Lukijan aarrearkusta 5

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Hyvät lukijamme!

Uusi vuosi on aina jännitystä täynnä: tuoko se hyvää, onnea, terveyttä, vai huoliako lisää? Yksi asia on varma: hyvät kirjat eivät lopu koskaan! Haluaisin elää ikuisesti, ahmia yhä uusia ja uusia kirjoja, saamatta kyllikseni milloinkaan! Ahmittavien kirjojen lista kasvaa myös teidän kirjasuositustenne ansiosta niin minulla kuin varmasti monilla muilla lukutoukilla. Lähettäkää siis suosituksianne lisää!

Kertoisitteko meille kirjasta, joka on viime aikoina jäänyt erityisesti mieleenne? Koskettava lukukokemus, merkityksellinen tietokirja, erityisen viisas tai viihdyttävä romaani, säväyttävä elämäkerta… Kirjallisuuden lajilla ei ole väliä, tärkein on oma elämyksellinen lukukokemuksenne! Pyydämme tiiviin ja persoonallisen, lauseen-parin pituisen selityksen suosituksenne tueksi. Ja korostakaamme itsestäänselvien klassikoiden sijaan harvinaisempia helmiä!

Odotamme suosituksianne joko sähköpostitse osoitteeseen: palaute@kajastuslehti.fi
tai vaikka postikortilla osoitteeseen:
Kajastus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Lukuilo on jaettu ilo, olkaa hyvät!

Rachel Cusk: Ääriviivat
Nykykirjallisuutta parhaimmillaan! Olen todella ihastunut tähän romaaniin. Englantilainen Kirjailija lentää Ateenaan opettamaan luovaa kirjoittamista. Matkallaan hän tapaa monenlaisia ihmisiä, kuulee heidän tarinoitaan ja käy todella syvällisiä keskusteluja heidän kanssaan paljastaen itsestään vain vähän. Tarinat, joiden kaikukoppana ja ääriviivojen luojana kirjailija on, kertovat kertojiensa avioliitoista, perheistä, työstä, heidän peloistaan, yksinäisyydestä, irrallisuudesta, arjesta, sattumuksista, jotka ovat dramaattisia tai vain banaaleja. Olen todella lumoutunut Cuskin kerrontatavasta, joka kestää taatusti useammankin lukukerran. Tälle kirjalle on jatkoa: Siirtymä ja Kunnia.
– Sari Karjalainen

Ritva-Elina Pylväs: Alisa väylän tytär
Karu pohjoisen elämän kuvaus: nuori Alisa joutuu olosuhteiden pakosta tahtomattaan koville ja etsimään onnensa murusia. Eläväinen ihana pohjoisen murre, lukijan Anni Tanin pehmeä ääni, lestadiolaisuus kulkee kirjassa mukana. Ihana elävä lukukokemus!
– Päivi Pakarinen, Savonlinna

Kersti Juva: Löytöretki Suomeen
Onko Sinulla kohtuullisen hyvä englannin taito ja innostusta kielellisten asioiden pohtimiseen? Tietokirjassaan Löytöretki Suomeen Kersti Juva, joka on suomentanut paljon englanninkielisiä romaaneja, näytelmiä ja kuunnelmia, kuvaa kiinnostavalla tavalla suomen ja englannin kielten erilaisia tapoja ilmaista asioita. Kirjassa on valtavasti Juvan omista käännöksistä otettuja esimerkkilauseita molemmilla kielillä.
– Satu Linna

Suosittelisin neljän kirjan kimppaa, joilla yhteinen aihe, vaikka aiheen tarkka määritys vähän kinkkistä.
George Orwell: Kun ammuin norsun ja muita esseitä
George Orwell: Puilla paljailla Pariisissa ja Lontoossa
Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita jotka voivat pelastaa maailman
Nicholas Shaxon: Aarresaaret: miehet jotka ryöstivät maailman
Tuossa ensimmäisessä voi tutustua ihmiseen nimeltä George Orwell ja siihen miten hän kokee maailman. Esseet on kultturelleja ja eksistentialistisia. Hienoja aarteita.
Toinen on Orwellin omaelämänkerrallista kerrontaa köyhyydestä. Voisi sanoa marginalisoitumisesta. Kirjan ensimmäinen osa, jossa kuvataan elämää Pariisissa 20-30-luvuilla on osittain hauska ja pöyristyttävä. Toinen osa kirjasta, jossa liikutaan Lontoossa, on ankean synkkä. Vasta Lontoossa ilmenee köyhyyden koko raakamaisuus ja nöyryytys.
Kolmas tuo ilmi ihmeellisen yksinkertaisia ratkaisuja piinaan nimeltä köyhyys.
Neljäs tuo kristallinkirkkaasti esiin syyt, jotka saavat aikaan kiduttavan köyhyyden miljardeille.
– Mikael Nikola

