitä ilmoittaa käyttäjälle, vilkuttaa robotin valoja varoitukseksi pyöräilijälle vai pysäyttää robotti odottamaan ohitusta on kysymys johon saadaan vastaus vain testien kautta.”

MIKÄ IHMEEN ARKIRETRIITTI?

Teksti: Tuula Paasivirta

Arkiretriitti on usein neljästä kahdeksaan viikkoon kestävä henkilökohtainen matka. Sen aikana sitoudutaan käyttämään 20 minuuttia päivittäin hiljaiseen rukoukseen, mietiskelyyn ja raamatunteksteihin syventymiseen. Siihen kuuluu myös yhteinen osuus, jolloin kokoonnutaan kerran viikossa tunnin verran (joskus varataan puolitoista tuntia) jakamaan löytöjä ja ajatuksia. Arkiretriittiin ei kuuluu julistusta, opetusta tai teologista tutkimista.

Kenelle arkiretriitti sopii?

Pastori Tarja Korpela Vantaalta vastaa 13.2.2020 Kirkko ja kaupunki -lehdessä tähän kysymykseen näin: – Ajattelen, että periaatteessa kaikille ja erityisesti niille, jotka haluavat saada aikataskuja kiireiden keskelle ja löytää päivistään 20 minuutin hetkiä, jolloin ovat paikallaan.

Ei raamattupiiri

Kyseessä ei ole perinteinen raamattupiiri, vaan pikemminkin on kyse hiljentymisen ja hengellisen ohjauksen jaksosta keskellä arkielämää. Olennaisin osa arkiretriitissä on päivittäinen mietiskely Raamatun tekstien äärellä ja viikoittainen tapaaminen oman ohjaajan kanssa. Ohjaustilanteessa jaetaan löytöjä ja monasti sitä, miten luettu soveltuu omaan elämään tai koskettaa omaa arkea. Ryhmässä voidaan keskustella päivittäisestä hiljentymisestä ja sen herättämistä ajatuksista. Keskustelu on luottamuksellista. Toisen pohdintaan voi liittyä, mutta sitä ei varsinaisesti kommentoida. Väittelemään ei ryhdytä. Rohkaisu ja lohdutus toki ovat paikallaan.

Mistä lisätietoa

Pääkaupunkiseudulla pyritään toteuttamaan vuosittain seuraavat retriitit: Ekumeenisen rukousviikon arkiretriitti tammikuussa, Paastonajan arkiretriitti, Thy Kingdom Come -arkiretritti helatorstain ja helluntain välillä, Luomakunnan ajan arkiretriitti syys-lokakuussa, Adventin arkiretriitti. Lisäksi seurakunnissa voi olla sovelluksia aiheista. Lisätietoa saat muun muassa Facebookissa toimivasta arkiretriittiryhmästä. https://www.facebook.com/groups/2360931974139662/ tai verkkosivulta http://www.hiljainentila.fi/

Kirjoittaja ohjaa keväällä 2020 pääsiäisen ajan arkiretriittiryhmän Vantaankosken seurakunnassa.