Vuoden lehtikuvat 2019

Vuoden lehtikuva - Juha Metso. Lehmätilan ja lehmän loppu Haminassa. Nyt Ismo Kiurulla on edessään uusi elämä. Tulevaisuuteen hän katsoo hieman nieleskellen. Töiden etsiminen ei ole tuottanut oikein tulosta.
VUODEN LEHTIKUVA – JUHA METSO. Lehmätilan ja lehmän loppu Haminassa. Nyt Ismo Kiurulla on edessään uusi elämä. Tulevaisuuteen hän katsoo hieman nieleskellen. Töiden etsiminen ei ole tuottanut oikein tulosta.
VUODEN KUVAJOURNALISTI - Vuoden kuvajournalisti - TOUKO HUJANEN Mister Wallace tunnetaan Chicagon queer-hiphop-piireissä nimellä ”Cool Mom”. Hän on Futurehood-taidekollektiivin kantava voima.
VUODEN KUVAJOURNALISTI – TOUKO HUJANEN Mister Wallace tunnetaan Chicagon queer-hiphop-piireissä nimellä ”Cool Mom”. Hän on Futurehood-taidekollektiivin kantava voima.
TOUKO HUJASEN TOINEN KUVA. Matkakoti Kaleva on suljettu, mutta 75-vuotias Pentti Puranen asuu edelleen rakennuksessa. Matkakotitoiminnan aloittivat Purasen vanhemmat jo vuonna 1954.
TOUKO HUJASEN TOINEN KUVA. Matkakoti Kaleva on suljettu, mutta 75-vuotias Pentti Puranen asuu edelleen rakennuksessa. Matkakotitoiminnan aloittivat Purasen vanhemmat jo vuonna 1954.
TOUKO HUJASEN KOLMAS KUVA. Kari Lamminen pitää Töllin Myllyä Pusulassa. Koskenrannassa on 1800- luvulta lähtien pyörinyt useampikin mylly. Töllin mylly on kuitenkin ainoa, joka on säilynyt hengissä.
TOUKO HUJASEN KOLMAS KUVA. Kari Lamminen pitää Töllin Myllyä Pusulassa. Koskenrannassa on 1800- luvulta lähtien pyörinyt useampikin mylly. Töllin mylly on kuitenkin ainoa, joka on säilynyt hengissä.

Kuvajournalismi 2019 -kilpailun voittajat julkistettiin 16.3.2020. Vuoden lehtikuvan otti Juha Metso ja vuoden kuvajournalisti -tittelin sai Touko Hujanen. Palkintoja ja kunniamainintoja jaettiin yhteensä kymmenessä sarjassa. Useimmat kuvat ovat julkaistu Helsingin Sanomissa.

Tekstin koonti: Pipsa Sinkko-Westerholm, kuvat: Suomen kuvajournalistit ry/Touko Hujanen, Juha Metso, Kalle Koponen, Antti Yrjönen ja Tomi Glad

Suomen kuvajournalistit ry:njärjestämään kilpailuun osallistui 77 valokuvaajaa 1794 kuvalla. Voittajat valitsi tuomaristo ja yleisö anonyymien kuvien perusteella. Kilpailun tuomareina toimivat tänä vuonna tanskalainen kuraattori, valokuvahistorioitsija ja KATALOG -lehden päätoimittaja Jens Friis, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Virpi Suutari ja lehtikuvaaja Joel Maisalmi.

Kuvajournalisti 2019 tittelin sai viime vuoden tapaan Touko Hujanen. Kilpailukuvat käsittelivät muun muassa suomalaisia matkakoteja ja Chicagon jengejä. Kuvat olivat tuomariston mukaan tarinallisia ja sensitiivisiä. ”Hujasella on kyky ymmärtää ihmistä. Minimalistisin keinoin hän onnistuu herättämään katsojan mielikuvituksen ja muistot”, tuomaristo perusteli. Lisäksi Hujanen sai kunniamaininnat Kuvaessee- ja Henkilökuva-sarjoissa.

Juha Metson Vuoden lehtikuva kertoo haminalaisen lehmätilan lopusta. Tuomariston mukaan kuva on lähes raamatullinen ja herättää tunteita olematta sentimentaalinen. ”Kuvan takana on suuri yhteiskunnallinen tarina. Maalauksellisessa kuvassa on monta tasoa: kyse on samaan aikaan henkilökohtaisesta ja paikallisesta tragediasta, mutta myös globaaleista ja eettisistä ympäristökysymyksistä. Kuvassa on voimakas lataus ja vetovoima.” Kuvasarja palkittiin myös vuoden parhaana Kuvaesseenä. Lisäksi Metso sai kunniamaininnan Video-sarjassa mustavalkoisella videollaan Pentti Linkolasta.

Suomen kuvajournalistit ry (ent. Suomen Lehtikuvaajat ry) on perustettu vuonna 1947. Yhdistys toimii ammattimaiseen kuvajournalismiin ja dokumentaariseen kuvaukseen erikoistuneiden kuvaajien yhdyssiteenä Suomessa. Yhdistys muun muassa valvoo jäsentensä etuja ja ylläpitää heidän ammattitaitoaan järjestämällä alan koulutusta. Yhdistyksellä on noin neljäsataa henkilöjäsentä.