Barbara Michaels: Neitsytvaimo
Minulle kaikkein rakkainta viihdettä ovat 1800-luvun Englantiin sijoittuvat romance and mystery -kirjat, joissa nuoret neidot harhailevat salaperäisten kartanoiden sokkeloissa. Neitsytvaimo edustaa tätä genreä puhtaimmillaan. Orpo Lucy vihitään synkän paronin kanssa, mutta tämä ei pane liittoa täytäntöön ja Lucy joutuu moneen vaaratilanteeseen. Kirjan sankariksi osoittautuva nuori lakimies on yhteiskunnallisesti valveutunut ja arkisuudessaan sympaattinen.
– Anne Huttunen

Stephen King: Carrie
Kingin ensimmäinen julkaistu romaani jäi Suomessa vähälle huomiolle. Yhdysvalloissa se julkaistiin 1974 ja suomeksi se kääntyi vasta kolmetoista vuotta myöhemmin. Urbaanilegendat kertovat, että kirjailija piti itsekin kirjaansa niin huonona, että heitti sen aluksi roskiin. Kirja kuitenkin menestyi ja King sai tilaisuuden kirjoittaa muutaman kirjan lisääkin. Carrie kertoo syvästi uskovaisen ankaran yh-äidin tyttärestä, joka kasvoi eristettynä ja vasta lukiossa tajusi omaavansa telekineettisiä voimia. Loppua kohden kirjassa pääsee helvetti irti lukiolaisten keskuudessa ja lukija jää miettimään, ketkä olivat hyviä ja ketkä pahoja. Teoksen vetovoimasta kertoo osaltaan sekin, että siitä on tehty kolme eri elokuvasovitusta ja eräänlainen jatko-osakin. Suosittelen lukemaan, mutta älä lue yksin tai illalla!
– Roope Alanakkila

Khemiri, Jonas Hassen: Isän säännöt
Jos joku nuori törmää tähän kirjaan, hän ei ehkä uskalla hankkia lapsia… Maahanmuuttajataustainen ruotsalaiskirjailija etäännyttää hahmojaan nimettömiksi: kaoottisimpia ruuhkavuosiaan elävä isä, vanhanaikaisen miehinen isän isä ja heitä ympäröivät nykyiset ja entiset kumppanit, sisarukset ja lapset luovat milloin raadollista, milloin humoristista, mutta aina surumielisen koskettavaa kuvaa elämästä, joka voi olla kenen tahansa meistä. Vähäeleistä ja psykologisesti armottoman terävää kuvausta!
Ja kyllä: lapsia kannattaa sittenkin hankkia!
– Jenni Espoosta

Virpi Miettinen ja Tuula Nieminen: Tuhma prinsessa
Kirja kertoo Virpi Miettisen elämäntarinan. En odottanut suuria kirjalta etukäteen, mutta yllätyin kovin, miten kaunistelematta Virpi kertoi itsestään: huumeörvellyksistään, holtittomasta rahankäytöstään, perheestään, miessuhteistaan, monista itseaiheutetuista mokistaan. Kirja tempaisi minut mukaansa täysin. Sydäntäni raastoivat Virpin rajut rakastumiset, onnen etsintä ja aina äärimmäinen pettymys. Samaa surkeaa rataa kiersi tämän lahjakkaan kaunottaren elämä moneen kertaan. Kirjaa lukiessani tunsin suurta surua ja myötätuntoa Virpiä kohtaan. Muistan ajatelleeni: mikä mättää kun nainen ei opi elämään. Upea selviytymistarina.
– Aija S.

Kaari Utrio: Ruma kreivitär
Fiksu ja tarmokas Julia on köyhtynyt aatelisneiti 1830-luvun Espoossa. Kotikartano rapistuu ja isä on pelannut perheen rahat. Julia on vakuuttunut, ettei enää itse pääse naimisiin, mutta pikkusiskolle, joka on tyypillinen pelastettava kaunotar, pitäisi järjestää turvalliset oltavat. Tarina on hyvää luettavaa kaikille historiallisten viihderomaanien ystäville.
– Satu Linna

Matti Rönkä: Uskottu mies
Celian äänikirjojen uutuuskirjojen joukossa on uusin Röngän Viktor Kärppä -kirja Uskottu mies. Olen sen jo melkein lukenut. Kirja on taattua Rönkää, mutta mikä parasta, Rönkä itse lukee kirjan ja lukeekin muuten hyvin. Oikein korva lepää. Suosittelen siis.
– Merja Heikkonen