Teksti: Tanja Rantalainen
Finlandia-palkitun Juha Hurmeen Operaatio Paulaharju on tätä lukiessa vieraillut Iiris-keskuksessa jo kolmannen kerran. Dosentti Kati Mikkola aloittaa Topeliuksen aikalaiset -luentosarjan 25.9. kertomalla muutosten vastustuksesta 1800-luvulla. Modernia ei kohdattu aina hymyssä suin. Luentosarja jatkuu myöhemmin syksyllä dosentti Tarja-Liisa Luukkasen luennolla siitä, kuinka naiset Topeliuksen aikaan astuivat julkiseen elämään.
Kulttuuripalvelun harrastusryhmät, Kamarikuoro Kontrapunkti, keramiikkaryhmä ja Näkövammaisteatteri ovat aloittaneet toimintansa. Tänä syksynä Turussakin aloittaa keramiikkaryhmä Kulttuuripalvelun hallinnoimana. Osuuskunta Turun Tuulenpesän tiloissa kokoontuvat innostuneet ovat saaneet opettajakseen keraamikko Anu Nurminoron.
Kirjailijavierailuita järjestetään lokakuussa kaksi ja vieraat eivät esittelyjä kaipaa. Gyöngyi Pere-Antikainen haastattelee Anja Snellmania 9.10. ja 30.10. Markus Jalonen saa haastateltavakseen Rosa Liksomin.
Kirjoittamista opiskellaan syksyllä verkossa. Käsikirjoittamisen verkkokurssi kokoontuu bittiavaruudessa Tarja Jakunahon johdolla syyskuusta joulukuuhun. Sokeain kuunnelmaraati valmistautuu jo valitsemaan Sokeain kuunnelmapalkinnon voittajan ja Vuoden ääninäyttelijän tämän vuoden kuunnelmatarjonnasta. Raati on vieraillut Radioteatterissa tutustumassa kuunnelmantekoon työnsä pohjaksi.
Kalenteriin kannattaa laittaa merkintä 17.11. kohdalle, koska silloin Iiris-keskuksessa järjestetään Rauni Westerholmin muistokonsertti. Rauni muistetaan monesta, vaikkapa Lauluyhtye Sävelkolmosista, Näkövammaisteatterista ja Sokeain naiskuorosta. Suuri yleisö tuntee hänet tangoista ja valsseista, joita hän sävelsi ja sanoitti nimellä Rauni Autio. Tunnetuin näistä on tango Humiko. Anne Huttunen ohjaa ja Sari Karjalainen säestää konserttia, jolla kunnioitetaan rakastetun Rauni Westerholmin elämäntyötä.
Tarkemmat tiedot mainituista ja monista muista syksyn kulttuuritapahtumista löydät yhdistyksen nettisivuilta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi
Värikästä syksyä!
toivottaa kulttuurisihteeri
Kulttuuripalvelun jäsenkysely
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry toteutti jäsenkyselyn puhelinhaastatteluina touko- ja kesäkuussa 2018. Kyselyyn vastasi 100 yhdistyksen näkövammaista jäsentä. Jäsenkyselyn tulokset on 12.9.2018 julkistettu Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n nettisivuilla ja Näkövammaisten liiton kulttuuri-keskustelualueella.
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry ei ole aiemmin 87-vuotisen historiansa aikana toteuttanut jäsenkyselyä. Yhdistyksen hallitus käyttää kyselyn tuloksia strategiatyöskentelyn pohjana. Kysely on myös osa yhdistyksen tilaamaa kulttuurisihteeri Tanja Rantalaisen kulttuurituottaja (ylempi) AMK-tutkinnon opinnäytetyötä, joka valmistuu toukokuussa 2019.
Kyselyn otos oli kolmasosa yhdistyksen näkövammaisista jäsenistä. 46 % tavoitelluista osallistui kyselyyn. Kyselyssä oli 19 monivalintakysymystä ja yksi avoin kysymys, jonka vastaukset käsiteltiin teema-analyysin keinoin.
Vastaajilta kysyttiin näkövammaan, ikään, asuinpaikkaan, koulutukseen ja pääasialliseen toimintaan liittyviä taustatietoja. Kyselyssä selvitettiin myös vastaajien yleistä kulttuuriharrastusta, kulttuuriharrastuksen merkitystä, kokemusta kuvailutulkkauksesta ja käsityksiä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n toiminnasta.
Vastaajat kuvasivat haastattelussa unelmiensa kulttuuritapahtumaa. Vastauksista nousivat esiin tapahtuman sisällön lisäksi unelmien kulttuuritapahtuman saavutettavuus, oma osallistuminen, kulttuuritapahtuman sosiaalinen merkitys ja taide-elämyksen merkityksellisyys.