KESÄNÄYTTELYT KUTSUVAT

Teksti: Ali Kinnunen

Kajastuksen perinteisestä oppaasta löydät parhaat kesänäyttelyt.

MÄNTTÄ KOMMANDONA

Mäntän kuvataideviikkojen 2016 kuraattori on Anssi Kasitonni ja jälki näkyy. Näyttelyssä on mukana 31 taiteilijaa yksi taiteilijaryhmä. Näyttelyn nimi on Kommandona.
Taiteilijoiden joukossa on muun muassa tuore Ars Fennica -voittaja Mika Taanila, vastikään sarjakuvan Puupäähatulla palkittu Ville Pirinen, vuoden 2011 nuori taiteilija Anna Tuori, kuvittaja ja taidemaalari Aino Louhi ja roller derby -mustelmatutkielmistaan tunnettu Riikka Hyvönen. Varsinaisen taidekentän reuna-alueelta näyttelyssä on mukana Simo Riikonen, jonka maalauspintana ovat autot ja menetelmänä ruiskumaalaus. Myös PKN-yhtyeen Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti kuuluu joukkoon. Kuvataideviikoilla nähdään myös retrospektiivi suomalaisen lyhytelokuvan legendalta Pasi ”Sleeping” Myllymäeltä.
Yhdysvalloista osallistuu kolme taiteilijaa: Hollywood-luokan elokuvista tuttu, mutta myös kuvataiteilijana uraa luova Lucy Liu, sarjakuvamaisiin maalauksiin erikoistunut Anja Salonen sekä eroottisia ja ritualistisia teemoja teoksissaan värikkäästi yhdistelevä Kristen Liu-Wong.
Mäntän taiteilijat: Liisa Ahlfors, Annika Dahlsten, Hannaleena Heiska, Kalevi Helvet, Riikka Hyvönen, Tommi Hämäläinen, Pekka & Teija Isorättyä, Laura Könönen, Lucy Liu (USA), Kristen Liu-Wong (USA), Aino Louhi, Kalle Mustonen, Tommi Musturi, Pasi ”Sleeping” Myllymäki, Emilia Mäkelä, Jyrki Nissinen, Konsta Ojala, Kaija Papu, Saara Piispa, Ville Pirinen, Risto Puurunen, Tiina Raitanen & Emma Rönnholm & Salla Vapaavuori, Simo Riikonen, Anja Salonen (USA), Mika Taanila, Petteri Tikkanen, Anna Tuori, Marko Turunen, Timo Vaitnen, Ilkka Vekka, Vilunki 3000
XXI Mäntän kuvataideviikot 12.6.– 31.8.2016, avoinna
kesällä joka päivä klo 10-18 (myös juhannuksena),
www.mantankuvataideviikot.fi

TAIDEKESKUS SALMELA

Taidekeskus Salmela luottaa tänäkin kesänä suomalaisiin taiteilijoihin ja satsaa nuoriin. Näyttelyssä on nuorten kuvataidekilpailun parhaimmisto sekä joukko Suomen eturivin kuvataiteilijoita. Salmelan kesän 2016 taiteilijat ovat kuvanveistäjät Pekka Kauhanen, Kirsi Kaulanen ja Pirkko Nukari, kuvataiteilijat Kristian Krokfors, Tiina Torkkeli ja Johanna Lumme sekä taidemaalarit Lauri Laine ja Maria Laine.
Salmelan tämän kesän nuori taiteilija on Johanna Lumme. Salmelan talvistipendiaattina keväällä 2015 työskennellyt Lumme opiskelee graafista suunnittelua Metropolia ammattikorkeakoulussa. Salmelassa nähdään Lumpeen teossarja, jossa tutkitaan vettä, siihen tulevia heijastuksia sekä erilaisia valon ja varjon vaihteluita.
Salmelan näyttelyt ovat avoinna 11.6.– 14.8.2016 päivittäin klo 11-18. Yhteystiedot: Taidekeskus Salmela, puhelin: 050 3388 114, sähköposti: info@taidekeskussalmela.fi, facebook: www.facebook.com/taidekeskussalmela,
www.taidekeskussalmela.fi.

TAIDEKESKUS PURNU

Aimo Tukiaisen Purnun säätiö on kutsunut Tina ja Kari Cavénin Purnun vuoden 2016 kesätaidenäyttelyn kuraattoreiksi. Kesänäyttelyn nimi on Vapaalla kädellä. Ehkä jopa hauska sattuma on että kesän taiteilijoiden joukossa on Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Anssi Kasitonni. Muut taiteilijat ovat Jasmin Anoschkin, Heikki Marila, Timo O. Nenonen, Hanna Saarikoski, Pia Sirén, Anna Tuori, Viggo Wallensköld ja Anne Yli-Ikkelä.
Purnun näyttely on avoinna 19.6.–7.8.2016. Yhteystiedot: 040 9678 820, sähköposti: purnutaidekeskus@gmail.com, www.purnu.fi, osoite: Mustasaari 63, 35100 Orivesi.
FISKARSIN RUUKKI

