Rap-artisti Jonzu

Sattumien kautta levyttäväksi artistiksi

Teksti: Joose Ojala

Erilaisia teitä tulla artistiksi on varmasti yhtä monta kuin on artistiksi halajaviakin. Kun Joensuulainen Joona Malinen (24) valmistui datanomiksi vuonna 2016, ovet työelämään eivät näkövammaiselle nuorelle miehelle auenneet. ”Olin työttömänä kolme ja puoli vuotta. Tämän vuoden huhtikuussa sain viimein töitä Avaava:lta, jossa aloitin saavutettavuusasiantuntijana”.
Pitkän työttömyysjakson aikana Malinen kirjoitteli pöytälaatikkoon tekstinpätkiä. Kyse ei ollut kuitenkaan varsinaisista biiseistä. ”Kirjoitin muistiinpanoihini riimejä sitä mukaa kun niitä tuli mieleeni. Tekstit kertoivat suoraan oman elämäni tapahtumista.”

Sattumalta artistiksi

Vuonna 2019 Malinen osallistui ammatilliseen kuntoutukseen. Siellä hän otti puheeksi kirjoittamansa tekstit. ”Kuntoutuksessa kannustettiin kovasti työstämään eteenpäin näitä pöytälaatikkoon kirjoittamiani riimejä. Vaikka en vielä tuossa vaiheessa ollutkaan muotoillut tekstejäni varsinaisiksi biiseiksi, olin kuitenkin kuunnellut paljon suomirappia jo aivan nuoruudestani saakka. Genre oli siis minulle alusta pitäen täysin selvä. Minulla ei ole mitään yhtä tiettyä suurta musiikillista esikuvaa, mutta arvostan Cheekiä musiikintekijänä.”
”Kesällä 2019 sain henkilökohtaisen avustajan, jolla oli kokemusta biisien tekemisestä ja tuottamisesta sekä studiotyöskentelystä. Tämä avustaja neuvoi minulle studiotyön perusasiat ja auttoi minua biisien äänittämisessä, tuottamisessa ja sovittamisessa. Kirjoitin ”Alpha”-levyni tekstit lopulliseen muotoonsa heinäkuussa 2019. Avustajan kanssa tuotimme, miksasimme ja masteroimme yhteistyössä osan albumini kappaleista. Ensimmäisen biisin äänitin marraskuussa 2019 ja debyyttisingle ”Minä” julkaistiin tammikuussa 2020. Minulla ei ennen tätä ollut minkäänlaista kokemusta musiikin tekemisestä tai esittämisestä, ainoastaan tekstien kirjoittamisesta. Ammatillisen kuntoutuksen aikana minulle syntyi kuitenkin ajatus siitä, että tulen tekemään teksteistäni albumikokonaisuuden.”
Kävi kuitenkin niin, ettei kaikki levyn valmistelussa mennytkään suunnitelmien mukaan.
”Avustajani muutti pois vuoden 2020 alussa ja yhteistyömme päättyi. En oikein tiennyt, kuinka olisin jatkanut levyprojektia eteenpäin ilman tuottajaa. Helmikuussa julkaisin albumin toisen singlejulkaisun ”Vapaus”. Etsin Googlen kautta ammattimiksaajaa, joka olisi voinut saattaa projektin valmiiksi. Sellainen löytyikin, ja hän miksasi heinäkuussa 2020 julkaistun kolmannen singlejulkaisun ”Kuuma mimmi”. Siinä oli jo pientä painetta saada projektia eteenpäin, kun homma oli seissyt jo useita kuukausia.” Malinen kertoo.
”Ikävä kyllä en sitten voinut jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan, koska ammattilaisen palkkio ylitti budjettini. Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin opetella itse äänittämään, miksaamaan ja masteroimaan. Ostin tarvittavat välineet ja rakensin studion kotiini.”
Kun päätös projektin saattamisesta loppuun omin voimin oli tehty, työ valmistui noin viidessä kuukaudessa.
”Olen ollut kotihifiharrastaja 13-vuotiaasta lähtien. Tästä syystä minulla on käsitys siitä, miltä hyvän miksauksen tulee kuulostaa. Hioin biisien vedoksia kuuntelemalla niitä erilaisten äänentoistojärjestelmien kautta. Biittejä en ole tehnyt itse. Olen ostanut ne netistä ja olen pyrkinyt etsimään biitin, joka toimisi mahdollisimman hyvin kulloiseenkin tekstiin.”

