UNIHIEKKAA KAIKILLE AISTEILLE

Teksti: Helena Taskila

Miltä kuulostaisi huone, jossa voisit maata lämpöisen peiton alla kuuntelemassa livemusiikkia, katsella mystisiä taideteoksia tai upota rauhoittavaan äänimaisemaan ja liikkuvan kuvan maailmaan.

Tällainen huone oli koettavana Super Wood-festivaaleilla. Se on järjestäjänsä Paola Suhosen sanojen mukaan aikuisille tarkoitettu urbaani mökkiviikonloppu. Syksyisin Helsingin Vuosaaressa järjestettävä tapahtuma on taianomainen kudelma musiikkia ja visuaalisia elämyksiä. Kaikki tämä koetaan luonnon keskellä tai sen läheisyydessä.

Musiikkia alitajunnasta ja luonnosta

Yhden festivaalihuoneen valtasi vuonna 2019 Thelma’s Dream Lounge. Bändin ovat perustaneet nelisen vuotta sitten laulusta vastaava Jennamiia Pätäri, kitaristi Sami Chang sekä basisti Jarno Huhtanen. Lisäksi yhtyeessä soittavat rumpali Antti Inkiläinen ja kitaristi Matias Koskimies. Bändi tekee musiikkinsa itse, mikä on Jennamiia Pätärin mukaan tärkeää.
”Olen aina halunnut oman bändin, joka tekee omia biisejä”, Jennamiia kertoo. ”Meitä inspiroi muun muassa alitajunta, unet, meri, syksy, pimeä, kauneus, pahuus – sfäärit, joihin pääsee sukeltamaan yhdessä soittamalla”.
Jennamiian mielessä oli jo pidempään kytenyt ajatus keikasta, jolla kuulijat voisivat halutessaan makoilla patjoilla ja tyynyillä ja siten rentoutua. Kuinka ollakaan, ajatus jalostui hiljalleen ideaksi kokonaisvaltaisesta unikokemuksesta. Muut yhtyeessä innostuivat, ja bändi otti yhteyttä Paola Suhoseen saaden häneltä myönteisen vastaanoton.
Niinpä yhtye alkoi suunnitella tapahtumaa. ”Minulle tärkeää kaikessa tekemisessä on tunnelma, ja se koostuu monesta eri palasesta. Lisäksi on tärkeää, että jos jotain tehdään, se tehdään sitten täysillä. Tässä tapauksessa se tarkoitti sitä, että kun soitetaan unista musiikkia, viedään se vielä aivan toiselle tasolle – eli unihiekkaa kaikille aisteille.” Hotelli Rantapuisto, jossa festivaali ja myös unielämys järjestettiin, oli Jennamiian mukaan juuri sopiva ympäristö. ”Paikka, joka on meren rannalla ja metsän ympäröimä tuo kaikkeen aivan eri ulottuvuuden kuin jos tapahtuma olisi järjestetty esimerkiksi jossain keskustassa.”

Unisia kuvia ja kurkkulaulua

Koska tarkoitus oli järjestää kokonaisvaltainen unielämys, pyydettiin mukaan muitakin taiteentekijöitä. Tunnelmaa loihtimassa olivat ääni- ja videotaiteilija Pietu Arvola (Bereen Ondo), kuvataiteilija Elisa Serafia sekä muusikot Eemeli Dahlberg (Music from valleys to mountains) ja Marko Hietala (Elossa). ”Elisan taideteokset ovat abstrakteja ja hypnoottisia. Pietun tekemät ääniteokset pyörivät tilassa silloin, kun livemusiikkia ei ollut. Videot sen sijaan heijastuivat seinälle koko ajan. Lisäksi Pietulta kuultiin myös livemusiikkia. Marko Hietala vastasi muun muassa handpan- ja kurkkulauluimprovisaatiosta. Oli ihanaa, että kaikki keitä pyysimme olivat mukana ja saivat ideasta kiinni. Erityiskiitokset on annettava myös miksauksesta ja muusta tekniikasta vastanneelle muusikko Teemu Monoselle.”
Jennamiia pääsi myös hyödyntämään omaa ammattitaitoaan vaatetusompelijana, sillä huoneen sisustus oli myös mietittävä tarkkaan. Oli otettava huomioon muun muassa yhtenäinen värimaailma ja valaistus. Jennamiian mukaan oli ihanaa suunnitella ja huristella ompelukoneella.
Millaista sitten oli soittaa patjoilla pötköttelevälle yleisölle? ”Kun näin ensimmäisen liven alkaessa ihmisiä makoilemassa patjoilla, oli sellainen fiilis, että jes, tämä on onnistunut”, Jennamiia iloitsee. ”Joskus keikoilla on tullut mietittyä, että onkohan tämä liian unista meininkiä. Nyt ei ainakaan ollut sitä pelkoa. Oli ihanaa vetää keikka varta vasten tarkoitukseen järjestetyssä tilassa – siinä pääsi itse ihan toisiin sfääreihin. Jospa siitä tunnelmaa sai välitettyä kuulijoillekin enemmän kuin perusbaarikeikalla.”

Kohti tulevia unia

Innostuneen vastaanoton kannustamana bändillä olisi haaveena toteuttaa vastaavanlainen tapahtuma joskus uudelleen. Jennamiia väläyttää ajatusta jopa unifestareista. ”Minusta tuntuu, että musiikin tekeminen ja unisten kokemuksien luominen on minun ja meidän tehtävämme. Unimaailma on todella mielenkiintoinen ja minua kiinnostaa kovasti sen tutkiminen. Se on myös ristiriitaista. Rakastan nukkumista ja samalla pelkään. Unissa on kaikille jollain tasolla jotain yhteistä, koska ei ole ihmistä, johon uni ei liittyisi tai jolla ei ole siitä kokemusta. Tässä on siis kaikille tarttumapintaa.” Lopuksi Jennamiia toteaa, että ehkä asiat valitsevat usein ihmiset, eikä toisinpäin. ”Unet ovat valinneet minut ja uskallan sanoa, meidät.”
Thelma’s Dream-yhtyeen musiikkia voi kuulla Soundcloudissa ja Youtubessa. Uutta musiikkia on tulossa ensi vuoden puolella.