KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

Teksti: Tanja Rantalainen

Jouluun ollaan Kulttuuripalvelussa laskeutumassa iloisissa ja kiitollisissa tunnelmissa. Yleisradion kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell on luvannut, että Yle lisää kuvailutulkattujen ohjelmien määrää. Kuvailutulkkauksen kuulee, kun digiboksista valitsee ensisijaiseksi ääneksi hollannin. Kuvailutulkattu versio tv-ohjelmasta löytyy usein myös Yle Areenasta.

Television joulukalenteri Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu lähetetään näkövammaisten lasten ja lapsenmielisten iloksi aamuin illoin 1.-24.12.2018. Tämän vuoden puolella ehditään nähdä kuvailutulkattuna vielä viisiosainen sarja Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvasta. Sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia. Ensimmäisen jakson esityspäivä on 30.12.2018. Vuoden 2019 ensimmäinen kuvailutulkattu herkku on helmikuussa alkavan Muumilaakso-sarja.

Elokuvateatteriinkin sopii alkuvuodesta mennä nauttimaan kuvailutulkkauksesta. Klaus Härön elokuva Tuntematon mestari saa ensi-iltansa 4.1.2019 kuvailutulkattuna. Tuntematon mestari on tarina ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka yrittää viimeisen kerran todistaa kykynsä niin itselleen kuin lähimmäisilleen. Pääosassa loistaa Heikki Nousiainen.

Lisäksi Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n koordinoima, Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Kuvailutulkkausta elokuvafestivaaleilla -hanke saa loppuhuipennuksensa DocPoint-festivaaleilla. Kuvailutulkattujen elokuvien sarja on edustava läpileikkaus korkeatasoisen dokumenttielokuvien festivaalin tarjonnasta tänä vuonna. Kuvailutulkattu ohjelmisto esitetään 29.-31.1.2019 Savoy-teatterissa.

Näistä ja muista joulun ja vuoden alun tapahtumista löydät tarkemmat ja ajantasaiset tiedot yhdistyksen nettisivuilta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi
Suloista sydäntalven aikaa ja mieltä lämmittävää joulua,

toivottaa kulttuurisihteeri