Kuutti Lavosen näyttely

Teksti: Ali Kinnunen

KUUTTI LAVOSEN PIIRROKSIA DIEDRICHSENILLÄ 1.2 – 3.5.2020

Erikoisen viivan mestari, kuvataiteilija Kuutti Lavonen on täyttänyt helmikuun alussa 60 vuotta. Hän on ehtinyt uransa aikana paljon ja jatkaa työtään melkein nuoruuden innolla. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taidegraafikoksi Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1984, piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1981 ja on osallistunut kansainvälisiin ja kotimaisiin ryhmänäyttelyihin vuodesta 1978 lähtien.
Lavonen on toiminut Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina vuosina 1999–2003. Hänen julkisia teoksiaan ovat keskiaikaisen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon lehterin maalauskoristelu (2006-09) ja Eliel Saarisen suunnitteleman Tarton Paavalinkirkon siipialttarilaitteen alttaritaulut (2014–15).
Lavonen on kirjoittanut kuvataiteesta vuodesta 1981, ja hän on myös julkaissut runoteoksia ja kuvittanut julkaisuja. Parhaillaan Lavonen valmistelee Lapin yliopistoon väitöskirjaa barokkimaalari Bernardo Cavallinosta.
Diedrichsenillä on esillä piirroksia. Ilman piirroksia ei olisi myöskään maalauksia. Lavosen mielestä elämä on mysteeri kuten koko olevaisuuden läsnäolokin.