Levyraadin paluu

Levyraatia symboloi vanha gramofoni, jossa on kultainen megafoni.

Teksti: Anneli Iltanen

Maaliskuun puolessa välissä joutuivat jäsentoimintaa tekevät tiukan paikan eteen, kun kaikki suunniteltu toiminta jouduttiin perumaan tai miettimään uusiksi koronatilanteen takia. Vantaan Näkövammaiset ry.n järjestösihteeri sekä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry.n jäsentoimikunnan jäsen Tarja Heikkilä ei kuitenkaan tapansa mukaan jäänyt sormi suussa ihmettelemään. Jo maaliskuun viimeisellä viikolla oli pyörimässä whatsappin kautta etäjumpat ja Levyraati ryhmäpuhelun avulla.

Levyraati oli pyörinyt jo kaksi kertaa sitä ennen kahden viikon välein ja saanut innostuneen vastaanoton jäseniltä. Nyt, kun ei enää voitu kokoontua nokakkain kahvin äärelle visailemaan musatietämyksestä ja arvostelemaan musiikkikappaleita, sai jokainen keitellä kahvit kotonaan ja kuunnella puhelimestaan visailut ja kappaleet. Kuuluvuus ei tosin mitään huippuluokkaa ollut, mutta vertaistuellinen yhdessäolo oli sitäkin enemmän tarpeen. Viime perjantaina sitten ilo olikin ylimmillään, kun tauon jälkeen pääsimme taas kokoontumaan Ruusupaviljongin viihtyisiin tiloihin Vantaan Näkövammaisten toimistolla Korsossa.

Tapahtuma alkaa aina puolen tunnin musavisaosiolla ja tunti käytetään kymmenen kappaleen arvosteluun. Tarja koostaa musavisa kysymykset. Minä yritän kerätä kattavasti musiikkikappaleita eri vuosikymmeniltä ja nykymusiikista. Musiikki herättää vahvoja tunteita ja vahvoja mielipiteitä sekä tuo muistoja mieleen menneiltä vuosilta. Usein saan hämmästellä reaktioita. Ei kannata yleensä etukäteen olettaa mitään kuka pitää mistäkin ja kuka ei. Keski-ikä on reilusti yli kuudenkymmenen, mutta uuttakaan musiikkia ei karsasteta. Yksi kerta jäi erityisesti mieleen, kun Lana Del Ray voitti raadin huippupistein kappaleella Summertime Sadness. Lana on nykypopin amerikkalainen tähti.

Samoihin aikoihin, kun Vantaalla alkoi musavisa etänä, niin sain idean ottaa yhteyttä kulttuurialueen linkkivelhoon Hannu Kulmalaan. Ehdotin hänelle, että jos hän koostaisi listan ja laittaisi helpot linkit kappaleiden perään. Hannu innostui heti ja tällä viikolla tulee jo kahdeskymmenes Levyraati kulttuuri-alueelle. Listalle on mukavaa ehdotella kappaleita ja lukea sitten eri ihmisten mielipiteitä valinnoista. Arvioita on mielenkiintoista lukea muutenkin. Toiset arvostelevat muutamaa biisiä ja jotkut tekevät huikaisevia analyysejä kaikista kappaleista. Usein arvosteluiden lomaan livahtaa hienoja muisteluhetkiä.

Erilaisia musiikin arvosteluformaatteja on pyörinyt radiossa läpi vuosikymmenten. Ohjelmaformaattina se on siis säilyttänyt hyvin paikkansa, joten siinä mielessä ei voi puhua sen paluusta muuten kuin meidän jäsentoimintaan. Kestosuosio kertoo mielestäni ihmisten kiinnostuksesta musiikkiin ja halusta jakaa siitä mielipiteitä toisten ihmisten kanssa. Jäsentapahtumana se antaa mahdollisuuden jakaa toisten kesken myös tunteita laidasta laitaan.