KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

TANJA RANTALAINEN

SANASTA LINTU, SAVESTA LINTU – JA MUUTA KESÄN TOIMINTAA

Yhdistyksen keramiikkaryhmä osallistuu Joensuun Parafest- festivaalin Kulttuuri kuuluu kaikille 2015 -taidenäyttelyyn. Keramiikkanäyttely Sanasta lintu, savesta lintu on esillä Taidekeskus Ahjon tiloissa 13.8. – 6.9.2015. Keramiikkaryhmä on toiminut 1980-luvulta lähtien ja pitänyt toistakymmentä omaa näyttelyä sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla. Ryhmän vetäjänä toimii keraamikko Soile Paasonen.

”Ilmassa leijaileva lintu on kuin runo jo itsessään. Tarinat linnuista tulevat aikojen takaa ja koskettavat meitä syvältä. Viisaat linnut, voimalinnut tai turvaa hakevat pikkulinnut ovat sisäisiä omakuviamme” kuvataan näyttelyn lehdistötiedotteessa. Teksti on Sari Kekkosen kynästä.

Parafesteilla koemme tällä tietoa myös Näkövammaisteatterin Tanssi mun kanssa! -esityksen. Huhtikuussa se keräsi ennätysyleisöjä Iiris-keskuksessa ja on Kajastuksen ilmestyessä ehtinyt keikkailla jo mm. Cross Over- festivaaleilla. Tanssi mun kanssa! on hulvaton ja älykäs esitys tanssista. Työryhmän kolme syntymäsokeaa ja kolme heikkonäköistä jäsentä tutkivat mitä tanssi on ja miten siitä voi kertoa sellaiselle, joka ei ole koskaan nähnyt tanssia. Kevyensyvän, hauskan esityksen – joka ei ole tanssiesitys – on ohjannut Anu Aaltonen.

Näkövammaisteatterin rinnalla Kulttuuripalvelun suojissa toimii toinenkin huippulaatuinen esiintyjäjoukko. Anne Huttusen Reperyhmän Tulivuori -livekuunnelma jatkaa voittokulkuaan vielä syyspuolella ja samalla uuden Reino Helismaan käsikirjoittaman hupailun harjoitukset alkavat. Ryhmä toteuttaa esityksensä pimeässä ja on naurattanut yleisönsä tärviölle jo mm. Turussa ja Porissa.

Anne Huttunen luotsaa myös Lasitähti-työryhmää, joka parhaillaan harjoittelee Sari Kekkosen Tähtitaivaan alla ja Ilkka Väisäsen Lasikatse-kuunnelmia äänityskuntoon. Studioaika on varattu kesäkuun alkuun. Yhdistyksen oma kuunnelmatallenne valmistuu syysmarkkinoille. Syksyn Kajastuksesta pääsette lukemaan lisää!

Ihanaa kesää, linnunlaulua ja lentokorkeutta!
toivottaa kulttuurisihteeri