Joogamatkoja naisen mielen arkkityyppeihin

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Naisen mielestä löytyvät orpo, sisäinen äiti, vanha viisas ja muitakin arkkityyppejä.

Nainen on lukuisissa yhteiskunnissa sukupuolensa vuoksi aliarvostettu ihminen. Sosiologi ja sosiaalisen hyvinvoinnin tutkimuksen dosentti Kaisa Kuurne pitää Joogamatkoja naisen arkkityyppeihin, joissa nainen voi löytää sisäistä rikkauttaan ja viisauttaan. Kaisan mukaan länsimaissa menestyvät naiset ovat pärjänneet miehisellä mallilla.
– Vaikka vanhemmat olisivat olleet kuinka täydellisiä, jokaisen meidän sisimmästä löytyy orpo. Epätäydellisessä maailmassa me kaikki jäämme vaille täydellistä hoivaa, Kaisa sanoo.
– Kohtaamme sisäisen orvon hetkittäin päivittäinkin. Aina kun olemme nälkäisiä, väsyneitä, huolenpitoa tarvitsevia. Yhteiskuntamme ohjaa meitä pärjäävyyteen, ja pärjääjä halveksii sisäistä orpoa. Jätämme helposti orvon huolenpitoa vaille, vaikka orvon kohtaaminen mahdollistaa uudistumisen ja henkisen kotiin paluun.
Orpo herättää sisäistä äitiä eloon.

Ensimmäisellä joogamatkalla kohtasimme sisäistä orpoa, lasta sisällämme mielikuvamatkalla. Pieni lapsi kohtaa helposti vanhempien tai aikuisten ymmärtämättömyyttä, jota he eivät itse välttämättä ymmärrä.
Itselleni tuli mieleen tilanne, kun palasimme Ylitornion Nuotiorannan rajavartiossa joukko aikuisia ja lapsia jostain tilaisuudesta illan pimeydessä katettulavaisessa kuorma-autossa. Minulla oli hyvä ja turvallinen mieli, ja aloin laulaa. Aikuiset alkoivat kysellä: ”Kuka laulaa?”. Vieressä olevat aikuiset, äiti ja jotkut muutkin, hyssyttelivät minua lopettamaan. Lopetinkin, mutta koin itseni nolatuksi ja häväistyksi. Tunsin käyttäytyneeni väärin, vaikka ilmensin hyvää mieltäni.
Kaisa rohkaisi poistamaan itsestämme em. kaltaista väärää tietoa itsestämme. Hän vahvisti tunnetta, että sisäinen lapsemme on turvassa, suojattu aikuisten vääriltä peloilta ja kohtaamattomuudelta. Tämä vahvistikin siinä tilanteessa, mutta koska torjutuksi tuleminen ilon tunteiden ilmaisussa oli niin syvä, sisäistä vahvistamista tarvitaan kyllä monet kerrat, ennenkuin sisäinen lapseni kokee olevansa suojattu tämän kokemuksen merkeissä.

Sisäinen äiti

Toisella matkalla kohtasimme ja vahvistimme sisäistä äitiämme. Sisäisen äidin ilmentäminen voi olla hyvin arkistakin.
– Sisäinen äiti minussa pitää huolta siitä, että syön säännöllisesti ja hyvin, kertoi Kaisa. – Olisin lapsena toivonut säännöllisyyttä, mutta nyt annan sitä itselleni.
-Sisäisen äitini löytymisessä ihanan lempeä naisterapeutti ja vuosien työskentely hänen kanssaan olivat tärkeitä avaimia. Sain myös eräältä viisaalta naiselta vaikeassa tilanteessa surun keskellä neuvon ryhtyä siksi äidiksi itselleni, joka haluaisin olla lapselle, jota en saanut. Minulla on myös ”Amerikan äiti”, joka on päätynyt elämääni nuorena aikuisena ensimmäisen mieheni kautta. Hän on pragmaattinen, luja, selkeä ja lämmin. Lisäksi opettajani Clarissa Pinkola-Estes on ollut tärkeä kimmoke itseni vapauttamisessa ja luovan työskentelyn vahvistamisessa.
– Sisäisessä äidissäni on piirteitä sekä omasta äidistäni (tämän tyyneyttä, voimaa ja pelkäämättömyyttä) että näistä muista hahmoista. Eli tärkeät vanhemmat naiset ovat eri piirteineen antaneet nuoremmalle minulle erilaisia aineksia sisäisen äidin rakentamiseen. Konkreettisesti olen myös kuunnellut, millaista äitiä olisin tarvinnut, ja siitä rakentanut (esim. elämän säännöllisyys, fyysinen hyvinvointi, arjen selkeys jne).
– Minusta ajatus, että yksi ihminen pystyisi tarjoamaan toiselle kaiken äidillisyyden, minkä hän tarvitsee, on lopulta epärealistinen. Äitini puutteet ovat inhimillisyyttä hänelle ominaisella tavalla. Aikuiseksi kypsymistä on ryhtyä aikuiseksi itselleen ja rakentaa se omien tarpeiden mukaiseksi. Vain niin voi vapautua siihen voimaan, joka meissä on. Kyky siihen syntyy toisilta saadun huolenpidon ja näkökulmien sekä sisäisen intention välisessä vuoropuhelussa. Sisäisen orvon kohtaaminen on ollut välttämätön askel. Viisas sisäinen äiti syntyy itsetuntemuksesta ja siitä, ettei minkään itsen osan tarvitse joutua syrjään, torjutuksi, Kaisa sanoo.

