Näyttelykesä kutsuu

Teksti: Ali Kinnunen

Tänä kesänä meitä hemmotellaan hienoilla kesänäyttelyillä. Nähtävillä on uusia nousevia nuoria taiteilijoita ja tuttuja mestareita kuten Rafael Wardi. Salmelan kesän 2019 nuori taiteilija on kuvataiteilija Jasmina Ijäs.

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT XXIV

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden teema on Ihmisen aika. 50 nykytaiteilijaa pohtii mitä tapahtuu kun ihminen hallitsee maata ja luonnonvaroja. Osaa taiteilijoista yhdistää Lappi ja pohjoinen ulottuvuus.

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattori on Marja Helander (s. 1965), saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Kesän taiteilijoita on mm. saamelainen mediataiteilija Matti Aikio sekä saamelainen Outi Pieski, jonka näyttely herätti runsaasti huomiota Emmassa. Mukana on tunnettuja nykytaiteilijoita, kuten Aiko Tsukahara, J.A. Juvani, Iiu Susiraja, Camilla Vuorenmaa, Kaisu Koivisto ja Hanna Vihriälä, mutta joukossa on myös uusia ja vasta maineeseen matkalla olevia nuoria tekijöitä.

Kuvataideviikot XTRA kannattaa muistaa myös. Sen ohjelmistoon kuuluvat mm. vierailevat oppaat, vaikkapa Kati Outinen.

Kesän 2019 taiteilijat ovat Matti Aikio, Stina Aletta Aikio, Jasmin Anoschkin, Ann-Sofie Claesson, Maria Duncker, Anna Estarriola, Teuri Haarla, Katriina Haikala, Sanna Haimila, Heli Hiltunen & Jorma Puranen, Roope Itälinna, Renata Jakowleff, Timo Jokela, Jussi TwoSeven, J.A. Juvani, Minna Kangasmaa, Sakari Kannosto, Aimo Katajamäki, Kaija Kiuru, Sunna Kitti, Kaisu Koivisto, Arto Korhonen, Tuomas Korkalo, Nuutti Koskinen, Sari Koski-Vähälä, Jouni Laiti, Sauli Miettunen,Juhana Moisander, Moratoriotoimisto (Niillas Holmberg, Jenni Laiti, Petra Laiti, Outi Pieski), Arttu Nieminen, Anna Niskanen, Mari Oikarinen, Anu Osva, Paavo Paunu, Emma Peura, Outi Pieski, Tamara Piilola, Harri Pälviranta, Selja Raudas, Mammu & Pasi Rauhala, Pasi Rauhala, Johanna Rojola, Johanna Rotko, Elina Ruohonen, Panu Rytkönen, Aleksander Salvesen, Iiu Susiraja, Nestori Syrjälä, Taiteilijakollektiivi Kunst (Christina Holmlund, Pia Paldanius, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen & Julia Weckman), Berit Talpsepp-Jaanisoo, Tornberg Jaakko, Aiko Tsukahara, Samppa Törmälehto, Hanna Vihriälä, Camilla Vuorenmaa.

Mäntän kuvataideviikkojen päänäyttelytila Pekilo on avoinna 16.6. – 1.9.2019 joka päivä klo 10-18 osoitteessa Tehtaankatu 21. Yhteystiedot: puhelin 044 259 9194 tai 044 981 3115, sähköposti info@kuvataideviikot.fi.
Nettisivuilta löytyy paljon lisätietoa www.kuvataideviikot.fi. Kuvataideviikoilla on sivut myös facebookissa, twitterissä ja instagramissa.

SERLACHIUKSEN MUSEOT

Jos Mänttään menet, käy myös Serlachiuksen museoissa, siellä on nähtävissä vaikka mitä. Taidemuseo Göstassa ovat esillä Maa, Kartanon klassikot (kuraattori Veikko Halmetoja), Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide sekä Kaukana viileä varjo – Pieni näyttely väristä. Gustaf-museossa ovat esillä Paperiperkele, Olli ja Bucklan, Olipa kerran, tässä paikassa sekä Apteekkarin kauppahuone -näyttelyt. Kaikki tiedot löytyvät nettisivuilta www.serlachius.fi. Yhteystiedot: Gustaf: R. Erik Serlachiuksen katu 2, Gösta: Joenniementie 47, Mänttä, puhelin +358 (0)3 488 6800,
avoinna kesäisin 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18, sähköposti info@serlachius.fi. Museot löytyvät myös facebookista, twitteristä ja instagramista.

