MAURI JA MUSTIS 4 2018

Laatinut Timo Kokkila

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Kaikkien kuvien taustana ovat hennon vihreät seinät.
Puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu:
Mauri istuu leppoisasti muhkeassa nojatuolissa kuvan oikealla puolella pidellen höyryävää mukia käsissään. Hänellä on yllään vihreä paita, siniset housut ja tohvelit. Mustis seisoo hänen edessään liila raidallisella matolla käyttäen vasemmalla tassullaan lattialla olevaa iPadia. Iloisena Mustis katsoo alas näyttöön ja toteaa: ”Minä vähän selvittelin asiaa, kun se jäi vaivaamaan.” Mauri vastaa leveästi hymyillen: ”Niinpä tietenkin.”

Toinen ruutu:
Puhekupla peittää lähes puolet ruudun yläosasta. Mustis on alaosassa näkyen vyötäröstä ylöspäin. Tassut ovat selittävästi levällään ja se tuijottaa silmät pyöreinä oikealle. Innostunut virne suupielessään Mustis selittää: ”Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisessa lastenkirjassa vuonna 1939. Siitä tehtiin laulu 1949 ja suomenkielisen version esitti Olavi Virta vuonna 1952.”

Kolmas ruutu:
Mustiksen korvat sojottavat jäykästi sivuille ja silmät ovat ärtyisästi kurtussa. Toinen etutassu on topakasti vyötäröllä ja toinen edessä painottamassa sanomista: ”Arvelin ensin, että mutaatio olisi voinut johtua atomipommikokeilusta, mutta ne aloitettiin vasta 1945.”

Neljäs ruutu:
Nojatuolissa istuva Mauri hörppää vaaleanpunaisesta mukistaan. iPad lojuu matolla ja Mustis istuu Maurin edessä vasen etutassu pystyssä. Korvat lerpattavat leppoisasti ja silmät raukeina Mustis katsoo Mauriin päin samalla sanoen: ”Geenimanipulaatiolla voisi kai siirtää vaikka tulikärpäsen geenejä poroon, mutta se oli mahdotonta siihen aikaan.”

Viides ruutu:
Mustis on keskellä kuvaa näkyen vyötäröstä ylöspäin. Se pitelee edessään iPadia tassuissaan. Silmät innosta loistaen se katsoo näyttöön selvittäen näkemäänsä: ”Kyseessä täytyi siis olla erittäin harvinainen mutaatio. Muuta selitystä en keksi.”

Viimeinen ruutu:
Vasemmassa alakulmassa näkyy Mustis hartioita myöden. Se pitää vasemmalla tassulla iPadia edessään. Mauri istuu oikealla puolella nojatuolissa osittain näkyen. Hänellä on muki kädessään ja oikea käsi on mietteliäästi leualla. Maireasti hymyillen hän arvelee: ”En usko, että laulua Petteri Punakuonosta kannattaa arvioida tieteen näkökulmasta.”
Mustis katsoo lupsakkaasti Mauria ja tyytyväisenä tokaisee: ”Miksei muka? Entä haluatko kuulla mitä sain selville porojen lentokyvystä?”