MAURI JA MUSTIS 2 2018

Kuvailukäsikirjoitus Sari Rajala ja Eija Paasu

Sarjakuva koostuu kuudesta ruudusta. Puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.
Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessään.
Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira. Pää on muuten vaalea, mutta päälaki on musta. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.

Ensimmäinen ruutu:

Taustana hennon vihreä seinä. Mustis seisoo takajaloillaan vasemmalla alareunassa näkyen vyötäröstä ylöspäin. Se on kääntyneenä oikealle, kohden nojatuolissa istuvaa vihreäpaitaista Mauria. Maurin vasemman käden levätessä käsinojalla, on oikea käsi selittävästi hiukan kohotettuna Mustista kohden. Mustis pitelee kännykkää edessään. Innoissaan hymyssä suin se tuijottaa tarkasti puhelinta samalla sanoen: ”Näkövammaisille on nykyään tarjolla monia puhelinsovelluksia.” Totisena suupielestään Mauri vastaa: ”Ihan kivoja varmaan, mutta älypuhelin on hankala käyttää.”

Toinen ruutu:

Mustis on yksin keskellä kuvaa edelleen osittain näkyen. Sen kuono on oikealle päin. Mustis pitää puhelinta oikeassa tassussaan ja vasemmalla näppäilee sitä. Keskittyneesti Mustis katsoo alas puhelimeen ja selittää: ”Tällä sovelluksella voi ottaa videoyhteyden vapaaehtoisiin, jotka voivat auttaa tilanteissa joissa tarvitsisi näkökykyä.”

Kolmas ruutu:

Intoa täynnä Mustis näyttää vasemmassa tassussaan olevaa puhelinta. Sen näytössä näkyy vinoraitoja. Mustiksen oikea tassu on koholla valmiina käyttämään puhelinta. Tyytyväisenä Mustis selvittää: ”Näkevältä avustajalta voi kysyä vaikka onko maitopurkin päiväys mennyt ohi, minkä värinen vaate on, tai muuta sellaista.”

Neljäs ruutu:

Mauri istuu nojatuolissa kuvan oikeassa alareunassa. Vasen käsi lepää käsinojalla ja oikea käsi on kyynärpäästä taivutettuna ylös. Etusormi pystyssä hän kehaisee edessään seisovalle Mustikselle: ”Onneksi minulla on älykäs opaskoira, joka pystyy auttamaan tuollaisissa asioissa.” Vyötäröstä ylöspäin näkyvä Mustis näppäilee keskittyneenä puhelinta vasemmalla tassullaan. Se vastaa Maurille: ”Lataan tämän silti puhelimeesi varmuuden vuoksi.”

Viides ruutu:

Vasemmassa yläkulmassa lukee ”myöhemmin”. Maurilla on siniset tohvelit jalassaan. Hän kävelee pinkki-liilaraidallisella matolla suunta vasemmalle päin. Hän seisahtuu äkisti hämmästyneenä kesken askeleen. Mauria osoittavassa puhekuplassa on iso sininen kysymysmerkki. Hänen selkänsä takanaan on kaksi puhekuplaa päällekkäin, jotka tulevat kuvan oikeasta reunasta sen ulkopuolelta. Ylemmässä lukee: ”Osaatko sanoa mitä tämä piirros esittää.” Alemmassa: ”Niinkö? Mahtavaa, paljon kiitoksia!”

Viimeinen ruutu:

Mauri kiiruhtaa vihaisena Mustiksen luo käsillään huitoen. Mustis istuu lattialla takajalat eteenpäin sojottaen. Niiden edessä on avoimena oleva lehti ja lattialla Mustiksen vieressä on lyijykynä ja pyyhekumi. Sillä on puhelin etutassuissaan, joka on suunnattuna kohti lehden ristisanatehtävää. Suu apposen auki Mauri huutaa Mustikselle: ”Mustis, ihan oikeasti! Enää et sitten käytä sitä sovellusta sanaristikon täyttämiseen!” Silmät pelästyksestä pyöreinä ja korvat taaksepäin vetäytyneenä Mustis perustelee Maurille: ”Mutta tästä voi voittaa palkintoja.”