Mauri ja Mustis

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.

Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu:
Mauri ja Mustis istuvat keittiössä ruokapöydän ääressä. Mustis istuu pöydän päätypaikalla etutassut pöydän reunalla. Mauri istuu pöydän pitkällä sivulla kuvan vasemmassa laidassa. Hänellä on yllään vihreä kauluspaita. Pöytään on katettu kummallekin muki, lusikka ja pullalautanen. Kuvan alalaidassa pöydällä näkyy osittain maitotölkki ja yläosastaan avattu pahvipaketti. Mauri kysyy Mustikselta: ”Lähdetäänkö kävelylle?” Mustis vastaa innokkaana: ”Lähdetään vain!”

Toinen ruutu:
Mauri ja Mustis seisovat eteisessä liilaraidallisella matolla. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy kaappi, jonka tangossa on ulkoilutakkeja henkareissa ja hyllyllä päähineitä. Maurilla on päässään baskeri ja kaulan ympärille kiedottu sininen kaulaliina. Jaloissaan hänellä on liilat lenkkarit ja siniset housut. Hän vetää liilan ulkoilupusakan vetoketjua kiinni pitäen vasemmassa kädessään valkoista keppiä. Mauri tuumaa edessään seisovalle Mustikselle: ”Vaikka koronatilanne on päällä, niin ulkoilu ja liikunta tekee aina hyvää.” Valjaisiin puettu Mustis vastaa: ”Jep.”

Kolmas ruutu:
Mauri ja häntä opastava Mustis kävelevät kuvassa oikealle päin nurmikkoon rajoittuvalla hiekkapohjaisella kävelytiellä. On pilvipouta ja heidän takanaan näkyy puita, pensaita ja muutama kerrostalo. Mauri sanoo tyytyväisenä näköisenä kulkevalle Mustikselle: ”Kunhan muistat pitää turvavälit kunnossa, eli pysytään loitolla muista ihmisistä.”

Neljäs ruutu:
Mauri ja Mustis jatkavat kävelyään. Vasemmassa laidassa näkyy osa kerrostaloa ja oikealla puita ja pensaita. Kuvan alalaidassa näkyy vaaleahiuksinen neitokainen hartioista ylöspäin. Hän kävelee poispäin parivaljakosta. Mauri ja Mustis ovat ehtineet jo kauemmaksi ja näkyvät kuvan keskellä pieninä mustina silhuetteina. Mustis kertoo Maurille: ”Minä pidän kyllä huolta että reittivalinnat ovat turvallisia, ja muut pysyvät sopivan välimatkan päässä.”

Viides ruutu:
Mauri ja Mustis näkyvät yläosistaan vaaleaa taivasta vasten. Maurin vasen käsi on ojentuneena suoraksi ja pitää valjaista kiinni. Mauri muistuttaa Mustista sanomalla: ”Kunhan et taas liioittelisi kuten viimeksi.” Mustis silmäilee Mauriin päin huvittuneena ja kommentoi.” Otan järeät keinot käyttöön vain jos on ihan pakko.”

Viimeinen ruutu:
Mauri ja Mustis ovat seisahtaneet paikoilleen kävelytiellä. Heidän takanaan häämöttää pensaikkoa ja oikealla näkyy osittain omakotitalo. Mustis seisoo jäykin jaloin ja sen korvat ja häntä ovat tiukoilla vekeillä ja yleensä pallomaiset kärjet ovat terävät. Mustiksen silmät ovat ärhäkkäästi tiukoilla viiruilla. Se irvistää hyvin julmasti terävät kulmahampaat esillä ja hampaita yhteen purren tuumaa: ”Raivotautinen vahtikoira-ilmeeni pitää turvavälit kunnossa jopa tungoksessa.” Tähän Mauri toteaa helpottunein ilmein: ”Ehkä on hyvä, että en näe sitä.”