Kuvajournalismi-kilpailua on järjestetty vuodesta 1962 lähtien, aikaisemmin Vuoden lehtikuvat -nimellä. Kilpailu on kutsukilpailu Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenille. Poikkeuksena on Uusi kuvajournalisti 2019 ja Video 2019 -sarjat, joihin myös yhdistyksen ulkopuolisilla henkilöillä oli mahdollisuus osallistua.

Kuvajournalismi 2019 -kilpailussa jaettiin rahapalkinnot sarjojen voittajille. Ne rahoitettiin Kopiosto ry:n valokopiointikorvauksilla ja maksettiin Journalistisenkulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta. Uusi kuvajournalisti 2019 -sarjan voittajan palkitsi Patricia Seppälän Säätiö. Kilpailun pääyhteistyökumppani oli Canon Oy ja tukemassa olivat myös Trainer’s House, Helsingin Sanomat, Dialab ja Dog Design.

Kuvajournalismi 2019 -näyttely Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä on siirretty myöhemmäksi koronavirustilanteen vuoksi.

Voittajat ja kunniamaininnat:

 • Kuvajournalisti 2019: Touko Hujanen
 • Kuvajournalisti 2019 kunniamaininta: Akseli Valmunen
 • Vuoden lehtikuva 2019: Juha Metso
 • Reportaasi 2019: Kalle Koponen
 • Reportaasi 2019 kunniamaininta: Miikka Pirinen
 • Uutiskuva 2019: Antti Yrjönen
 • Uutiskuva 2019 kunniamaininta Heikki Saukkomaa
 • Henkilökuva 2019: Tomi Glad
 • Henkilökuva 2019 kunniamaininta: Touko Hujanen
 • Urheilukuva 2019: Jukka Ritola
 • Urheilukuva 2019 kunniamaininta: Jukka Ritola
 • Essee 2019: Juha Metso
 • Essee 2019 kunniamaininta: Akseli Valmunen
 • Essee 2019 kunniamaininta: Touko Hujanen
 • Video 2019: Sakari Piippo
 • Video 2019 kunniamaininta: Juha Metso
 • Uusi kuvajournalisti 2019: Hannes Paananen
 • Yleisön suosikki 2019: Jukka Ritola

Lue lisää: www.kuvajournalistit.fi

www.kuvajournalismikilpailu.fi

REPORTAASI 2019 - KALLE KOPONEN. Hong Kongin mellakkapoliisit komentavat marraskuun lopulla perhettä pois kadulta, jolle niin sanotut lounasmielenosoittajat saattavat rynnätä. Hong Kong on kuukausia ollut väkivaltaisen mielenosoitusten kourissa, kun vaatimukset muun muassa yleisestä äänioikeudesta ovat kiihtyneet. Kiinan johto Pekingissa ei ole myöntynyt vaatimuksiin. Marraskuussa demokratialiikkeen ehdokkaat saivat murskavoiton paikallisissa piirivaaleissa.
REPORTAASI 2019 – KALLE KOPONEN. Hong Kongin mellakkapoliisit komentavat marraskuun lopulla perhettä pois kadulta, jolle niin sanotut lounasmielenosoittajat saattavat rynnätä. Hong Kong on kuukausia ollut väkivaltaisen mielenosoitusten kourissa, kun vaatimukset muun muassa yleisestä äänioikeudesta ovat kiihtyneet. Kiinan johto Pekingissa ei ole myöntynyt vaatimuksiin. Marraskuussa demokratialiikkeen ehdokkaat saivat murskavoiton paikallisissa piirivaaleissa.
UUTISKUVA 2019 - ANTTI YRJÖNEN. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni seuraa sivusta, kun eronnut pääministeri Antti Rinne kuuntelee presidentti Sauli Niinistön hallitukselle osoittamaa puhetta Presidentinlinnassa 10. joulukuuta 2019. Antti Rinteen hallitus erosi 3. joulukuuta keskustan ilmoitettua, ettei pääministeri Rinteellä ole hallituskumppanin luottamusta.
UUTISKUVA 2019 – ANTTI YRJÖNEN. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni seuraa sivusta, kun eronnut pääministeri Antti Rinne kuuntelee presidentti Sauli Niinistön hallitukselle osoittamaa puhetta Presidentinlinnassa 10. joulukuuta 2019. Antti Rinteen hallitus erosi 3. joulukuuta keskustan ilmoitettua, ettei pääministeri Rinteellä ole hallituskumppanin luottamusta.
HENKILÖKUVA 2019 - TOMI GLAD. Jussi Rantamäki noormarkkulaisen Hopeaharjun palvelukodin saunassa.
HENKILÖKUVA 2019 – TOMI GLAD. Jussi Rantamäki noormarkkulaisen Hopeaharjun palvelukodin saunassa.