TAIDEKESKUS SALMELA 30 V

Taidekeskus Salmela täyttää 30 vuotta ja juhlan kunniaksi siellä ovat kaikki – ainakin melkoinen joukko Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia taiteilijoita Rafael Wardista alkaen. Näemme häneltä myös uusia töitä. Rafael Wardi ja Salmelan perustajataiteilijat ovat esillä päärakennuksessa. Salmelan ensimmäisten kesien taiteilijat ovat mukana näyttelyssä 1960-70 luvun teoksillaan. Esillä on teoksia kuvanveistäjä Laila Pulliselta sekä taidemaalari Esko Tirroselta, Ulla Rantaselta, Reino Hietaselta ja Kimmo Kaivannolta.

Salmelan nuoreksi taiteilijaksi vuosien varrella nimitettyjä taiteilijoita nostetaan esiin Domanderin näyttelyalueella Apteekkitalossa. Mukana ovat taiteilijat Ilkka Lammi (1976-2000), Henna Pohjola, Pekka Parviainen, Tiina Suikkanen, Kia Taegen, Johanna Lumme ja Essi Peltonen.

Juhlavuoden näyttelyissä teoskokoelmat esittelevät myös taidemaalarit Tuomo Saali, Tero Annanolli, Joel Sievers, Sofia Kukkonen ja Antti Rytkönen, kuvanveistäjät Juhani Saksa, Samuli Alonen, Pekka Rytkönen, Kasper Muttonen ja Tilla Kekki sekä lavastaja Erkki Saarainen. Salmelan kesän 2019 nuori taiteilija on kuvataiteilija Jasmina Ijäs.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna 8.6.-11.8.2019 klo 11-18 Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju, info@taidekeskussalmela.fi, puhelin 050 3388 114, taidekeskussalmela.fi, lisäksi facebook ja instagram.

TAIDEKESKUS PURNU

Kaikkien kesänäyttelyjen äiti eli Purnu elää ja voi hyvin. Purnun kesän teema on lumous. Kesänäyttelyn järjestävät ja kuratoivat viime vuotiseen tapaan Eerika Malkki ja Jari Granholm. Lumous-näyttelyn taiteilijat ovat Veikko Björk, Paavo Halonen, Timo Heino, Kati Immonen, Sami van Ingen, Maippi Ketola, Ola Kolehmainen, Lauri Laine, Kalle Lampela, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Kristiina Uusitalo sekä Emma Rönnholm & Salla Vapaavuori. He edustavat laajasti eri taidemuotoja; esillä on maalauksia, piirroksia, valokuva- ja videotaidetta, veistoksia ja installaatioita sekä – auto.

Näyttelyssä voi kohdata mm. keräilijän hurmion, vaikuttavan tilakokemuksen tunnelman, barokkihenkisen juhlien puku- ja väriloiston tai kasvun lumon. Purnun näyttelykesä 2019 avautuu viikkoa ennen juhannusta 16.6. ja sulkeutuu 11.8. Seitsemässä paviljongissa esillä olevan kesänäyttelyn lisäksi taideriihessä pääsee tutustumaan paikan perustajan kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen tuotantoon. Purnussa pidettiin Suomen ensimmäinen kesätaidenäyttely vuonna 1967.

Yhteystiedot: Taidekeskus Purnu, Mustasaari 63, Orivesi, puhelin 0400 757 607, www.purnu.fi
LUMOUS | nykytaiteen kesänäyttely 2019
Avoinna päivittäin 16.6.-11.8.2018 klo 11-18.