Vanha viisas

– Kehossamme on samoja aineita kuin alkuräjähdyksessä. Psyykemme vanhin osa on sielu. Meissä asuu myös vanha viisas, jolla on ikiaikaista tietoa, Kaisa sanoo. – Keho on lähempänä sielua kuin mieli. Voimme löytää yhteyttä vanhaan viisaaseen kehon kautta.
Rentouduimme ja teimme mielikuvamatkan sisäisen vanhan viisaamme luokse. Kaisa kehotti meitä pyytämään vanhalta viisaalta jonkin esineen. Vanha viisaani tarjosi minulle saksia.
Mietin hetken tämän tarkoitusta, mutta huomasin, että vanha viisaani kehottaa minua leikkaamaan pois toisten tarjoamia vääristyneitä tunteita ja asenteita. Kuten lapsuuden esimerkissäni minulle tarjottiin suomalaisille tyypillistä vapaan tunneilmaisun häpeää. ”Ole hiljaa ja häpeä sekä iloisia että vihaisia että surullisia tunteitasi”- tyyliin. Kiellä itseltäsi inhimillisyys.
– Kohtaamalla sisäisen orpomme, äitimme ja vanhan viisaamme löydämme sisältämme oman voimamme, villin naisen, joka elää itseään kuunnellen, kunnioittaen ja toteuttaen, Kaisa sanoo.

Villi nainen on ollut merkittävä auttaja runojen kirjoittamisessa ja synnytyksessä

-Villinainen meissä on vaistonvarainen kesyttämätön voima, jota yhteiskunnassa on kautta aikojen pelätty. Se on sysätty syrjään milloin hulluna, milloin hysteerisenä tai vaarallisena. Villinainen kuuntelee sisäistä totuutta ja ilmentää sitä, eikä anna ulkoisten sääntöjen määritellä.
– Villinaisen herätessä naisessa tämä on luova ja rohkea, silloinkin kun ei tiedä, mihin on menossa. Tällöin nainen kuuntelee omia syklejään ja tietää, mille milloinkin on aika. – Villinainen meissä puolustaa itseä tarvittaessa kynsin ja hampain. Sen yli ei kävellä. Monissa elämäntilanteissa yhteys omaan villinaiseen on mieletön voimavara. Itselleni se on ollut merkittävä auttaja niin runojen kirjoittamisessa ja julkaisemisessa kuin synnytyksessäkin. Minulta tulee ensi syksynä runoteos ”Tuhatasteinen liekki” Basam Booksilta. Oli iso askel uskaltautua tarjoamaan runoja kustantajalle ja ottaa vastaan kritiikkiä.
– Opettajani Clarissa Pinkola-Estes sanookin, että hetkellä, jolla nainen ryhtyy ilmentämään omaa luovuuttaan, joku yrittää ampua sitä alas – ja silti on jatkettava ja saatettava luovat työt loppuun sakka. Näin nainen ravitsee omaa sieluaan ja pysyy elinvoimaisena. Synnytyksessä villinaisen vaisto auttoi kuulemaan kehon ohjausta ja antautumaan sille tulivuoren purkaukselle, joka lääkkeetön synnytys voi olla. Se oli upea kokemus!

-Tutkimalla naisen arkkityyppejä suhteessa omaan tarinaan voi päästä parempaan yhteyteen feminiinisten voimavarojen kanssa. Suomalaiset naiset ovat usein vieraantuneita naiselle ominaisista voimista, kuten intuitiivisuudesta, luovuudesta ja syklisestä elämästä, jossa on vuoroin tekemisen vuoroin levon aika. Kun nainen laskeutuu omaan voimaansa, hän on aidossa yhteydessä maailmaan, tuntee rajansa ja tekee sitä, mikä häntä sielullisesti ravitsee. Oman energian antaminen maailmaan on lahja, joka ravitsee myös muita, oli tuo lahja taideteos, tarttuva nauru tai ympäristöteko, Kaisa rohkaisee.