KIRKKOPOSTI JATKAA UUDISTUNEENA

Teksti: Tuula Paasivirta

Huhtikuussa 2020 Kirkkohallitus päätti Kirkkoposti -lehden julkaisemisen jatkamisesta. Jatkossa puhutaan saavutettavasta Kirkkopostista. Lehti täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Kirkkoposti ilmestyi aluksi Tähti -nimisenä pistelehtenä. Jatkossa lehden ilmestymistiheys tulee olemaan edelleen kuusi numeroa. Näistä kolme numeroa on piste- ja äänilehtiä, kuten aiemminkin ja uutuutena kolme numeroa tulee olemaan podcast-muotoisia eli lyhyitä äänilehtiä.Jälkimmäisestä jaetaan linkki eri reittien kautta, kun se ilmestyy.

Päätoimittajavaihdoksia
Edellinen päätoimittaja, pastori Hannes Tiira, menehtyi syyskuussa 2019. Rovasti Ari Suutarla kirjoitti Hanneksesta muistokirjoituksen viime vuoden viimeiseen Kirkkopostin numeroon. Hannes tunnettiin muun muassa lintumiehenä ja lahjakkaana sanaseppona.
Piste- ja äänilehden uutena päätoimittajana toimii pastori, toimittaja Tuula Paasivirta Helsingistä ja podcastien päätoimittajana diakoni, datanomi Tuomo Burman Kuopiosta. Tuomo on sokea ja Tuula Paasivirta on heikkonäköinen ja liikuntavammainen.

Tähden ja Kirkkopostin seitsemän vuosikymmentä
Lehden kiintoisia historiatietoja on julkaistu muun muassa kymmenen vuoden takaisessa Suutarlan ja Tiiran yhteisestä muistelujutussa.
Näin he kuvaavat alkua: – Elettiin sotienjälkeisen jälleenrakennuksen aikaa, kun Tähti-niminen lehti kolahti ensi kerran näkövammaisten postiluukkuihin ja -laatikkoihin. Paasikivi oli presidentti, jotkut elintarvikkeet vielä kortilla ja Sokeain Keskusliitossa kaksi työntekijää.
Tuolloin ei sokeille suunnattu lehtitarjontakaan ollut laajaa. Hengellinen aines puuttui kokonaan. Kirkossa kiinnitettiin keskitetymmin huomiota näkövammaisten hengellisiin, henkisiin ja myös aineellisiin tarpeisiin palkkaamalla valtakunnallinen työntekijä Brita Bärlund. Hän ja sittemmin useat muut toimittivat nuorta Tähteä. Vastuuhenkilöt vaihtuivat 1950-luvulla ja vielä 60-luvun alkupuolella tuhka tiheään.
Vanhassa lehtijutussa Aatu Moilanen sanoi muistavansa päätoimittajista parhaiten rovasti Lauri Paunun, Ari Suutarla muistaa parhaiten Lapuan hiippakunnan töissä ahkeroineen Lauri Piisilän. Ruustinna Maila Paunu Osallistui lehdentekoon miehensä rinnalla aktiivisesti.

Ensin vain pistelehtenä
Tähti-lehti ilmestyi aluksi ainoastaan pistekirjoituksella. Kaikki sokeat eivät osanneet pistekirjoitusta. Niinpä 1960-luvun koittaessa sotasokea, Hangon rintamalla näkönsä menettänyt Mikael Koskikukka ehdotti, että tehdään lehdestä ääniversio. Sittemmin tohtoriksi väitellyt maisteri Aatu Moilanen toteutti toiveen. Tekstit luettiin avokelanauhalle. Se kiersi tilaajalta toiselle niin, että tilaaja lähetti sen aina seuraavalle kuunneltuaan nauhan. Viimeinen palautti sen Moilaselle. ”Kierros jäi tosin kesken aika usein”, muistaa Aatu. Lehden sisältöön oli ilmeisesti tutustuttu perusteellisesti.

Suutarlan ajasta
Edellä mainittu kelanauhalainaus jatkui jonkin aikaa vielä Ari Suutarlan tartuttua ohjaksiin. Suutarla onkin lehden ylivoimaisesti pitkäaikaisin toimittaja, myöhemmin päätoimittaja. Hän keräsi jutut, kirjoitti niitä itse ja huolehti pitkälle logistiikastakin yli 40 vuotta. Pääosan käytännön työstä ovat toki tehneet kulloisetkin diakoniakeskuksen sihteerit, heistä uusimpana toimessa yhä 2020-luvulla jatkava Kirkkohallituksen toimistosihteeri Arja Kunnala.
Arin varhaisimpiin työtovereihin lehden taittajana ja käytännön tointen tekijänä kuului hänen ensimmäinen puolisonsa Leena. Tähti-lehti ilmestyi 1970-luvun lopulta 90-luvun alkupuolen lamavuosiin asti myös mustavalkeana laitoksena. Isoilla kirjaimilla painetusta versiosta piti luopua rahahanojen tukkeuduttua.

Saksittua
Ari Suutarla kertoo: – Kun perin Tähden toimittajuuden, linja oli ollut saksia juttuja muista lehdistä. Vähitellen linja muuttui, ja joskus on jopa selvitty täysin ilman saksittuja juttuja.
Ari kirjoitti juttuja myös itse. Hanneksen otettua ohjakset käsiinsä Ari Suutarlan kirjoittamat jutut vähenivät.

