KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Teksti: Tanja Rantalainen

HUIMAN HYVÄÄ JOULUA!

Yleisradio on tänä vuonna lisännyt kuvailutulkkaustuotantoaan huimasti. Joulukuussa on saatu tai saadaan nauttia kahdesta kuvailutulkatusta televisiodraamasta: Tapio Piiraisen Linnan juhlista 3.12. ja Heidi Köngäksen Nuoruustangosta 17.12.

Historiaa tehdään siinä kohtaa, kun Yle lähettää ensimmäisen lastenohjelman kuvailutulkattuna ja näin todella tapahtuu: Joulukalenteri on lämpöinen tarina rohkeudesta olla se mikä on. Kaino Juhana, Huima Hurja ja Serkku Shh solmivat ystävyyssopimuksen ja päättävät ottaa selvää Joulupukin salaisesta kirjasta. Kirjan etsintä muuttuu seikkailuksi, jossa joudutaan pohtimaan mikä on oikein ja mikä väärin. Tarinan on käsikirjoittanut Kati Kaartinen ja ohjannut Olli Mononen.

Joulukalenteri alkaa 1.12.2017 ja viimeinen jakso esitetään jouluaattona 24.12.2017. Kuvailutulkkauksen kuulee digiboksin hollanti-äänivalinnan kautta, samalla tavalla kuin äänitekstityksenkin. Joulukalenterin ovat kuvailutulkanneet Anu Aaltonen, Maija Hirvonen ja Eija Paasu. Kuvailutulkkauskonsulttina on toiminut Heikki Ekola. Kuvailutulkkauksen lukee Antti Jaakola. Joulukalenteri tulee myös Yle Areenaan.

Eikä siinä vielä kaikki. Näkövammaisille lapsille ja lapsenmielisille on kuvailutulkattu Tove Janssonin rakastettuun Taikatalvi -kirjaan perustuva animaatio Muumien taikatalvi MovieReading-sovellukseen. Kuvailutulkkauksesta vastaavat Anu Aaltonen ja Carita Lehtniemi. Konsulttina on toiminut Heikki Ekola. Lukija on Anu Aaltonen.

Elokuvan tarina perustuu Tove Janssonin vuonna 1957 julkaisemaan Taikatalvi-kirjaan. Elokuvan ovat ohjanneet Jakub Wronski ja Ira Carpelan. Suomenkielisinä ääninä kuullaan mm. Vesa Vierikkoa, Oiva Lohtanderia, Maria Sidiä ja Dianda Floresia. Oman tunnelmansa elokuvaan tuo myös taustalla kuultava Prahan filharmoninen orkesteri sekä Jori Sjöroosin säveltämä ja Paula Vesalan sanoittama elokuvan tunnuslaulu Talvimaa.
Talvi tekee tuloaan Muumilaaksoon. Nuuskamuikkunen nostaa repun selkäänsä ja lähtee retkilleen, muumiperhe valmistautuu talviunille. Mutta tämä talvi on erilainen – Muumipeikko päättää pysytellä hereillä ja lähteä tutkimaan talven ihmeitä.

Onnellista joulunaikaa, toivottaa kulttuurisihteeri