AVIOLIITTOSIMULAATTORI

TERVETULOA AVIOLIITTOSIMULAATTORIIN

Teksti: Pilvi Meriläinen

Pyynikin kesäteatteri juhlii tänä kesänä 60-vuotista taivaltaan ja esittää Veera Niemisen suosittuun esikoisromaaniin (Tammi 2013) perustuvan näytelmän Avioliittosimulaattori. Uusi kotimainen komedia tarjoaa huumoria, draamaa ja rakkautta maalaistilan tyyliin.
Avioliittosimulaattori sijoittuu Länsi-Suomeen maaseudulle, jossa tilaansa pyörittää ahkera mutta vähäsanainen Jussi (Ville Majamaa). Mitä tapahtuu, kun Jussin morsiankokelas, vilkas ja lörppö itäsuomalainen Aino (Mari Turunen) saapuu perhehaaveineen tilalle kuukauden koeajaksi? Arki maatilalla ei ainakaan palaa entiselleen. Eikä maakuntakulttuurien ja murteiden ristitulelta voi välttyä…

Näytelmän ohjaa Tommi Auvinen, jonka edellinen työ Pyynikin kesäteatteriin oli vuoden 2003 menestysmusikaali Hopeinen kuu. Hän on ohjannut myös kesällä 2000 esitetyn näytelmän Pohjalta ponnistaen, joka kertoi Kalle Päätalon nuoruusvuosista sodan jälkeen.
Tommi Auvinen ja dramaturgi Seija Holma kirjoittivat Avioliittosimulaattori-näytelmän Veera Niemisen kirjan pohjalta.
-Aloimme Seija Holman kanssa työstämään näytelmää noin vuosi sitten; keskustelimme millaisen tekisimme ja ketkä näyttelisivät. Loimme raamit. Sitten kirjoitimme käsikirjoitusversioita, hän kertoo.
-Kun luin Veera Niemisen kirjan, pidin heti sen perusideasta, erilaisten ihmisten yhteentörmäyksestä: kun morsian tulee idästä ja sulhanen lännestä, ja mukana on molempien sukulaisia. Se voisi olla vaikkapa etelän ja pohjoisen törmäys. Siinä on myös suvaitsevaisuus-lähtökohta: molemmilla puolilla on nieltävää, opittavaa ja sopeutumista.
-Kun yhteentörmäys konkretisoituu vahvasti siihen, että vastakkain on itäsuomen murre ja Turun murre, niin mietin näytelmän roolituksen siltä pohjalta ketkä ovat Turun suunnalta ja osaavat sen murteen. Olen kuullut paljon esimerkiksi teatterissa kuinka sitä yritetään puhua eikä se onnistu. Äitini suku on Turusta, ja se on vaikea murre. Jos sitä ei osaa, lyhyessä ajassa on mahdotonta oppia.
-Näyttelijät siis taitavat murteet. Kun ne törmäävät, se tekee helposti monta asiaa ymmärrettäväksi.

Lavastajana toimii Erkki Saarainen. Upeista lavastuksistaan tunnettu Saarainen palkittiin maaliskuussa Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n Illusion-palkinnolla.
-Näyttelijät tulevat hyvin lähelle yleisöä. Lavasteet ovat korkeita – käytämme myös maisemaseiniä. Lisäksi maisema aukeaa parhaille paikoille, järvelle. Pyynikin kesäteatterissa luonto on vahva elementti ja sillä on aina oma roolinsa, Tommi Auvinen valottaa.
-Avioliittosimulaattori kertoo kauniilla tavalla erilaisten ihmisten törmäämisestä ja suvaitsevaisuudesta, hän luonnehtii.
-Kun se on kirjoitettu komedian muotoon, pidän siitä kun asioille voi nauraa. Silloin nielemme ne paremmin, ja nauramme samalla myös itsellemme.
-Tämä on ollut hauskaa. Ja työryhmä on loistava. Toivon, että kaikki sujuu hyvin, ja miksei sujuisi. Tämä on hauska näytelmä, jossa on kipupisteitä niin kuin elämässä aina on. Komedia kirkastuu silloin, kun mukana on tummempaa pohjaväriä. Elämän kaikkia puolia.

Näytelmässä nähdään nimekäs näyttelijäkaarti. Rooleissa loistavat Ville Majamaan ja Mari Turusen lisäksi Eija Vilpas, Tom Lindholm, Esko Roine, Ola Tuominen, Samuli Muje, Janne Kallioniemi, Mia Selin ja Tommi Rantamäki, joista Rantamäki on uusi kasvo Pyynikillä.
Avioliittosimulaattori jatkaa Pyynikin kesäteatterin kotimaisten näytelmien laatulinja
Avioliittosimulaattorin ensi-ilta 12.6. Esitykset 9.6.-8.8. www.pyynikinkesateatteri.fi
Lisää kuvia on nähtävissä www.kajastuslehti.fi ja EXTRA – NÄYTTELYT JNE