Kirkkoposti
Ari vastaa kysyttäessä nimenmuutos asiaan: – Tarkkaa nimenmuutoksen vuosilukua en muista, mutta arvelen sen olleen 1970-luvun jälkipuoliskolla. Nimen muutokselle oli parikin syytä, toinen periaatteellinen ja toinen lain sanelema. Tähti – sokeain kristillinen lehti oli virallisesti merkitty lehtirekisteriin. Jossakin vaiheessa sieltä tuli ilmoitus, että on olemassa toinenkin lehti, jonka nimi on Tähti. Julkaisija oli jokin helluntaiyhteisö Porvoossa. Se oli merkitty lehtirekisteriin ennen kirkon Tähteä, ja lehtirekisteri vaati kirkkoa etsimään Tähdelleen uutta nimeä.

Muistoja
Ari Suutarla muistelee lehden entisiä avustajia: -Ehdottomasti pitkäaikaisin ja uskollisin Kirkkopostin avustaja oli Vilho Onniselkä Kankaanpäästä. Toinen pitkäaikaisista avustajista, jonka Ari haluaa mainita on on tamperelainen Vieno Hyttinen.

Muutoksen tuulet
Kiintoisa jakso lehden historiassa oli 1970-luku. Näkövammaisten Keskusliitossa elettiin 1970-luvulla kuumia vuosia. Uusi, enemmän kouluja käynyt sukupolvi oli ottamassa tilaa liiton hallinnossa ja toimintalinjojen viitoittamisessa. Liiton jäsenlehdelle, Näkövammaisten Airuelle tarjottiin juttuja, jotka sisälsivät joskus kirpeätäkin kritiikkiä liiton harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Kun Airut ei näitä juttuja julkaissut, sen teki Kirkkoposti. Monta vuotta Kirkkoposti tunnettiin järjestöpiireissä nimeltä varjo-Airut. Lehdestä voitiin lukea jopa Airuen päätoimittajan Eero Vartion juttuja.

Tiiran aika
Monitoimimies Hannes Tiira ehti toimittaa lehteä kymmenisen vuotta. Hän kirjoitti itse kiinnostavia juttuja lehteen ja toisinaan saksi niitä Kirkkoverkko-palvelusta tai hengellisistä lehdistä. Lehdellä on Tiiran aikana ollut lukuisia avustajia. Heitä olivat muun muassa Tuula Paasivirta, Sari Karjainen, Erkki Pernu, Tarja Varjonen ja Mikael Nikola.

Uusi parivaljakko astuu peräsimeen
2020 astutaan taas uuteen aikaan lehden taipaleella. Lienee syytä esitellä uusi paäätoimittaja parivaljakko. Tuomo Burman kertoo itsestään muutamalla sanalla:
”Olen nykyään ICT-alan yksinyrittäjä. Koulutukseltani olen diakoni ja datanomi. Kun olen syntymästäni saakka sokea, niin äänen kanssa touhuilu on minulle aina luontaista. Olen ollut mukana toteuttamassa Kuopion vapaaseurakunnan tekemää Hyvää iltaa Kuopiosta ohjelmaa Radio Deihin vuodesta 2004 lähtien. Siten on aika luonnollista että saavutettava Kirkkoposti-podcast on minusta hyvin kiinnostava tuote. Minulla on myös YouTubessa kanava Äänitarinankertoja Tuomo https://www.youtube.com/channel/UC5Hmj09kbytpXFOiMN0aFcw. Sieltähän
äänijuttujani voi käydä kuuntelemassa. Suoritan yrittäjän ammattitutkintoa ja valmistun siitä syksyllä, vaikka yrittäjän taivalta onkin jo parikymmentä vuotta takana”.

Tuula Paasivirta toimii Vantaankosken seurakunnan osa-aikaisena seurakuntapappina. Hän harrastaa valokuvausta ja tietotekniikkaa ja on ollut viime vuodet myös köyhyysverkojen aktiivijäsen ja toimii vammaisten naisten järjestöissä ja organisaatioissa. Hän on avustanut Kajastus-lehteä 15 vuotta ja toiminut jossain muodossa toimittajan ja kirjottajan tehtävissä jo vuosikymmeniä. Hän tykkää sanailla, vaikkapa runoillen ja toimii myös kirjallisuusterapiaohjaajana. Hänellä on kokemusta radio-ohjelmien teosta eri muodoissa ja hän on yhdeltä ammatiltaan viestinnän asiantuntija. Korona-aikana hän on työssään julkaissut etätyönä muun muassa videoituja hartauksia.

Yhteistyö Näkövammaisten liiton kanssa
Pistekirjoitus-Kirkkoposti on aina painettu Näkövammaisten Keskusliiton kirjapainossa. Yhteistyö on ollut tosi sujuvaa, totesivat aikoinaan Suutarla ja Tiira. Äänilehdet on tehty joko itse tai teetetty muualla kuin liitossa. Ja tämä toivottavasti edelleen jatkuu.

Tilaukset ja muut tiedot
Lehteä voi tilata arja.kunnala@evl.fi
Lehti on maksuton
Muut yhteystiedot
ext-tuula.paasivirta@evl.fi (huomio etuliite ext)
tuomo.burman@burha.net
äänilehden lukija Hannele Töllikkä