KULTTUURIN TUULAHDUKSIA: KULTTUURIA KORONAN AIKAAN

Teksti: Tanja Rantalainen

Keväälle kaavaillut tapahtumat jouduttiin Kulttuuripalvelussakin perumaan. Tilalle suunniteltiin erilaisia etäyhteyksiin perustuvia digiloikkia ja -pyörähdyksiä. Synkistä hetkistä huolimatta poikkeustila antoi toivottavasti oppia tulevaan.
Sokeain kuunnelmapalkinnon julkistamisen yhteydessä järjestettävä kuunnelmafestivaali kokoontui tänä vuonna Näkövammaisten liiton Postirobotin kulttuuri-sähköpostilistalla. Osallistujien toivekuunnelmat kuunneltiin Yle Areenassa ja keskustelu niistä kävi vilkkaana. Verkkofestivaalin järjesti Anne Huttunen.
Kirjailija Anneli Kanto rohkaisi luovan kirjoittamisen verkkokurssilla osallistujia kokeilemaan eri lajityyppejä: haiku-runon ja limerikin kirjoittamista, novellia, lasten kirjallisuutta, dekkaria ja tyylipuhdasta romantiikkaa. Opettajan luennot kuunneltiin äänitiedostoista tai YouTube-kanavalta.
Voice-ohjelmassakin ihastuttaneen Riikka Hännisen Hio laulu raakileesta helmeksi -etälaulukurssi hyödynsi Whatsup-viestipalvelua. Opettaja muun muassa antoi palautetta ääniviesteistä, joihin oppilaat olivat äänittäneet omaa lauluaan.
Vuotuisjuhlia Japanissa -kurssi alkoi juhlavasti Kultaisella viikolla Vihreyden päivänä. 4.5. vietettävä Vihreyden päivä, Midori no Hi, on yksi Japanin kuudestatoista virallisesta juhlapäivästä. Kurssilla käsiteltiin virallisten juhlapäivien lisäksi muitakin japanilaisille tärkeitä vuosittaisia juhlapäiviä ja festivaaleja eli matsureita. Kurssi toteutettiin sähköpostilistalla keraamikko Soile Paasosen johdolla.
Tove Janssonin myöhäistuotantoa tutkiva näkövammainen Jarkko Lauri piti aiheesta luennon nettiradion kautta. Jarkon vetämässä novellipiirissä keskityttiin yhteen Tove Janssonin novelliin Hangouts-ympäristössä.
Kulttuuripalvelun jäsenten kotipesistä on keväällä kuoriutunut suuri määrä oman elämänsä keksijöitä ja viihdyttäjiä. Tutusta on löytynyt uutta ja luovuus alkanut kutkutella. Poikkeusoloissa kulttuurin merkitys on korostunut.

Ihanaa kesää toivottaa kulttuurituottaja