Kirjoittaminen on terapiaa

Malinen kertoo kirjoittaneensa kaikki levynsä tekstit lähes kokonaan oman elämänsä pohjalta.
”Kirjoittaminen on minulle terapiaa ja tapa purkaa omia ajatuksiani. Sensuroin hyvin vähän ja pyrin teksteissäni paljauteen ja rehellisyyteen. Levyn kappaleet kertovat yhtä biisiä lukuunottamatta omasta elämästäni. Tekstit ovat päiväkirja nuoruusvuosiltani. Tulevaisuudessa tulen mahdollisesti kirjoittamaan muustakin kuin omasta elämästäni. On kuitenkin tärkeää, että aiheet joista kirjoitan ovat sellaisia, että minulla on niihin jonkinlainen kosketuspinta ja voin näin kirjoittaa tarinan omien ajatusteni pohjalta. Niin voin seistä kaiken kirjoittamani takana.” Malinen kertoilee.

Artistihaaveita koronan varjossa

Myös Jonzu haluaisi muiden artistien tavoin edistyä urallaan ja päästä myös elävän yleisön eteen. Korona ja musiikkialan verkostojen puuttuminen ovat kuitenkin asettaneet omat haasteensa urapolulle.
”En itse asiassa ole vielä esiintynyt ihmisille kertaakaan. Levyprojekti on tehty kokonaan koronaepidemian aikana, joten mahdollisuutta esiintymisiin ei ole oikein ollut. Minulla ei myöskään ole oikein verkostoja musiikkialalla. Olen omakustanneartisti enkä ole minkään levy-yhtiön listoilla.”
Kysyttäessä artistilta tulevaisuuden suunnitelmista on vastaus selvä:
”Olen jo valmistellut uutta musiikkia ja tulen sitä varmasti julkaisemaan. Toivoisin tulevaisuudessa löytäväni musiikilleni jonkin ulkopuolisen julkaisijan, jolloin se saisi enemmän kuulijoita.”

