SATA VUOTTA ATENEUMIN YSTÄVIÄ

Teksti: Tuula Paasivirta

Ateneumin ystävät ry on Suomen vanhin ja suurin museonystäväyhdistys, joka perustettiin vuonna 1919 Ateneumin taidemuseon tukemiseksi. Yhdistyksen satavuotisjuhlan kunniaksi Ateneumissa esitellään ajalla 15.8.-6.10.2019 yhden salin näyttely; Sata vuotta ystävyyttä, joka esittelee ystäväyhdistyksen lahjoittamia ja rahoittamia taidehankintoja.
Vuosisadan 1919–2019 aikana Ateneumin ystävät ovat lahjoittaneet Ateneumille yli 130 taideteosta. Lahjoituksiin kuuluu 24 maalausta ja kaksi veistosta, sekä viisi luonnoskirjaa ja sata luonnosta Helene Schjerfbeckiltä. Ateneumin ystävien kokoelmasta valittujen teosten kautta avataan taiteen hankkimisen tapoja ja lähteitä eri näkökulmista sekä kerrotaan taideteosten taustasta ja vaiheista.
Ystävien lahjoitukset -luentosarja 4.9.–25.9.
Luennot esittelevät Ateneumin ystävien lahjoituskokoelman teoksia ja taiteilijoita.
Luennot Ateneum-salissa, Kaivokatu 2 Helsinki klo 17–17.45. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.
Ke 4.9. Sulho Sipilä ja Greta Hällfors-Sipilä. Intendentti Timo Huusko, Ateneumin taidemuseo.
Ke 18.9. Anitra Lucander. Yli-intendentti Sanna Teittinen, Suomen kansallismuseo.
Ke 25.9. Helene Schjerfbeckin nuoruuden teokset. Intendentti Anna-Maria von Bonsdorff, Ateneumin taidemuseo.
Lisätietoja https://ateneum.fi/nayttelyt/sata-vuotta-ystavyytta/