Esittelyssä Virpi Yliraudanjoki

Virpi Yliraudanjoki valittiin Näkövammaisten Kulttuuripalvelun hallitukseen yhdistyksen historian ensimmäisenä näkevänä edustajana kevätkokouksessa Tampereella.

Teksti: Kirsti Reijonen

Virpi Yliraudanjoki mieltää itsensä vahvasti luovan, myös tieteellisen kirjoittamisen opettajaksi, sekä kirjoittajaksi. Opettajana hän haluaa innostaa jokaista kehittymään ja avaamaan mahdollisia lukkoja kirjoittamisen tieltä.

Valtakunnallisuutta ja uusia näkökulmia

– Kulttuuriasiaa haluan viedä tasapuolisesti koko maan kattavasti eteenpäin, lupaa tuore vaikuttaja.
Yliraudanjoki kokee, että hänellä on valtakunnalliselle yhdistykselle annettavana uutta näkökulmaa ja ulottuvuuksia. Pohjoisessa asuessaan Virpi kuului Lapin Näkövammaiset ry:n kannatusjäseniin.
– Etelään muutettua aloimme mieheni kanssa aktiivisesti osallistua näkövammaisten kulttuuritoimintaan, kertoo nykyisin Helsingissä asuva kirjailija.
– Laulaminen on minulle tärkeää. Olen pari vuotta ollut mukana Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Kontrapunkti kuorossa. Laulamisessa ja kirjoittamisessa on yllättävästi samankaltaisuutta: molemmissa oma ääni pääsee esiin ja kehittymään, mietiskelee kuorolainen.

Apuraha tietokirjaan

– Parhaillaan kirjoitan tietokirjaa luovasta tieteellisestä kirjoittamisesta, kertoo kasvatustieteen tohtori Virpi Yliraudanjoki.
– Olen saanut Suomen Tietokirjailijat ry:ltä apurahaa tuekseni. Apurahan myöntäminen on tietenkin taloudellinen tuki saajalleen. Lisäksi aihe saa laajempaa merkitystä ja tieteellinen näkemys tuo avausta uuden tyyppisen tietokirjan kirjoittamiselle, pohtii tyytyväinen tutkija.

Muutosta tutkimuskirjoittamiseen

Nykyisen kasvatustieteen tohtorin omakohtainen väitöskirjaprosessi johdatti hänet lopullisesti luovan tieteellisen kirjoittamisen pohdinnan pariin.
Nyt edesmennyt isä sairastui vakavasti ja tämä vaikutti meneillään olevaan tutkimusprosessiin. Yliraudanjoki joutui miettimään sitä, miten kirjoittaa auki omaa tutkijan näkökulmaansa sekä väitöskirjan kirjoittamisen tyyliä. Runot kuuluivat osaksi tutkimusaineistoa.
– Mietin miten saan tieteellisesti kestävän paketin tästä kaikesta. Siihen löytyi ratkaisu, joka on nyt myös tieteellisesti testattu väitöskirjani osalta, sanoo tohtori.
Selvästi merkittävät asiat ovat näin saaneet ponnahduslaudan.

Kirjoittajakursseja erilaisiin tarpeisiin

– Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniassa on käsikirjoittamani verkkokurssi nimeltään ”Vapauta itsesi tieteellisenä kirjoittajana” ja Aalto-yliopistossa olen opettanut myös luovaa tieteellistä kirjoittamista. Tämä on erittäin mielenkiintoinen alue, kertoo Yliraudanjoki.
Kirjoita itsesi! -kirjoittajakurssit ovat Virpi Yliraudanjoen vetämiä luovaan kirjoittamiseen rohkaisevia kursseja. Lapin Näkövammaisten jäsenet ovat saaneet tilaisuuden osallistua kahdelle tällaiselle innostavalle kurssille. Lokakuussa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu järjestää luovan kirjoittamisen viikonloppukurssin.
– Helsingin Aikuisopistossa on ollut ensimmäinen verkossa toteutettu Kirjoita Itsesi! -kurssini. Opistolla on oma verkkoympäristö, jossa kurssi toteutettiin. Palaute oli kannustavaa, varsinkin palautekeskusteluista pidettiin. Monet opiskelijat kokevat omien tekstien antamisen toisten luettavaksi helpommaksi kasvottomalla etäkurssilla kuin lähiopetuksessa. Omat tekstit ovat niin henkilökohtaisia, kertoo Virpi Yliraudanjoki kokemuksestaan nettikurssin vetäjänä.

Runoja ja proosaa

– Kun saan tietokirjan tämän vuoden aikana valmiiksi niin luulenpa, että sen jälkeen annan itselleni luvan paneutua proosan pariin. Ne aiheet ja teemat, jotka ovat olleet pitkään kypsymässä. Kyllä ne sieltä lähtevät kirjoittautumaan! luottaa kirjailija luomisvoimaansa.
Virpi Yliraudanjoki valmistelee lisäksi kolmatta runoteostaan, jonka sisällöstä löytyy hauskuuttakin. Kaksi ensimmäistä runokirjaa ovat olleet aikuisen herkkää tuntojen tulkintaa.