JONZU SANOITTAA ROHKEAN ROSOISESTI NUOREN AIKUISEN KASVUKIPUJA

Teksti: Joose Ojala

”Alphasta matka tää alkaa. Hiljentykää nyt kuulemaan elämäni tarinaa”. Näillä säkeillä alkaa tuoreen artistitulokas ”Jonzun” eli Joona Malisen esikoisalbumi ”Alpha” (omakustanne 2021). Kun genrenä on suomirap ja tekstien punaisena lankana nuoren aikuisen kasvukivut, ollaan totisesti perusasioiden äärellä.
Ensimmäisen varsinaisen kappaleen ”Minä” teksti viitoittaakin sen tien, jolla kuljetaan koko albumi alusta loppuun saakka. Tunteista on vaikeaa puhua ja kaikesta koetetaan selvitä ilman muiden apua ulkokuoren säröytymättä. ”Aina oon yrittäny edetä ilman apuu vaikka vinkus kuin maalla kuivunut rapu.” Onneksi jossain vaiheessa tulee se piste jonka jälkeen ymmärretään, että tunteiden näyttäminen ja muilta avun vastaanottaminen tekevät elämästä paljon helpompaa. ”Leveillä pensseleillä mä tietään maalaan – käynyt läpi monta tunneskaalaa. Vuodesta toiseen vastoinkäymisistä huolimatta dallaan – Mitä tuleekaan vastaan tieltä esteet kaataa.” Kovin tuttua tarinaa varmasti monelle, ainakin allekirjoittaneelle. Kappale ”Asenne” on puolestaan nimensä viitoittamana voimabiisi, jossa boostataan omaa asennetta ja pidetään kiinni siitä, että asiat tehdään oman pään mukaan ja tavoitteissa pysytään, sanoivat muut mitä tahansa. ”Asenne tää ratkaisee – pessimistisyys optimistisuuden napanuoran katkaisee.”
Kaikki levyn kappaleet kertovat kursailematta aiheesta, jonka mukaan ne on nimetty. Näinpä siis kappaleessa ”Teinivuosii” muistellaan teinivuosien kiemuroita. Kappale ”Kuuma mimmi” taas kertoo alkamisensa jälkeen päättyneestä suhteesta ”kuumaan mimmiin” ja niin edelleen. Kerronta on suoraa, rehellistä ja jopa riipaisevankin avointa. Todella vaikeista ja aroistakin asioista puhutaan kiertoilmaisuja käyttämättä niiden oikeilla nimillä. Genren helmasynneistä, oman egon turhasta boostailusta ja korostamisesta ei näissä teksteissä ole jälkeäkään.
Biitit on toteutettu levyllä tyylinmukaisesti yleisilmeen kallistuessa retrohkoon 2000-luvun alun äänimaailmaan. Freesiltä kuulosti etenkin kappaleen ”Kuuma mimmi” ksylofoni-intro. Sen sijaan kappaleiden yleisilme olisi ollut paljon raikkaampi ja artistin ilmaisua tukevampi, jos kappaleiden taustoihin olisi kutakin säkeistöä kohden sovitukseen tuotu jokin uusi tai vaihtuva elementti. Hyvääkään biittiä ei jaksa kuunnella kolmea minuuttia, jos se junnaa lähes muuttumattomana alusta loppuun saakka.
Vaikka Jonzun tekstit ovat itsessään hyviä ja ansioituneita, niiden ajoittainen haaste on se, että ne eivät kaikissa tilanteissa istu biittiin, jonka päälle tekstiä räpätään. Tästä seuraa se, että mahdutettaessa tekstiä biitin raameihin, pitkiä sanoja on pakko sulloa lyhyeen tilaan puoliväkisin. Tällöin sanat puuroutuvat ja vaaditaan monta kuuntelukertaa, jotta käy selväksi mistä oikein räpätään. Nämä sudenkuopat ovat helposti kierrettävissä miettimällä erilaisia vaihtoehtoisia sanajärjestyksiä ja synonyymeja, joilla sama asia voidaan ilmaista siten, että se istuu biittiin. Vaikka nykyään kuka tahansa voi tehdä levyn vaikkapa kodistaan käsin hyvällä teknisellä toteutuksella, ammattitaitoinen tuottaja nousee edelleenkin arvoon arvaamattomaan. Tällaiset pienet, helposti korjattavissa olleet hionnat kun saisivat artistin sanoman ja potentiaalin täysin uudelle tasolle.
Jonzua voidaan hyvällä syyllä pitää potentiaalisena artistitulokkaana. On toivottavaa, että keikkatilaisuuksia koronan jälkeen löytyisi, koska vain yleisön edessä artisti lopulta saavuttaa kuulijansa ja pääsee esiintyjänä seuraavalle tasolle. Olisi myös mielenkiintoista kuulla Jonzulta musiikkia, jossa omaelämäkerrallisen tekstin lisäksi olisi myös räppiä asioista, jotka eivät suoraan ole kirjoittajan omasta elämästä.
Jonzun esikoisalbumi ”Alpha” on kuunneltavissa yleisimmissä suoratoistopalveluissa sekä Youtubessa. Facebookista artistin sivu löytyy nimellä Jonzu ja instagramissa Jonzu_official