TUULAHDUKSIA

Teksti: Tanja Rantalainen

Kulttuuripalvelun syksyä ovat ilahduttaneet leudot saavutettavuuden tuulahdukset Yleisradiosta. Ylen uuden saavutettavuusvastaavan Minna Pöntyksen työhön kuuluu muun muassa huolehtia, että sisällöt tavoittavat erityisryhmät mahdollisimman hyvin. Työn jäljen voi jo nähdä, kun kuvailutulkatuista televisio-ohjelmista nautitaan joulun alla ennätystahtiin.
Lasten Tonttuakatemia -joulukalenterin lisäksi TV-kanavilla ja Yle Areenassa on mahdollista kokea kuvailutulkattuna dokumentit Miehiä ja poikia (4.11. alkaen) ja Full of Love – Pakomatka pakastimesta (14.12. alkaen) sekä elokuva Ihmisen osa (26.12. alkaen).
Loppiaisena televisiossa esitetään Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas kuvailutulkattuna. Tämäkin kuvailutulkattu elokuva löytyy myös Yle Areenasta.
Keskelle marraskuun harmaata osui sellainenkin kirkas valonsäde, että yhdistys sai Alfred Kordelinin säätiöltä huomattavan summan Kulttuuripolku-hankkeeseen. Vuonna 2020 Helsingissä, Tampereella ja Turussa perustetaan näkövammaisten asiakasraadit. Eri taiteenalojen ammattitaiteilijat suunnittelevat yhdessä näkövammaisten kokemusasiantuntijoiden kanssa työpajoja. Työpajat antavat näkövammaisille taiteenalan tuntemusta ja siihen liittyviä elämyksiä, niin että oman kokemuksen sanallistaminen on helpompaa. Näkövammaisten asiakasraadit testaavat kulttuuripalveluja tarjoavien tahojen asiakkuuspolkuja ja antavat palautetta näkövammaisten näkökulmasta.
Yhteistyössä kulttuurialan toimijan kanssa kehitetään palautteen perusteella näkövammaiselle asiakkaalle helpommin kuljettava kulttuuripolku. Helsingissä toiminta toteutetaan yhteistyössä Amos Rexin kanssa. Tampereella Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n yhteistyökumppani on Sorin sirkus ja Turussa Turun kaupunginteatteri.
Ennen kuin hihat kääritään kyynärpäitä myöten Kulttuuripolun raivaamiseen ja muihin vuoden 2020 puuhiin, hiljennymme jouluun.

Lämmintä ja suloista sydäntalven juhlaa,
toivottaa kulttuurituottaja