KUNNIAA KUUNNELMANTEKIJÖILLE

Teksti: Sari Kekkonen

Miten jännittävää onkaan sukeltaa uuden, kiehtovan kuunnelman maailmaan. Tällaisen elämyksen tuottamiseen tarvitaan aina suuri joukko ammattilaisia: käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijät, jopa ”lavastaja” eli äänisuunnittelija, tekniikan hoitajia unohtamatta. Joukkoon pitää mahdollisesti liittää vielä säveltäjä ja muusikoita. Koska kuunnelmat ovat perinteisesti erityisesti näkövammaisten ja sokeiden ihmisten suosiossa, haluamme osoittaa kunnioitusta tekijöille ja tuoda heidän taidettaan tunnetuksi myös muun yleisön keskuudessa.

Tähän kevääseen asti Sokeain kuunnelmapalkinnon on jakanut Näkövammaisten liitto – jo viidenkymmenen vuoden ajan. Merkkipaalun jälkeen suoritetussa vahdinvaihdossa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu alkoi jatkaa tätä merkittävää perinnettä. 6.4.2018 Iiris-keskuksessa juhlittiin joukkoa kuunnelmantekijöitä, jotka tuore näkövammaisten kuunnelmaraati halusi nostaa esiin vuoden 2017 rikkaasta kuunnelmasadosta. Uutta oli myös vuoden ääninäyttelijän valinta.

Palkintojen jako oli samalla alkusoitto kaksipäiväiselle kuunnelmafestarille. Anne Huttusen organisoimassa tapahtumassa oli etukäteen kerätty osallistujilta toiveita esitettävistä kuunnelmista. Yhteistyössä Ylen Radioteatterin kanssa listalle valikoitui sekä vakavia että keveitä esityksiä. Niiden lisäksi Radioteatteri oli valinnut festariyleisölle yllätyskuunnelman, jonka kantaesitys oli vasta seuraavana päivänä, eli Märta Tikkasen elämästä kertovan Märta-kuunnelman. Festarin osanottajia puhuttivat erityisesti tunnelmat, jotka välittyivät tarinoiden takaa. Myös perinteisten ja nykyaikaisten kuunnelmien kerrontatapojen erot kiinnostivat keskustelijoita.

Palkitut kuunnelmat

1. sija:
Työpaikkasatiiri Töissä täällä, käsikirjoitus Juha-Pekka Koskinen, ohjaus Matti Ijäs

2. sija:
Jännityssarja Viha on paha vieras, Seppo Jokisen kirjasta dramatisoinut Jussi Niilekselä, ohjaus Juha Rosma

3. sija:
Suuryhtiödraama Nokia – Suomen suurin tarina, käsikirjoitus Tuomas Timonen, ohjaus Juhana von Bagh

Vuoden 2017 ääninäyttelijä:
Minttu Mustakallio

Kuunnelmaraati

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu kokosi uuden kuunnelmaraadin neljän vuoden toimikaudelle. Raadin jäsenet Mikko Ojanen pj, Sanna Lehtonen, Satu Linna, Ari-Pekka Saarela, Marita Vainio ja Markku Yli-Penttilä esittäytyivät Kajastus-lehden numerossa 1/2018.