Pieni juttu – iso ilo

Koonnut Ali Kinnunen

KEHOTARINOITA

Kehotarinoita haptiiseilla – kosketusviestejä kaikenikäisille on Body Story (2005), Haptiisit ja Hapteemit (2008) sekä Aisti kuvailu (2009) -kirjojen jälkeen uusin kosketusopin teos. Kirja sisältää haptiisien (kosketusviestit) harjoituksia ja hapteemien (kielioppi) teoriaa. Hapteeraamalla ilmaistaan kosketuksella monia asioita kuten leikkejä, piirroksia, muotoja, sanoja, pelejä, ilmeitä ja tarinoita. Tarinavaatteet® ovat yksi tapa harjoitella kehotarinoita ja tilojen hahmottamista.
Kirja soveltuu kaikille ja kaikenikäisille lapsista vanhuksiin; kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla. Erityisesti niistä hyötyvät näkövammaiset, kuulonäkövammaiset, kuurosokeat ja henkilöt, joilla on kommunikaation tai hahmottamisen vaikeuksia. Kirja sopii mm. läheisten, opettajien, puheterapeuttien, kommunikaatio-ohjaajien sekä henkilökohtaisten avustajien käyttöön.
Sosiaalishaptisen kommunikaation kehittäjät ja tutkijat KT Riitta Lahtinen ja musiikkiterapeutti Russ Palmer ovat käyttäneet haptiiseja 1990-luvulta lähtien. Heille haptiisien kehittyminen on ollut osa luonnollista kielellistä ilmaisua puheen, viittomien ja sormittamisen ohella 25 vuoden ajan. Heille haptiisit toimivat myös itsenäisinä kielellisinä ilmaisuina. Lahtisen sosiaalishaptisen kommunikaation väitöskirja vuonna 2008 loi sosiaalishaptisen kommuniikaation, kosketusopin perusteet.
Lisätiedot:
www.russpalmer.com
www.kolumbus.fi/riitta.lahtinen
Helsingin yliopisto perusti viime toukokuussa ISE tutkimusryhmän( intensive special education) ja Riitta Lahtista pyydettiin siihen vanhemmaksi tutkijaksi ja Russ Palmeria asiantuntijaksi.
Heidän osuutensa on tutkia mm. puheen ja haptiisien yhteiskäyttöä opetuksessa esim. näkövammaisten parissa!

KAJASTUS ONNITTELEE!

Näkövammaisten Keskusliiton puheenjohtaja, järjestöneuvos, filosofian maisteri Esko Jantunen on täyttänyt 60 vuotta. Juhlat pidettiin Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä. Onnittelujen ohessa Eskolle luovutettiin virallinen todistus järjestöneuvoksen tittelistä.
Esko Jantunen on ollut Näkövammaisten Keskusliiton puheenjohtajana vuodesta 2004 alkaen. Hän on syntynyt Asikkalassa 26.9.1954 ja asuu Tampereella. Hän on hyvä esimerkki kuntoutuksen merkityksestä ja sitä hän myös voimakkaasti puolustaa. Hän työskenteli 30 vuotta Saarioisilla talous- ja tietohallinnon tehtävissä, kunnes näkö heikkeni liikaa. Esko on eläkkeellä, hän on eronnut ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Hän on pidetty ja arvostettu puheenjohtaja, jota kuunnellaan.

