Kulttuurin tuulahduksia: Välttämätön digiloikka

Teksti: Tanja Rantalainen

Kevään kirjailijavierailu järjestettiin ihastuttavan hyytävissä merkeissä, kun Tiina Raevaara oli Eija-Liisa Markkulan haastateltavana Iiris-keskuksessa toukokuussa. Keskustelu Raevaaran Kaksoiskierre ja Polaaripyörre -kauhuromaaneista ja muista teoksista on pian kuunneltavissa ja litteroituna luettavissa Kulttuuripalvelun nettisivuilla.
Kirjailija Aura Koivistoa haastattelee 17.8. Timo Kuoppala. Tämäkin vierailu toteutetaan vielä koronarajoitusten hengessä suorana nettiradiolähetyksenä ja tallennetaan yhdistyksen verkkosivuille. Keskustelun aiheena on erityisesti Koiviston tuorein teos Mies ja merilehmä, joka kertoo luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokkaasta tutkimusmatkasta Alaskaan.

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun toteuttamassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Kuvailutulkkauksen tila Suomessa -selvityksessä on edetty analyysivaiheeseen. Selvityksestä vastaava tutkija Maija Hirvonen on ideoinut webinaarisarjan, jossa kuvailutulkkauksen käyttäjien, tekijöiden ja tuottajien kanssa etsitään työkaluja kuvailutilanteisiin, joihin ei vielä löydy selkeää ohjeistusta. Webinaarisarjan aiheita ovat esitysten-, kuvien-, videoiden- ja liikkumisen ja ympäristön kuvailutulkkaus. Avoin ja maksuton webinaarisarja toteutetaan touko-kesäkuun aikana yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa.

Rajoitusten takia välttämätön digiloikka on parantanut yhdistyksen toiminnan valtakunnallista saavutettavuutta ilman muuta. Pandemian ansiosta erilaisia etäyhteyksin toteutettavia tapahtumia on kokeiltu ennakkoluulottomasti. Parhaat käytännöt jäävät varmasti elämään sittenkin, kun saamme nauttia kulttuurielämyksistä tai toteuttaa itseämme samaan aikaan, samassa tuoreen kahvin ja pullan tuoksussa tai saman lintutornin ylimmällä tasanteella.

Tuoreimman tiedon kaikista hyvistä suunnitelmistamme voit kurkistaa Kulttuuripalvelun nettisivuilta ja tulla mukaan.

Lämmintä, mukavilla tavoilla avartavaa kesää toivottaa kulttuurituottaja