”LAULUN VOIMALLA TÄSTÄKIN SELVITÄÄN”

Teksti: Marianne Tenhami

Korona-aikana on Facebookin välityksellä järjestetty voimalaulajaisia.

Voimalaulajaiset tuovat iloa ahdistavaan, pelottavaan korona-aikaan. Niitä on järjestetty maaliskuusta lähtien Facebookin kautta livetapahtumina, joilla kullakin on oma vetäjänsä. Ennen livelähetystä vetäjä laittaa tapahtumaan osallistuville Facebookissa linkin laulujen sanoihin, jolloin ne voi tallentaa tietokoneelle tai tulostaa itselleen valmiiksi. Sanat näkyvät myös livelähetyksen kommenteissa lähetyksen aikana. Voimalaulajaisiin on Teoston lupa. Vetäjät vinkkaavat laulunopettajille ja muille musiikin ammattilaisille, että tätä tapahtumaa saa järjestää vapaasti samalla hashtagilla, kuvalla ja tekstillä. Voimalaulajaisia vain kaikkien kalenterit täyteen! Ne ovat hyvää ohjelmaa muun muassa palvelutalojen asukkaille ja henkilökunnalle.

Idea Italiasta

Äänivalmentaja Liisi Pettersson ja lauluvalmentaja Riikka Hänninen vetivät kaksi ensimmäistä Voimalaulajaisten livelähetystä. Laulajat saivat idean Voimalaulajaisiin katseltuaan ja kuunneltuaan italialaisten laulamista parvekkeillaan.
Voimalaulajaisten vetäjä valitsee laulettavat kappaleet. Ennen Voimalaulajaisia ihmiset saavat myös toivoa lauluja.
– Valitsin kappaleet omiin Voimalaulajaisiini sillä perusteella, mitä Facebook-tapahtumassa oli toivottu, mitkä tiesin ja mitä sattui kotona nuotteina olemaan. Kirjastoon kun ei sattuneesta syystä päässyt nuotteja hakemaan. Yritin myös valita sellaisia kappaleita, jotka olisivat merkityksellisiä itselleni tai joista tiesin lähipiirini pitävän. Lastenlauluja otin mukaan niin, että kahdeksanvuotias siskontyttöni pääsisi myös laulamaan, Liisi sanoo.
Riikka halusi valita omiin Voimalaulajaisiinsa tuttuja lauluja ja toteuttaa toiveita kuten Suomi-iskelmää ja kansanlauluja. Sokeana muusikkona hän ei voi yhtäaikaa soittaa pianoa ja lukea laulujen sanoja ja nuotteja, koska kädet eivät riitä soittamiseen ja pistekirjoituksen lukemiseen samanaikaisesti. Niinpä hän valitsi lauluja, joiden sanat ja nuotit hän osasi ulkoa.

Miten pääsen mukaan laulamaan?

Päästäkseen osallistumaan maksuttomiin Voimalaulajaisiin on oltava mukana Facebookissa. Siellä etsitään tapahtumaa Voimalaulajaiset, josta klikataan linkkiä ”osallistun”. Tämän jälkeen saat tietoa kulloinkin tulossa olevista Voimalaulajaisista sekä laulujen sanat ja joskus myös sointumerkinnät, jos vetäjä on laittanut ne mukaan. Voimalaulajaisissa on laulettu erilaisia kappaleita suomen, ruotsin ja englannin lisäksi siansaksaksi. Laulut ovat vaihdelleet popmusiikista kansanlauluihin ja virsiin. Kalevalaisten voimalaulajaisten vetäjä muusikko Nana Åsten houkutteli laulamaan kalevalaisia runolauluja kanteleen säestyksellä.
Juuri ennen livelähetyksen alkua tulee tieto siitä, että kunkin Voimalaulajaisten vetäjä on livetilassa ja tähän klikkaudutaan mukaan. Jos ilmoitusta ei tule, tapahtuman keskusteluosion ylimmäiseksi ilmestyy livelähetys. Nyt vain etsitään omasta kodista mahdollisimman mukava paikka, missä haluaa laulaa. Sitten livelähetystä kuuntelemaan ja vetäjän mukana laulamaan. Vaikka livelähetyksessä kuuluu vain vetäjän ääni ja soitto, on helppoa aistia muutkin mukana olevat laulajat.