OPASKOIRAN JOULU

Opaskoiralla on aina joulu! Jos opaskoirat ja koiratarinat kiinnostavat, Opaskoiran Joulu 2014 -kirja on täynnä opaskoira-aiheisia kirjoituksia, joita ovat laatineet etupäässä opaskoirankäyttäjät Suomesta ja Baltiasta.
Janne Silas kertoo kirjassa perheensä kanssa tekemästään Santiago De Compostela-pyhiinvaelluksesta, Viron ja Latvian opaskoiratyön nykyvaiheista tehdään selkoa, opaskoiraihmisiä haastatellaan, hoitokotitoiminnasta on juttuja, eikä matkakertomuksiakaan unohdeta.
Kirjan kustantaja, Opaskoiran Joulu ry, on päättänyt tukea kirjan tuotolla Viron opaskoirakouluhanketta ja Latvian orastavaa opaskoiratyötä sekä Latvian Palvelukoirayhdistyksen Gauja-joella tapahtuvaksi suunniteltua melontavaellusta, joka on tarkoitettu opaskoirankäyttäjille ja näkövammaisille lapsille.
Opaskoiran Joulu 2014-kirjaa voit tilata internetin kautta osoitteesta www.opaskoiranjoulu.fi/verkkokauppa tai suoraan sähköpostiosoitteesta juha@opaskoiranjoulu.fi. Näkövammaisille tilaajille lähetetään kirjasta kylkiäisenä maksuton ääniversio, jota voi kuunnella Daisy-laitteella.
Opaskoiran Joulu 2014 -kirjan hinta on 10 euroa. Postikulut lisätään. Kirjassa on 84 sivua ja se on A4-kokoa.
Lisätiedot: www.opaskoiranjoulu.fi

POPUP-LAHJOITUS

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Keramiikkaryhmien ja Kamarikuoro Kontrapunktin PopUp Näkkäri sai loppuhuipennuksensa, kun popup-ravintolapäivänä Suomenlinnassa toimineen PopUp Näkkäri Cafen tuotto lahjoitettiin näkövammaisille lapsille.
Rahaa kertyi yhden euron hintaisia ruokia ja juomia myymällä. Kuvassa Näkövammaisten Keskusliiton HUSin piirin lasten aluesihteeri Riitta Laakso (vasemmalla) ja järjestäjien edustaja Aila Martikainen juhlatunnelmissa. Taustalla on menossa keramiikkaryhmien ja Kontrapunktin pikkujoulu.

MAURI JA MUSTIS SARJAKUVANA

Kajastuksen suosittu ja jo kulttimaineen saanut sarjakuva Mauri ja Mustis on nyt saatavissa myös kirjana. Sarjakuvantekijä Timo Kokkilan monivuotinen haave on toteutunut. Tässäpä mainio joululahja!
Timo Kokkila on Kuortaneella 1961 syntynyt, mutta myöhemmin tamperelaistunut sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Tunnetuin sarjakuva lienee huumorilehti Pahkasiassa aikoinaan ilmestynyt huonon maun supersankari Peräsmies. Koululainen-lehdessä ilmestyy nykyään hiukan pehmeämpi versio samasta aiheesta, eli Peräsmiehen pojan seikkailuja.
– Myös Maurin ja Mustiksen juuret ovat Pahkasiassa, jossa sarjaa ilmestyi muutama sivu 1990-luvulla. Vuonna 1997 Kajastus-lehti järjesti kilpailun, jossa etsittiin lehdelle uutta sarjakuvaa. Minulla oli ehdotus valmiina pöytälaatikossa, ja yllättäen sarja voitti. Mauri & Mustis ovat seikkailleet Kajastuksessa siitä alkaen, aluksi mustavalkoisina ja sittemmin väreissä. Uudessa kokoelmassa vanhemmatkin jaksot on väritetty, Timo sanoo.
– Olen aikoinaan tullut Tampereelle opiskelemaan arkkitehtuuria, mutta en ole koskaan valmistunut. Jo se edellinen lama, eli 1990-luvun alku oli käännekohta, jolloin alan työt hiipuivat ja olin ehtinyt huomata olevani hommassa tosi huono. Päätin kokeilla tulisiko näillä muilla piirroshommilla toimeen, ja vaihtelevalla menestyksellä se on onnistunutkin. Olen tehnyt lähes kaikkea sarjakuviin liittyvää käsikirjoittamisesta piirtämiseen ja kustannustoiminnasta näyttelyiden kokoamiseen mm. kotimaisen sarjakuvan historiasta. Lisäksi olen tällä hetkellä sarjakuva-ammattilaisten järjestön Sarjakuvantekijät ry:n puheenjohtaja.
Mauri & Mustis -kirjassa on 48 värisivua + kannet, koko B5, hinta 12 e. Kustantaja: Sarvakuja, paino: Kirjapaino Hermes Oy, Tampere. Saatavana mm. Turun sarjakuvakaupasta, Banana Press Oy:n postimyynnistä tai suoraan tekijältä: tkokkila@yahoo.com.