PUUT PARASTA OODISSA

Teksti: Eija-Liisa Markkula

Viime Kajastuksessa kirjoitin Celia-kirjastosta, josta kirjat lainataan tilaamalla. Oodin kohdalla kirjastokäsite on laajennettu uusiin päinvastaisiin ulottuvuuksiin nimenomaan asiakkaiden paikalle houkuttelemiseksi. Arkkitehtitoimisto ALA:n ideoinnin mukaisesti on aikaansaatu moderni ”lainauslaitos” – yhteisöllistä tekemistä, omien taitojen kohentamista ja kulttuurin harrastamista korostava konsepti, jossa kirjojen lainaaminen ei välttämättä ole pääasia. Oodi onkin nidemäärältään vasta kuudenneksi suurin pääkaupunkiseudun kirjastoista.
Vain ylin, kolmas kerros on perinteistä kirjastoaluetta, jonka Oodin suunnittelijat ovat nimenneet Kirjataivaaksi. Sinänsä taivasta näkyy täällä paljon, koska kaikki seinäpinnat ovat lasia. Valkoiset kirjahyllyt ovat matalia, joten näkymä on joka suuntaan laaja. Ensivaikutelmana ovatkin valo, väljyyden tuntu sekä ilmavuus. Katse kiinnittyy välittömästi kookkaisiin, korkealle ulottuviin puihin. Niitä on yhdeksän kappaletta valtavissa valkoisissa ruukuissa. Kyseessä on Meksikossa ja Väli-Amerikassa luonnonvaraisena elävä pienilehtinen Bucida buceras (suom. sarviketapani). Wikipediassa selitetään, että tästä erittäin kovasta ja kestävästä puusta rakennetaan veneitä ja siltoja. Olen avustajani kanssa tutustumassa kirjastoon helmikuisena lauantaina, jolloin paikalla on paljon lapsia. Meneillään on heidän iltapäivänsä, Harry Potter -suunnistus on juuri käynnistynyt. Kohdallamme olevassa puussa on rasti tunnuksenaan oksalla istuva Harryn sanansaattajapöllö Hedwig.
Kaiken valon ja vaaleuden keskellä on rakennuksen kerroksia yhdistävä musta puurakenteinen kaksoiskierreportaikko, jonka pinnoilla kulkee Otto Karvosen suunnittelema taideteos nimeltä Omistuskirjoitus. Näin selittyvät portaikon seinämissä kiertyvät noin 400 julkisella kampanjalla kerättyä sanaa, kuten höpöttäjille, murjottajille, keisareille syyttömille… Mieleeni tulee Fernand Léger’n maalaus L’escalier.

Kirjataivaan Töölönlahden puoleisessa päässä on kaunokirjallisuus, aikakauslehdet ja lasten maailma, joka valtaa koko päädyn. Vastakkaisessa päädyssä on tietokirjallisuuden alue ja vieraskieliset kirjat, sarjakuvat sekä hämmästyttävän suuri valikoima lautapelejä. Täällä eteläisessä, eli Sanomataloon päin olevassa päässä on suuri sanomalehtiosio – onhan päädyn suuntaisesti kulkeva katukin nimetty Eero Erkon mukaan. Ja totta tosiaan, musiikkia ei Oodista voi lainata. Kansalaistorin puoleisella seinustalla on kahvila, josta lämpimien säiden koittaessa avautuu ulkoterassi julkisivun muodostavan aaltomaisen puulipan päälle. Kerroksessa on valinnanvaraa lueskella ja istuskella, muun muassa Eero Aarnion pallotuoleja. Kirjoja pursuaviin korkeisiin hyllyihin tottunutta lueskelijaa kylläkin kummeksuttaa se paikalla olevien kirjojen harvalukuisuus!

Päinvastoin kuin kolmannessa, toisessa kerroksessa ei ole ikkunoita eikä luonnonvaloa. Vaikutelma on hyvin tehdashallimainen betonipintoineen ja katossa kulkevine putkineen. Töölönlahden puoleisessa päädyssä ovat opiskelutilat, studiot ja pelitilat, Sanomatalon puoleisessa päässä lukusali sekä pienempiä työskentelytiloja. Kerroksen keskitilassa toimii niin sanottu Kaupunkiverstas, jossa voi käyttää monenmoisia pienkoneita, kuten vinyylileikkuria, suurvalokuvatulostinta, rintanappikonetta, 3D-tulostinta tai ompelukoneita – saumurille on jono. Näiden lähellä ovat myös verhoillut lukuportaat, joilla voi istuskella ja vaikkapa syödä kaverin kanssa eväitä. Tämän kerroksen suunnittelussa tekeminen ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat olleet tärkeimpiä, esteettiset seikat ehkäpä toisarvoisia.

Ensimmäisessä kerroksessa puolestaan huomio kiinnittyy heti kauniiseen kuusipuuvuorattuun kattoon, joka toimii myös akustiikan pehmentäjänä. Laajimman tilan täällä vie Ravintola Oodi, joka kesäisin levittäytyy terasseineen Kansalaistorille. Ravintolan ja pohjoispäädyn väliin mahtuu KAVIn Kino Regina, joka vielä viime vuonna oli Elokuvateatteri Orion Eerikinkadulla. Päädyssä sisäänkäynnin lähellä sijaitsee lasten sisäleikkipuisto Loru. Kerroksessa on myös Maijansali, muunneltava monitoimisali, jota voi vuokrata tilaisuuksien järjestämistä varten. Sanomatalon puoleisen sisäänkäynnin tuntumassa sijaitsevat pikakirjastopalvelut, info on sopivasti tilan keskivaiheilla. Takaperoisessa järjestyksessä tapahtunut vierailumme päättyy pääsisäänkäynnille; osoite on Töölönlahdenkatu 4.

20. Helmikuuta 2019

Eija-Liisa Markkula