Fiskarsin ruukin näyttelyn nimi on kasvu, tillväxt, growth, kuraattori on galleristi Katja Hagelstam.
Taiteilijat: Elina Aalto & Klaus Aalto – yhteistyössä: Roshildur Jónsdóttir (IS), Snæbjörn Stefánsson (IS) & Petra Lilja (SE), Ville Andersson, Saara Ekström, Tarja Ervasti, Petri Eskelinen, Hannele Grönlund, Bo Haglund, Eero Haikala, Lulu Halme, Antrei Hartikainen, Sasha Huber -yhteistyössä: Petri Saarikko, Renata Jakowleff, Tiina Koivusalo, Jouko Kärkkäinen, Elina Makkonen & Sonja Tuulia Halttunen, Maija Lavonen, Laura Mattila & Mikko Merz, Lotta Mattila, Outi Martikainen, Rudi Merz, Jenni Mikkonen, Timo Mikkonen, Camilla Moberg, Stig Nordman, Ron Nordström, Piitu Nykopp, Stefan Nyström, Deepa Panchamia, Sami Parkkinen, Tuulia Penttilä, Kristina Riska, Sanna Ritvanen, Marit Roland (NOR), SaineEnsemble: Annatuuli Saine, Olli Kari, Saara Kantanen, Ismo-Pekka Heikinheimo & Mika Tertsunen, Anneli Sainio, Maiju Salmenkivi, Sami Salomaa, Elise Simonsson & työryhmä: Rimma Gimpel, Petra Lindholm, Eva Tordera – yhteistyössä: Severi Haapala & Ivan Kulvik, Janna Syvänoja, Riitta Talonpoika, Tatu Tuominen, Anna Ulff, Viivi Varesvuo, Karin Widnäs, Charlotta Östlund.
Fiskarsin ruukki 15.5.–25.9.2016, avoinna 11–18, puhelin 019 277 75 04, www.onoma.org

HAIHATUS

Haihatuksen kesänäyttely 2016 on rakennettu taiteilijavetoisessa yhteistyössä. Kuvataiteilijat Pauliina ja Kalle Turakka Purhonen, Pasi Mälkiä ja Tiia Matikainen ovat näyttelyn pääsuunnittelijoita ja toteuttajia. Näyttelyn nimeksi he valitsivat Hikiset päivät.
Taiteilijoita on yhteensä 27: Dxxxa D, Anna Estarriola, Jussi Goman, Anssi Hanhela, Emma Helle, Mari Paikkari & Meri Ekola, Johanna Juvonen & Biagio Rosa, Elina Katara, Jouko Korkeasaari, Kati Kovács, Maximilian Latva & Katri Kainulainen, Virpi Lehto, Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä, Tarmo Paunu, Jyrki Riekki & Marko Luukkonen, Marko Suomi, Minna Suoniemi, Aleksi Tolonen, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Ulla Virta, Vesa Väänänen
Haihatuksen Hikiset päivät 12.6. – 14.8.2016 klo 11-18, myös juhannuksena.Taidelaitos Haihatus, Jousitie 70, Joutsa, puhelin 040 516 1703, www.haihatus.fi

TAIDEKESKUS TAARASTI

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Taidekeskus Taarastin kesänäyttely on vapaaehtoisvoimin koottu korkeatasoinen taidenäyttely. Mukaan on saatu tunnettuja taiteilijoita, joilla on myös kansainvälistä mainetta. Mukana on yhdeksän taiteilijaa: Ville Andersson, Carolus Enckell, Noora Geagea, KaarinaKaikkonen, Enni Kömmistö, Niko Luoma, Aurora Reinhard, Kaarlo Stauffer ja MiinaÄkkijyrkkä. Esillä on grafiikkaa, videoita, valokuvia, veistoksia, maalauksia.
Taarastin kesänäyttely 2.6. – 28.6. 2016, avoinna kesä-, heinä ja elokuu ti-su klo 12-19. Taarastintie 6, 15560 Nastola, puhelin 03 7621 524, www.taidekeskustaarasti.fi

PINXINMÄKI

Suvi-Pinxin perilliseksi ilmoittautuva Pinxinmäki Sysmässä on koonnut kesänäyttelynsä kirjailijoiden avulla nimellä Kirjailijan valinta. Tunnetut kirjailijat, kuten Kari Hotakainen ja Katja Kettu, ovat saaneet valita kuvataiteilijan, jonka töitä haluaisivat nähdä. Hotakainen valitsi Anna Tuorin, Kettu Tuomas ja Ninni Korkalon. Mukana on 11 kirjailijaa kuvataiteilijoineen. Lisätiedot: puhelin 044 973 8533, www.pinxinmäki.fi

NAIVISTIT IITTALASSA

Varpaat vedessä -näyttely esittelee 43 naivistin tuotantoa Iittalassa 14.5 – 21.8.2016 joka päivä klo 10-19, lisätiedot 040 5111 466, www.naivistitiittalassa.fi

ÄLÄ UNOHDA MUSEOITA

Ennen kuin menet näyttelyyn, käy netissä. Monista taiteilijoista ja heidän töistään sivuilla on paljon tietoa ja kuvia. Älä myöskään unohda museoita, monet museot ovat auki kesällä, hyvä hakusana on kesänäyttelyt 2016.
Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta
http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/

Kaikki museot löytyvät museohaulla
http://www.museot.fi/museohaku/