TAIDETTA NÄKÖVAMMAISTEN KUNTOUTUMISEN TUEKSI

Teksti: Kirsti-Sisko Salonen

Toukokuussa avattiin Tampereen yliopistosairaalan Silmäkeskuksessa Kellopuutarha – Matsukaze. Nimestään huolimatta se ei ole perinteinen puutarha, vaikka japaninkielinen sana viittaa tuulen huminaan männyissä. Se on moderni tilateos.
Taiteilija Jarmo Vellonen on hakenut vaikutteita teokseensa Japanista. Tavoitteena on ollut luoda moniaistinen taideteos, joka on lisäksi esteetön. Kellopuutarha on sijoitettu Silmäkeskuksen kolmannen kerroksen parvekkeelle. Kivetyt polut johdattavat kolmen eri kellon luokse. Jokaisessa pronssikellossa on kaksi haikurunoa. Yksi niistä on suomalaisen Kai Niemisen ”hyttysen ääni sama kuin viime kesänä”. Toiset ovat japanilaisten naisrunoilijoiden. Kelloja voi kosketella ja jopa soittaa. Matkalla kellon luota toisen luokse on puupenkkejä, joilla voi halutessaan istua.
Tilateoksen täydentää kuuta symboloiva pyöreä reikä seinässä.
Kellopuutarhan toivotaan tuovan iloa ja valoa Silmäkeskuksen potilaille, näönkuntoutujille ja heidän omaisilleen sekä vahvistavan tasapainoa ja levollisuutta. Lisäksi Kellopuutarha on Silmäkeskuksen ja naapurirakennuksen henkilökunnan sekä samassa rakennuksessa sijaitsevan hotellin asiakkaiden käytettävissä.