LUKIJAN AARREARKUSTA

Lukijan aarrearkusta 3
Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

Hyvät lukijamme!

Vuoden alussa aloittamamme sarja on saanut suuren suosion. Jatkoa seuraa siis tässä numerossa ja suosituksianne odotamme edelleen!

Kertoisitteko meille kirjasta, joka on viime aikoina jäänyt erityisesti mieleenne? Koskettava lukukokemus, merkityksellinen tietokirja, erityisen viisas tai viihdyttävä romaani, säväyttävä elämäkerta… Kirjallisuuden lajilla ei ole väliä, tärkein on oma elämyksellinen lukukokemuksenne! Pyydämme tiiviin ja persoonallisen, lauseen-parin pituisen selityksen suosituksenne tueksi. Ja korostakaamme itsestäänselvien klassikoiden sijaan nyt harvinaisempia helmiä! Pannaanhan hyvät kirjat kiertämään virtuaalisesti!

Odotamme suosituksianne joko sähköpostitse osoitteeseen: palaute@kajastuslehti.fi
tai vaikka postikortilla osoitteeseen:
Kajastus, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Lukuilo on jaettu ilo, olkaa hyvät!

John Grishamin tarinat
Faktaa ja fiktiota samoissa kansissa syntyy John Grishamin hyvien tarinoiden kynästä. Grisham on kirjoittanut kymmenittäin romaaneja amerikkalaisesta lakimiesmaailmasta. Nautittavaa ajankulua tosiasioihin sidotuissa tarinoissa.
– Lukutoukka

John Fogerty: Onnenpoika
Maineikkaan Creedence Clearwater Revivalin johtaja ja kaikkien laulujen tekijä ja säveltäjä John Fogerty kertoo miten se tapahtui. Kirjassa kerrotaan paljon musiikista, mutta kirja sisältää uskomatonta tragiikkaa ja kaiken kukkuraksi vuosisadan rakkaustarinan. Äänikirjan lukijana Timo Mäkynen, joka lukee niin uskomattoman hyvin, että tuntuu kuin itse John Fogerty kertoisi sinulle henkilökohtaisesti ja täysin avoimesti elämästään.
– MN

Guido Knopp: Hitlerin lapset
Tietokirja niille, joita kiinnostaa tietää, miten Hitlerin Saksassa hämättiin iso osa nuorisosta uskomaan tosissaan natsismiin. Monet kuolivat teini-ikäisinä, päät täynnä sekavaa sotakiihkoista propagandaa jouduttuaan rintamalle sodan loppuvaiheessa. Kaikilla vähänkin realistisilla perusteilla silloin oli jo päivänselvää, että Hitlerin peli oli pelattu.
– Satu Linna

Griffithsin dekkarit
Olen aivan hullaantunut Elly Griffithsin dekkareihin Risteyskohdat, Januksen kivi, Jyrkänteen reunalla ja Käärmeen kirous. Sarja jatkuu, onneksi. Päähenkilöt ovat forensisen arkeologian tohtori ja opettaja, luiden tutkija Ruth Galloway sekä ylikomisario Harry Nelson. Kun jostain päin pientä englantilaiskylää löytyy murhatutkinnan yhteydessä luita, kutsutaan Ruth hätiin. Kirjat ovat todella koukuttavia niin jännittäviltä ja yllätyksellisiltä juoniltaan kuin ihmissuhdekoukeroiltaankin. Gallowayn ja Nelsonin yhteistyö ei todellakaan ole mutkatonta. Ja jos haluaa, kirjoista voi oppia jotakin esimerkiksi arkeologiasta ja katolisuudesta.
– Sari Karjalainen

Alex Björkin tutkimuksia
Joka rakastaa tietoa ja lukee mielellään dekkareita, älköön sivuuttako Karl Axel Björkin tutkimuksia. Tieto- ja nuortenkirjailijanakin etevä Virpi Hämeen-Anttila punoo juonta Agatha Christien palapelihengessä. Tapahtumat hän upottaa 1920-luvun alkuvuosien suomalaiseen todellisuuteen. Ajan tavat, ilmiöt, asenteet ja ihmissuhteet hän kuvaa uskottavan oloisesti. Lopputulos on tähän mennessä viisi viihdyttävää ja tietojamme kartuttavaa kirjallista herkkua.
– Hannes Tiira

Pohjantähden alla
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla! Olin lukenut kirjan joskus clakukirjojen aikaan ja toisen kerran a-kirjana. Nyt tartuin opukseen Veikko Sinisalon tulkitsemana enkä ollenkaan arvannut mitä siitä seuraa. Seurasi se että meni reilut kolme päivää pelkkää pohjantähteä. Kirja itsessään on todella vaikuttava kokonaisuus ja Sinisalon tulkinta antaa siihen vielä oman lisänsä! Kyseinen kirja löytyy tavallisista kirjastoista ja jos haluaa sen voi ostaa esimerkiksi Elisasta.
– Kinke

