TAIDETTA LAINAKSI

Teksti: Tuula Paasivirta

Helsingin Taitelijaseura ry perusti yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa Taidelainaamon 1995. Alussa se sijaitsi pienen kahvilan perällä. Tällä hetkellä lainaamolla on isommat tilat samassa talossa, perinteikkäässä kirjastossa, Rikhardinkatu 3, katutasossa.

Kävin kesällä 2015 tutustumassa taidelainaamoon ja tapasin Taidelainaamovastaava Eeva Muonan. Hänet olin tavannut aiemmin työssään Vuosaaren kirjastossa, jossa hänellä oli yksipäiväinen Taidelainaamon konsulenttikäynti keväällä 2015.

Mikä on Taidelainaamo?

Taidelainaamo välittää Helsingin Taiteilijaseuraan kuuluvien taiteilijoiden teoksia, seuran jäseninä on noin 750 ansioitunutta kuvataiteilijaa. Yli 5000 teoksen valikoimassa on monipuolisesti maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvia.
Taidelainaamovastaavana toimii Eeva Muona. Lisäksi Taidelainaamossa työskentelevät vakituisesti Pia Hunter taidelainaamon hoitajana ja Teri Kovacs työntekijänä. Taidelainaamossa käydessäni siellä oli paikalla kaksi harjoittelijaa, joista Anna opiskelee Hyrian ammattiopistossa kuva-artesaaniksi ja Iiris oli tekemässä pidempää harjoittelua. Taidelainaamon harjoittelijat voivat saada harjoitteluaikanaan hyvän kokonaiskuvan Helsingin Taitelijaseuran toiminnasta Taidelainaamossa ja muualla taiteen kentällä.
Asiakkaille lainattiin vuonna 2014 yhdeksänsataa teosta ja näistä 90 prosenttia jäi pysyvästi asiakkaille. Eeva Muona kuvailee: – Taiteen lainaus muuttaa kulutustottumuksiamme ja Taidelainaamo voi olla teosvalinnoissa hyväksi avuksi. Hän kertoo Teollisuustaiteen liitto Ornamon tutkimuksesta, jossa potentiaaliset asiakkaat totesivat haluavansa ostaa taidetta, mutta eivät tienneet, mistä sitä voisi ostaa. Hän mainitsee myös, että vakioasiakkaalla voi olla jopa toistakymmentä teosta lainassa.

Teosten varaaminen

Asiakas voi varata teoksen pariksi päiväksi. Varauksia otetaan vastaan myös netin kautta, puhelimitse ja sähköpostitse. Varaus ei ole sitova.

Teosten lainaaminen ja ostaminen

Taideteosten lainaus tapahtuu kuukausijaksoissa, perussopimus tehdään toistaiseksi. Asiakas voi halutessaan palauttaa teoksen Taidelainaamoon, jolloin lainasopimus päättyy välittömästi.
Taideteosten vuokra on teoksen hinnasta riippuen 20–500 €/kk. Teoksen voi lunastaa omakseen kertaostona tai kuukausimaksua maksamalla, kunnes teos on kokonaan maksettu. Asiakkaana voi olla yksityinen henkilö, yritys tai yhteisö. Pitäessään teoksen asiakas sitoutuu maksamaan kuukausivuokraa ja noudattamaan Taidelainaamon sääntöjä koko laina-ajan, kunnes teos on palautettu tai lunastettu. Vuokra maksetaan kuukausittain etukäteen.Alla on muutama esimerkki hinnoista.

