Helmikko: Kähkösen uusin kirja herättää omiakin muistoja

Teksti: Riitta-Kaisa Voipio

Voi, miten lämmin olo tuli luettuani Sirpa Kähkösen uusimman romaanin Muistoruoho. Se on kahdeksas teos Kuopio-sarjassa, aiemmin ovat ilmestyneet Mustat morsiamet, Rautayöt, Jään ja tulen kevät, Lakanasiivet, Neidonkenkä, Hietakehto ja Tankkien kesä. Viime mainittu
sijoittuu 1960-luvulle, Muistoruoho sitä seuraavalle.
Omassa mielessäni Kähkösen sota-aikaa kuvaavat teokset muotoutuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, koska ne kertovat niin lähekkäisistä ajoista ja ihmiset ovat samoja. Tankkien kesässä ja nyt Muistoruohossa esiintyy osin samaa henkilögalleriaa, osin uusia tyyppejä. Näissä mukaan liittyy lapsi Hilla, jonka isovanhemmat ovat sotavuosien tarinoiden Anna ja Lassi. Hilla on kirjailijan oma alter ego.
Viime vuonna julkaistussa Muistoruohossa tapahtumia valotetaan suunnilleen puolen tusinan ihmisen vinkkelistä. Hauskasti Kähkönen katsoo tilanteita myös yhden kerrostaloasunnon ja kuun kannalta. Se tuo romaaniin kaunokirjallista rehevyyttä ja monikerroksisuutta.
8-vuotiaan Hillan lisäksi tärkeimpiä hahmoja ovat Anna-mummo, tämän vanha ystävä Helvi ja Hillan toinen isoäiti, pikkumummi Ida. Uutena tyyppinä joukkoon ilmestyy myös Idan ystävä Siiri. Ida on Hillan isänäiti, ja hän yhdessä Siirin kanssa muistelee sota-ajan Sortavalaa. Menneet heräävät jälleen Vietnamin sodan nostattamina.
Niin vanhojen tuttujen hahmojen, Annan ja Helvin, kuin uusien tyyppienkin, Idan ja Siirin mietteet ja takaumat niveltyvät saumattomasti yhdeksi kertomukseksi.

Muistoruohon porukka elää kesää 1972. Monet kuopiolaiset paikat tuntuvat tosi tutuilta, sillä vietin kesän 1974 kalakukkojen kaupungissa. Asuimme kolme kuukautta Suokadun pappilassa, rakennuksessa, jossa Snellman 1800-luvulla ajatteli ja kirjoitti teoksiaan karkotettuna kauas maakuntaan.

Aivan omanlaisensa ulottuvuuden kirja tarjoaa sille, joka on vuosikymmeniä sitten kävellyt Väinölänniemellä, haistellut Kallaveden tuoksua ja puutarhoja Rönössä ja rampannut keskustan ruutukaavaa ristiin rastiin. Paikallistin Hillalle merkittävän Gulfin huoltoaseman ja monta muuta maantieteellistä kohdetta.

Helmikuussa Kähkönen kirjoitti Savon Sanomien kolumnissaan sekä omista että mummonsa asunnoista ja muutoista. Hän mainitsi mummon asuneen loppuaikansa Särkiniemessä ja hän itse lapsena Puistokadulla. Tällaisilla nippelitiedoilla ei tietenkään ole merkitystä itse taideteoksen antiin, ne vain viehkosti syventävät omaa lukukokemusta.
Muistoruohossa Hillan ukki on juuri kuollut, vanha kommunisti, jonka vaimo on aina ollut täysin epäpoliittinen. Anna potee katkeruutta tulisieluiselle aatteelle; se vei hänen parhaat vuotensa Lassin kanssa ja rinnalla, kun silloin aate vei Lassin Neuvostoliittoon ja pari kertaa Tammisaareen.
Hillan vanhemmat touhuavat innokkaasti seitkytluvun radikalisoituneessa poliittisessa liikkeessä. Siksi pikkutyttö joutuu olemaan paljon isovanhempiensa hoivissa. Anna ja Lassi kasvattavat Hillaa – etten sanoisi Hillan. Se kuuluu yhä Kähkösen haastatteluissa.
Tiedonjanoinen Hilla on yksinäinen lapsi, mutta kun hän lähtee pioneerileirille, hän löytää kavereita, myös sydänystäväkseen Emmin. Leirin nuoret aikuiset tuovat turvaa, ja tyttö kokee päässeensä mukaan hyvään meininkiin. Hillan leikkien, ajatusten ja herkän mielen kuvaus koskettaa syvältä. Kerrassaan upeaa lapsipsykologiaa.
Karjalaisnaiset Ida ja Siiri vievät puolestaan tapahtumat keskelle sodan melskeitä. Romaanissa siitä on kulunut noin 30 vuotta, mutta että nekin piirretään vahvasti lukijan eteen! Pikku hiljaa selviää, että naiset tahtovat asumaan yhdessä ja että Ida ei tahdo enää muistaa lainkaan
poikansa isää. Muistot ovat liian kipeät koetun väkivallan jäljiltä, minkä seuraus poika on.

Nautiskelin kirjaa hyvin hitaasti, sen mahtavaa kieltä ja tarinaa. Haikeus valtasi mielen ajatellessani, mahtaako tämä olla viimeinen Kuopio-sarjan teos.

Sota on aivan hirveää. Muistoruohossa eletään rauhan ja kasvun vuosikymmentä, mutta Vietnamin sota napalmiin palavine ihmisineen ja pommituksineen muistuttaa kuitenkin, ettei rauha ole itsestäänselvyys. Se on syytä pitää mielessä aina ja tehdä työtä vakaiden olojen eteen.