”SEURAAVAKSI OSTAN TAMPEREEN”

MIKKO HERRANEN UUDEN MUSIIKIN KILPAILUN JÄLKEEN

Teksti: Tanja Rantalainen

Mikko Herranen, 39, halusi olla yhdenvertaisuussymboli Uuden Musiikin Kilpailussa. Suunnitelmissa oli lentää Euroviisufinaalissa Tukholmassa. Vaikka matka katkesi semifinaaliin, Mikko jäi saamapuolelle.

En ole koskaan ollut säälipisteiden perään. Jos näkövammaisuudesta puhutaan, haluaisin, että siitä puhutaan hyvällä tavalla, Mikko Herranen sanoi Kulttuuripalvelun toimistolla tammikuussa.
Iiris-keskuksen ravintolasalissa järjestettiin ennen semifinaaleja tilaisuus, jossa näkövammainen euroviisutietäjä Heidi Ikäheimonen haastatteli Herrasta. Kun Mikko esitti Evil Tone -kilpailukappaleensa, suosionosoituksista ei ollut tulla loppua.

Omaa tekemistä edustamassa

Mikko osallistui Uuden Musiikin Kilpailun semifinaaliin helmikuussa yhdessä monen ennakkosuosikin, muun muassa Saara Aallon ja Einin kanssa.
Vaikka euroviisumatka katkesi karsintaan, Mikolla ei ole kokemuksesta muuta kuin hyvää sanottavaa. Vuonna 2012 Mikko ihastutti Voice of Finland -ohjelmassa esittämällä muiden kappaleita. Uuden Musiikin Kilpailussa hän sai edustaa omaa tekemistään säveltävänä artistina. Kilpailukappale Evil Tone on alusta loppuun Mikon käsialaa.
– Sain myös tehdä tyylikkään videon, jossa ajoin limusiinia ja temppuilla Hooverboardilla, tasapainoskootterilla, Mikko kertoo.
Vaativan Hooverboardin käyttö esityksessä oli semifinaaliin saakka salaisuus. Tukholman Euroviisufinaalissa Mikko olisi nähty lentämässä.

Uusi levy uunissa

Lavaesiintyminen on näkövammaiselle esiintyjälle poikkeuksetta haaste. Uuden Musiikin Kilpailun koreografilta Reija Wäreeltä Mikko sai vinkkejä, joista on hyötyä kaikessa keikkailussa.
– Reijalla oli hyvä tatsi. Hän avasi minulle sitä, miten pienetkin liikkeet näkyvät ulospäin, Mikko kertoo.
Entä Uuden Musiikin Kilpailun jälkeen? Mitä tulevaisuudensuunnitelmia Mikolla on?
– Olen tekemässä uutta levyä. Se oli itse asiassa tekeillä jo ennen UMK:ta. Kun levy julkaistaan, sitä myydään tuhansia ja miljoonia. Minusta tulee rikas ja sitten ostan Tampereen, Mikko nauraa.