Stephen King: Tapahtumapaikkana Duma Key
Stephen Kingin älyllinen, kirjallinen tuotantoprosessi on minua kiehtonut jo pitempään. Hänen kirjoittamansa tarinat, psykoanalyyttisellä osiolla, minulle ovat monipolvisia, älyllisesti kiehtovia tarinoita. Usein pitää kelata tarinaa takaisinpäin, yrittää fundeerata, mitä tarinan henki kertoo. Monasti asia selviää kirjaa kuultuani eteenpäin, tai sitten ei. Minulle Stephen Kingin kirjallinen tuotanto on eräs parhaita kuulemiani kirjallisia tuotoksia.
– Vike

Vihanpitäjät
Rikosromaanien valtavirran ajauduttua yhä rajumpiin shokkiefekteihin, tarvitaan myös pehmodekkareita. Kati Routan esikoisromaani vuodelta 2018, Vihanpitäjät, kuljettaa dekkarijuonensa humoristisesti perheiden ja työpaikan ihmissuhteiden verkostossa samastuttavassa miljöössä Tampereella.
– Markus Jalonen

Satayksivuotias joka…
Ruotsalaiselta Jonas Jonassonilta ilmestyi vuonna 2011 hirtehisen humoristinen Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Siinä satavuotias Alllan Karlsson karkaa vanhainkodin ikkunasta, löytää matkalaukullisen rahaa ja päätyy huimiin seikkailuihin ympäri maailmaa. Nyt tähän on ilmestynyt yhtä nauruhermoja kutkuttava jatko-osa Satayksivuotias jolla mielestään oli liikaa mielessään. Siinä Allanin ja hänen ystävänsä Juliuksen seikkailut jatkuvat, ensin kuumailmapallolla, joka vahingossa lähtee lentoon Allanin satayksivuotissyntymäpäivänä vieden heidät jälleen ympäri maailmaa. Ihanaa parodiaa muun muassa Donald Trumpista ja
Vladimir Putinista ja muitakin nauruhermoja kutkuttavia kohtia kirjassa on.
– Marianne Tenhami

Eeva Lennon: Lontoo
Olen elänyt lapsesta asti korva kiinni radiossa. YLE:n Areenasta löytyvästä Kuusi kuvaa -haastattelusta sain kuulla, että Eeva Lennon on julkaissut muistelmansa. Kirja kertoo paljon uutta paitsi ihmisestä tutun äänen takana, myös elämästä 1960-luvun levottomassa Pariisissa ja Tatcherin ajan Lontoosta.
– Timo Kuoppala

Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa
Tuostakaan kirjasta hulluutta ei puuttunut. Olen kirjoittanut pienen katkelman kirjasta muistiin: ”Hänellä on tarina; ja kun ihmisellä on onni elää tarinassa, mielikuvitusmaailmassa, tämän maailman tuskat katoavat. Sillä niin kauan kuin tarina jatkuu, todellisuutta ei ole.”
– Aija S.

Oraksen romaanit
Suosittelen Raija Orasen kirjaa Ackté, sekä myös muita Suomen historiaan liittyviä Orasen romaaneja. Kirjat ovat helppolukuisia ja vaikkakin fiktiota, niin historialliset faktat kohdillaan. Viihdyttävä tapa tutustua lähihistoriaan, sai ainakin minut seikkailemaan Wikipediaan ym.
– Ritva Hanski

Paola Pigani: Älä astu sieluuni kengät jalassa
Hyvin vaiherikas kirja kertoo holokaustista kauniisti ja sydäntä särkevästi. Se on historiallinen romaani mustalaisista, jotka ovat tottuneet elämään vapaasti ja jotka suljetaan ghettoihin ja keskitysleireille. Toiveikkaasti päättyvää tarinaa seuraa tippa linssissä.
– Marke

Pierre Lemaitre: Näkemiin taivaassa ja Tulen varjot
Monipuolisen, myös hienoista psykologisista rikosromaaneistaan tunnetun ranskalaiskirjailijan maailmankuulu historiallinen romaanikaksikko sijoittuu ensimmäisen maailmansodan viimeisille päiville ja maailmansotien välisiin vuosiin. Kolmen hyvin erilaisista lähtökohdista tulleen sotilaan tiet risteävät kohtalokkaasti juuri ennen sodan päättymistä ja polveilevat Ranskan uudelleenrakentamisen vuosina. Sodan kauhut jättävät lähtemättömän jäljen, silti seuraavaa sotaa viritellään jo… Upea henkilögalleria ja mestarillinen juonenpunonta!
– Jenni

Tara Westover: Opin tiellä – muistelma
”Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.” Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin. Totuus on tarua ihmeellisempi, näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä.
– Neuloottinen lukutoukka, Helsinki