JÄNNÄRIJOUTSENET LENTÄVÄT KORKEUKSIIN

Teksti: Pasi Päivinen

Kajastus oli läsnä kun Jännärijoutsenten neljäs kuunnelma Piritta sai ensiesityksensä. Voimme kertoa ilouutisen, että jousenparven lento jatkuu. Jo ensi jouluksi on tulossa uusi kuunnelma ja toinenkin on tekeillä!

Jännärijoutsenten Pirittan ensiesitystä oli saapunut Iirikseen kuuntelemaan nelisenkymmentä kuunnelmafriikkiä, eikä heidän tarvinnut pettyä.
Tarina alkaa rauhallisesti lapsenhoitajan, Pirittan, saapumisella kesätyöpaikkaan, mutta kihelmöivään jännityksen makuun päästään jo ensimmäisessä jaksossa. Kyseessä ei ole suinkaan tavallinen lapsenlikan kesäpesti, vaan Piritta joutuu salattujen tapahtumien ja juonittelun maailmaan. Kuunnelman juoni on rakennettu loistavasti, enkä halua paljastaa siitä liikaa, sillä kuunnelma kannattaa kokea itse.
Piritta on vahvaa ammattilaistasoa käsikirjoituksesta näyttelijäsuorituksiin, äänisuunnittelusta äänitykseen ja editointiin. Tarinan tapahtumapaikkana oli jälleen kartano merellisessä maalaisidyllissä ja jokainen jakso etenee vauhdikkaasti päättyen niin mielenkiintoiseen kohtaan, että kuuntelemista ei malta lopettaa, vaan on ladattava heti seuraava jakso. Vanhassa kartanomiljöössä käsikirjoittaja ohjaaja Anne Huttunen on kotonaan, ja hän onnistui taitavalla ohjauksellaan nostamaan joutsenparven lennon korkeammalle kuin koskaan aikaisemmin.
Aikamatka nykyisyyden ja menneisyyden välillä oli hieno oivallus lisäämään tarinan monikerroksisuutta. Historiallinen osuus 1800-luvun loppupuolen autonomian Suomesta oli Heikki Ylikangasmaisen tarkkaa kerrontaa. Näyttelijät olivat paneutuneet vahvalla intensiteetillä vanhan suomenkielen tulkintaan ja myöhemmin suomenkieltä oppineen Medina Omeragicin kauniisti lausuma vanha suomi ansaitsee erityismaininnan. Myös erillinen Satu Linnan lukema sanojen merkitysten selittäminen ennen kuuntelun aloittamista on tarpeellinen, koska muutoin monen kuunnelmassa käytetyn sanan merkitys jäisi hämärän peittoon. Näyttelijät toteuttivat Anne Huttusen käsikirjoituksen loistavasti ja kaikki kuunnelman palaset loksahtivat saumattomasti paikoilleen.
Kaikki näyttelemisen kulmakivet, roolianalyysi, tunnemuistin käyttö, oheisviestintä ja intensiivinen läsnäolo, olivat kohdallaan. Musiikki on jokaisessa Jännärijoutsenten kuunnelmassa korkealla ammattitaidolla tehtyä ja esitettyä. Pirittassa musiikki oli sovitettu tyylikkään pelkistetysti kokonaisuuteen, ja kaunis tunnuslaulu oli jälleen Riikka Hännisen käsialaa, jonka esitti tällä kertaa koskettavasti bosnialaistaustainen Medina Omeragic.
Äänitehosteiden etsinnässä oli nähty paljon vaivaa ja käytetty hyväksi mielikuvitusta sekä Yleisradion että BBC:n arkistoja.
Äänitys ja kuunnelman editointi oli tehty huolellisesti, joka kruunaa onnistuneen lopputuloksen.

Häikäiseviä roolisuorituksia

Anne Huttunen pystyi luomaan jokaiselle näyttelijälle hänen ääniainestaan erinomaisesti tukevan roolin ja jokainen näyttelijä onnistui roolissaan loistavasti. Näkövammaisissa teatteriharrastajissa löytyy runsaasti lahjakkuutta, joka yhdistettynä taitavaan ohjaukseen ja persoonallisiin ääniin johtaa ainutlaatuiseen kuunnelmakokemukseen.
Joukon kokeneimman näyttelijän, näkövammaisteatterin perustamisesta lähtien monissa näytelmissä näkövammaisteatterissa, erilaisissa harrastajateattereissa pääkaupunkiseudulla ja Jännärijoutsenissa mukana olleen Inkeri Kauppisen esittämä parhaat päivänsä nähneen prostituoidun Kreetan roolisuoritus on hypnoottinen. Kauppisen tunnemuistin käyttötaito on poikkeuksellinen ja hänen persoonallinen äänensä on kuin luotu Kreetan rooliin. Tunnetilat vaihtelevat ilosta haikeaan surumielisyyteen ja Inkeri Kauppisen hersyvä huumorintaju pääsee myös kukoistamaan.
Toisen häikäisevän roolisuorituksen teki Mira-Maria Kuudanpaiste. Hänen äänenkäyttötaitonsa ja heittäytymisensä nelivuotiaan kyselyikäisen Jasminin maailmaan on niin aito, että tuntematta Mira-Mariaa henkilökohtaisesti roolissa voisi kuvitella esiintyvän oikeasti pikkuvanhan kyselyikäisen lapsinäyttelijän.
Kolme edellistä Jännärijoutsenten kuunnelmaa, Hävikkinaiset, Kateudentalo ja Peilin lumetta, ovat loistavia, mutta Piritta on lähes täysosuma.

Kaksi uutta kuunnelmaa

Jännärijoutsenet ovat jo tehneet kulttuurihistoriaa luomalla Suomeen nettikuunnelmakulttuuriperinteen. Joutsenparvi on kasvanut tasaisesti ja kerran porukkaan lähtenyt on jäänyt ääninäyttelemisen koukkuun. Pirittaan Anne Huttunen sai kolme uutta näyttelijäkykyä, mutta lisää lahjakkaita näkövammaisia potentiaalisia ääninäyttelijöitä varmasti vielä mahtuu mukaan.
Joutsenten nousukiito jatkuu ja kaksi uutta kuunnelmaa on jälleen valmistumassa. Näyttelijät harjoittelevat parhaillaan kahta nelijaksoista kuunnelmaa, Älä vihellä teatterissa ja Kun yhden on lähdettävä, joita päästään äänittämään alkusyksystä ja ainakin toinen kuullaan ennen joulua. Jännärijoutsenten joululahjaa odotellessa suosittelen lämpimästi Pirittan kuuntelemista. Se löytyy osoitteesta:
thp.nkl.fi/kuunnelmat/piritta/