Lukunurkka: Sankaritarinoita nuorille

Teksti: Tuula-Maria Ahonen

Sankaritarinoita nuorilta nuorille. Tarinoita urheista edelläkävijöistä Gutenbergistä Greta Thunbergiin
Into 2020

Nuoret pitävät sankareina niitä, jotka tuottavat yhteistä hyvää yhteisölle.
-Kun aloitimme kirjan tekoa Kallion lukion opiskelijoiden kanssa, aikuisena mietin, millaisia ihmisiä kouluni opiskelijat pitäisivät sankareina, kertoo opettaja Eva Havo.
-Mieleni kulki aika jumittunutta aikuisen ajattelurataa; tämän ajan somesankareita, urheilijoita, poptähtiä, ehkä hyvällä onnella jokunen klassikkokirjailija. Olin täysin väärässä.
-Nuoret kirjoittajat katsoivat omaa aikaansa pitemmälle. He oivalsivat, että meidän elämämme tärkeiden asioiden puolesta on kamppailtu jo hyvin kauan. Toisaalta he elävät juuri nyt aikaa, jossa moni asia tulee uudelleen arvioitavaksi.
-Miten yksilö määrittää itsensä, kenellä on oikeus ilmaista itseään, missä kulkevat mielipiteenvapauden rajat? Miten nuori ihminen voi selvitä sietämättömistä olosuhteista ja pystyy kääntämään oman kärsimyksensä muiden hyväksi?
Yksi valituista on päiväkirjailija Anne Frank, jonka perhe eli kaksi vuotta ullakolla piilossa juutalaisvainoja. Tätä kirjoittaessani elämme koronavirusaikaa, ja piileksimme kotonamme peläten tuhoisaa koko maapalloa uhkaavaa virusta.
Anne kuoli Bergen-Belsenin keskitysleirillä viisitoista- vuotiaana. Mutta hänen henkensä elää. Anne on jäänyt historiaan holokaustin symbolina. Hyväntekeväisyysjärjestö Anne Frank on nimetty hänen nimensä mukaan. Päiväkirjan pohjalta on tehty myös elokuva- ja näytelmäsovituksia.
Eräs nuori on valinnut sankariksi Johannes Gutenbergin, joka syntyi Saksassa vuonna 1398. Gutenberg perusti ensimmäisen kirjapainon ja joutui kamppailemaan köyhyyden ja hänelle rahaa lainanneen ahneen ja epärehellisen liikemiehen kanssa. Vasta viimeisinä vuosinaan hänen työnsä arvo tunnustettiin. Johannes tuskin kykeni kuvittelemaan, että hänen kehittämäänsä kirjapainoa pidettäisiin modernin ajan tärkeimpänä keksintönä, kirja toteaa.
Gutenberg valittiin vuonna 1998 vuosituhannen henkilöksi.

Nuoret arvostavat olosuhteidensa kyseenalaistajia ja voittajia

Matemaatikko Katherine Johnson syntyi 1918 Yhdysvalloissa, rotuerottelun aikaan.
-Rotuerottelu erotteli ihmiset ihonvärin mukaan eri kouluihin, busseihin ja työpaikoille. Katherine kasvoi olosuhteissa, jossa pahinta oli olla ihonväriltään musta ja olla nainen.
Katherinen isä Joshua kuitenkin uskoi tyttärensä kykyihin ja päätti, että Katherine saisi kouluttautua niin pitkälle kuin mahdollista, hinnalla millä hyvänsä. Joshua teki ylitöitä ylitöiden päälle. Katherine aloitti lukiossa, eivätkä isän ylityöt menneet hukkaan. Katherinen erityislahjakkuus etenkin tuotti tulosta. Hän valmistui kahdeksantoista vuoden iässä yliopistosta suoritettuaan kaikki mahdolliset matematiikan kurssit.
Katherine muistetaan NASAn ”ihmistietokoneena”. Hän oli mukana laskemassa muun muassa Apollo-lentojen lentoratoja ja suuri apu ihmisen matkalla avaruuteen. Hänet on palkittu työstään Presidential Medal of Freedom- tunnustuksella, joka on korkein mahdollinen yksityishenkilölle myönnettävä kunniamerkki Yhdysvalloissa.
Voin kuvitella, että nuorille kirjoittajille on ollut ylentävää eläytyä muiden nuorten kokemuksiin, joissa he voittavat mahdottoman tuntuisia olosuhteita ja saavuttavat suuria tavoitteita.
Tämän ajan nuoret ja myös me aikuiset tarvitsisimme paljon enemmänkin vastaavaa kirjallisuutta. Ilmastokriisi ja koronapandemia painavat elämänuskoamme alas. Mutta ennenkin olosuhteet ovat olleet erittäin haastavia. Jokainen voimme ylittää itseämme ja nostaa muidenkin elämänuskoa kaiken keskellä.