SATA VUOTTA ANNANSILMÄT-AITAN AARTEITA

Teksti: Virpi Jylhä

Sata vuotta sitten, vuonna 1919, avattiin Suomen kansallisooppera entisen Aleksanterin teatterin tiloihin Helsingin Bulevardille. Avajaisnäytöksenä esitettiin Giuseppe Verdin oopperaa Aida. Samana vuonna vihittiin käyttöön Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin uusi rautatieasema. Vuonna 1919 syntyivät mm. suomalainen oopperalaulaja Kim Borg ja kirjailija Kalle Päätalo. Ja näkövammaisten käsitöitä markkinoiva ja myyvä liike perustettiin. Annansilmät-Aitan tarina alkoi.

Annansilmät-Aitta viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Myymälä aloitti toimintansa Sokeain Käsityökauppana Laurinkadulla. Liikkeen perusti Tampereen sokeainyhdistys, joka myi liiketoiminnan 20-luvun alussa Helsingin sokeainyhdistykselle. Toimittuaan muutaman vuoden Laurinkadulla Annansilmät-Aitta muutti Annankadulle. Annankadulla liike oli vuosikymmeniä aina vuoteen 2010 saakka, jolloin se lakkautettiin. Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen valmistuttua Itäkeskukseen vuonna 2004 Annansilmät-Aitta muutti Mäkelänkadulta nykyisiin tiloihin Iiriksen sisääntulokerrokseen. Myymälän lisäksi tuotteita pääsee ostamaan verkkokaupasta osoitteesta www.annansilmatkauppa.fi.

Annansilmät-Aitta perustettiin helpottamaan näkövammaisten valmistamien käsitöiden markkinointia ja myyntiä. Aluksi valikoimassa oli paljon muiden kuin näkövammaisten tekemiä tuotteita, mutta nykyään noin 80 prosenttia tuotevalikoimasta tulee näkövammaisilta kädentaitajilta.

Liikkeen alkutaipaleella tuotevalikoima koostui enimmäkseen erilaisista harjoista ja rottinkituotteista. 1980-luvulla mukaan tulivat kankaankudontatuotteet eli monien muistamat ihanat poppanat ja seinävaatteet. Viime vuosina myymälän hyllyille ovat löytäneet tiensä erilaiset sisustustuotteet, mehiläisvahakynttilät ja korut. Myymälästä voi hankkia uuden elämän vanhoille rakkaille rottinkihuonekaluille korjauspalvelua käyttämällä. Aitta auttaa myös pitämään huolta ostetuista tuotteista julkaisemalla verkkosivuilla erilaisia hoito-ohjeita.

– Oma mallisto on ehdottomasti vahvuuksiamme, kertoo myymäläpäällikkö Simo Parviainen. – Teemme koko ajan tuotekehitystä yhdessä kädentaitajien kanssa. Meillä on noin kuusikymmentä näkövammaista käsityöläistä, jotka valmistavat meille myyntiin erilaisia tuotteita.

Annansilmät-Aitassa vaalitaan perinteitä, mutta seurataan myös herkällä korvalla ajan trendejä. Klassikoita on tuunattu uuteen kuosiin. Esimerkiksi Mustis-harjasarja ja Ruudukkokori ovat sellaisia tuotteita. Tummasävyisten saunojen tultua muotiin mustiksi värjätyt harjat ovat tehneet hyvin kauppaansa ja tuttu ostoskori on saanut uutta ilmettä nahkaisesta kantosangasta.

Tuotemyynnin lisäksi Annansilmät-Aitta välittää valmistusmateriaaleja näkövammaisille käsityöläisille. Palvelu siirtyi Annansilmät-Aitan hoidettavaksi vuonna 2015, kun Sokevan materiaalivälitykseltä lakkautettiin rahoitus. Annansilmät-Aitasta hankkii valmistusmateriaalia töihinsä noin 350 näkövammaista käsitöiden tekijää.

Simo Parviaisen mukaan tämän hetken haasteita ovat esimerkiksi perinteisten harjapuiden saatavuusongelmat sekä käsityötaitojen siirtyminen uusille osaajille. Espoon Leppävaarassa Arlainstituutissa koulutettiin pitkään näkövammaisia erilaisiin käsityöammatteihin kuten kankaankutojiksi, rottinkihuonekalujen tekijöiksi, harjatyöntekijöiksi sekä verhoilijoiksi. Enää tuota erityisoppilaitosta ei ole ja näkövammaisten on hankittava tietonsa ja taitonsa muualta.

– Tässä oli vuosia, ettei tullut uusia tekijöitä mukaan toimintaan, Simo Parviainen sanoo. – Onneksi nyt on saatu muutama uusi käsityöläinen ja vaikuttaa siltä, että perinteiset kädentaidot kiinnostavat jälleen.

Itäkeskuksessa sijaitsevaan myymälään kannattaa piipahtaa. Liike on avara ja valoisa. Hyllyillä ovat kauniisti esillä aiheittain ryhmitellyt kädentaitotuotteet. Saunamyssyt, harjat, korit ja lahjapakkaukset kutsuvat tutustumaan lähemmin. Myymälässä tuoksuu hennosti tervalle, puulle ja mehiläisvahalle. Pienen pienet mattopiiskakorvakorut ja -avaimenperät vetävät magneetin lailla puoleensa. Sisustaja löytää liikkeestä rottinkihuonekaluja ja erilaisia pehmusteita. Tiskillä on makean nälkäänkin tarjolla helpotusta vaikkapa sitruunalakritsin muodossa.

Paljon onnea kauniisti ikääntyneelle satavuotiaalle Annansilmät-Aitalle! Hyvää matkaa seuraavalle sataselle!