Kehystämättömät grafiikanvedokset ja piirrokset asiakas sitoutuu lunastamaan omakseen ensimmäisen lainakuukauden jälkeen, maksuehdot ovat samat kuin Taidelainaamon teoksissa yleensä. Lainaaja on velvollinen korvaamaan teokselle laina-aikana aiheutuneet vahingot. Teokset lainataan Taidelainaamosta siinä kunnossa kuin ne ovat lainaushetkellä. Asiakas voi ostaa teoksen Taidelainaamosta kertaostona. Maksuvälineinä käyvät käteinen sekä yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Kohtaamisia Taidelainaamossa

Istuin sateisena iltapäivänä hetken seuraamassa Taidelainaamon hyörinää. Puhelimet soivat ja juttelin aina välillä Eeva Muonan ja harjoittelijoiden kanssa. Sillä hetkellä Taidelainaamossa oli noin 400 teosta ripustettuna ja näytteillä. Tämän lisäksi oli jonkun verran grafiikanvedoksia.
Eeva Muona kertoo, että 750 jäsentaiteilijasta 550 on jättänyt teoksiaan näytteille.
– Täältä menee paljon teoksia asiakkaille ja aktiivinen taiteilija voi saada kohtuullisia tuloja. Jäsentaiteilija voi tuoda lainaamoon kerrallaan neljä teosta ripustettavaksi. Maksimissaan teokset ovat kaksi vuotta lainaamossa, jos niitä ei lainata ollenkaan.
Eeva Muona toteaa: – Joitakin veistoksia voi koskettaa käsin, erityisesti pronssiveistoksia voi koskettaa. Muutoin näkövammaisia ei ole erityisesti otettu huomioon.
Ollessani Taidelainaamossa taiteilija Viggo Wallensköld (s.1969 Porvoossa) tuo ripustettavaksi teoksensa ”Kummitustalo 1”. Tämän teoksen lopullinen hinta on 1800 euroa, jolloin kuukausimaksu on asiakkaalle 60 euroa. Asiakas saa tämän teoksen maksettua kahdessa ja puolessa vuodessa. Taiteilija totesi: – Tämä Taidelainaamo on huippujuttu ja täällä on myös asiakkaalle paljon valinnanvaraa. Lisätietoja taiteilija Wallensköldistä saat hänen nettisivultaan: http://www.wallenskold.fi/

Uusi teos esille

Taiteilija tuo teoksensa Taidelainaamoon lainaamista varten ja siitä tehdään hänen kanssaan sopimus. Taiteilijalla tulee olla valmiina hinta teoksellensa ja Taidelainaamo saa lainaus- ja myyntiprosessista oman provisionsa ja loppu tilitetään taiteilijalle. Teosten hinnat vaihtelevat normaalin suomalaisen taiteen hinnoittelun mukaan.

20-vuotisjuhlavuosi

Taidelainaamo viettää 20-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna ja on saanut seuraajia monille muille paikkakunnille. Keväällä Helsingissä kiersi Taidebussi. – Sillä oli oma reittinsä ja paljon oli lapsikävijöitä. Moni tuli myös kirjojen perässä, toteaa Eeva Muona. Hän kertoo myöskin, että Taidebussi vieraili Kanneltalossa, Vuotalossa ja Malmitalossa. Myös Narinkkatorilla oli oma tilaisuutensa.

Helsingin Taiteilijaseura ry

Helsingin Taiteilijaseura ry on yli 750 helsinkiläisen ammattikuvataiteilijan järjestö. Se on perustettu vuonna 1967 valvomaan ja edistämään kuvataiteilijoiden ammatillisia etuja sekä kasvattamaan kuvataiteen tuntemusta muun muassa koulutus- ja näyttelytoiminnalla. He julkaisevat valtakunnallista Galleriaopasta kaksi kertaa vuodessa. Taidelainaamo on Helsingin Taiteilijaseura ry:n tärkeä toimintamuoto.

Faktat

Taidelainaamo
Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki
www.taidelainaamo.fi
info@taidelainaamo.fi
Puhelin: 09 673 720
Avoinna: ti-pe 12-18, la-su 12-16

Helsingin taiteilijaseuran toimisto
Kalevankatu 16, 00100 Helsinki
Avoinna ti–pe 11–17
info@helsingintaiteilijaseura.fi
www.helsingintaiteilijaseura.fi