FISKARS

Fiskars Village Art & Design Biennale 2019

Joka toinen vuosi Fiskars Village Art & Design Biennale järjestetään ruukkimiljöössä Läntisellä Uudellamaalla. Nykytaiteen ja muotoilun yhdistävä taidefestivaali on kuratoitu kokonaisuus, joka osallistaa taiteilijoita, muotoilijoita, yleisöjä ja alueellista yhteisöä. Fiskarsissa nähdään kesällä kolme kokonaisuutta.
Fiskarsin joen varteen 1649 perustettua ruukkia pidetään Suomen teollistumisen alkuna. Ruukkikylän vanha suojeltu rakennuskanta ja ympäröivä luonto monimuotoisine lehtipuumetsineen tekevät siitä ainutlaatuisen maailmassa. Nykyään kylä on 600 ihmisen koti ja merkittävä taidekäsityön keskus Suomessa.
Biennaalin taidekuraattori on Jenni Nurmenniemi, muotoilukokonaisuuden kuratoinnista vastaa Jasper Morrison. Biennalen kolmannen näyttelyn, Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAn tuottaman Tehdas – Fabrik – Factory -kokonaisuuden kuratoi Anniina Koivu. Näyttely pureutuu teemaan muotoilun, taiteen ja käsityön näkökulmista.
Fiskars Village Art & Design Biennalen tuottaa Luovi Productions (perustettu 1995), jonka tunnetuimmasta festivaalista Helsinki Design Weekista on kasvanut kolmessatoista vuodessa Pohjoismaiden suurin designtapahtuma. Luovi rakentaa Biennalea yhteistyössä Fiskarsin taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten osuuskunta ONOMAn kanssa. Biennalen ilmeen on tehnyt Werklig.
Ensimmäinen Fiskars Village Art & Design Biennale on avoinna 19.05.2019 – 15.09.2019 klo 11-18.
Näyttelypaikat: Makasiini, Kuparipajan Musta- ja Valkoinen Sali, Puimala, sähköposti info@fiskarsvillagebiennale.com , https://fiskarsvillagebiennale.com/

HAIHATUS

Haihatus juhlii 20-vuotista taivaltaan. Juhlanäyttelyn kuratoivat taiteilijat Pauliina Turakka Purhonen, Tiia Matikainen, Pasi Mälkiä ja Kalle Turakka Purhonen. Kesän näyttelyn nimi on Kohtauksia ja se on avoinna 29.6.-4.8.2019. Kesän taiteilijat ovat Timo Aho, Raimo Auvinen, Veli Granö, Heikki ”Morgan” Hämäläinen, Marika Kaarna, Marikka Kiirikoff, Mauri Korhonen, Virpi Lehto, Tiia Matikainen, Merja Metsänen, Pasi Mälkiä, Benjamin Phillips Nozdrachev, Simo Saarikoski, Pekka Suomäki, Minnamari Toukola, Kalle Turakka Purhonen, Pauliina Turakka Purhonen, Rosaliina Paavilainen, Emmi Valve ja Vesa Väänänen.

Haihatus 2019: Kohtauksia, Jousitie 68-70 Joutsa
Opastetut tai Kolme suosikkiani -kierrokset torstaisin ja lauantaisin klo 14. Haihatuksen perustivat taiteilijat Merja Metsänen ja Raimo Auvinen vuonna 2000. Nykyisin taidelaitosta pyörittää vapaaehtoisvoimin Haihatuksen henki ry. Sähköposti: haihatus@haihatus.fi, puhelin 040 755 2818, www.haihatus.fi

NAIVISTIT IITTALASSA

Uskalla iloita! -näyttely 18.5.-25.8.2019. Mukana 50 taiteilijaa, joista löydät monta vanhaa tuttua sekä kolme ihkauutta taiteilijaa! Kuraattori on Hannu Castrén. Uskalla iloita, Hollaajantie 2 Iittala, puhelin 045 7730 1686

MUSEOT

Monet museot ovat auki kesällä, hyvä hakusana on kesänäyttelyt 2019. Museoiden näyttelykalenteri löytyy osoitteesta http://www.museot.fi/nayttelykalenteri/
Kaikki museot löytyvät aakkosjärjestyksessä museohaulla http://www.museot.fi/museohaku/

POIMINTOJA

• Jenni Tieahon upeat hevoset Gallen-Kallela -museon pihalla
• Ihana Marita Liulia Didrichsenin taidemuseossa
• Nanna Susi ja Canal Cheong Jagerroos Joensuun taidemuseo Onnissa