KULTTUURIN TUULAHDUKSIA

SOKEAIN KUUNNELMAPALKINTO SIIRTYY KULTTUURIPALVELULLE

Teksti: Tanja Rantalainen

Maineikas ja arvostettu Sokeain kuunnelmapalkinto on jaettu vuodesta 1968 alkaen. Voittajan valitseva Kuunnelmaraati on tähän saakka toiminut Näkövammaisten liiton alaisuudessa. Tänä vuonna se on siirtynyt Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n hallinnoitavaksi ja osaksi meidän toimintaamme.

Etsimme Kuunnelmaraatiin kuutta näkövammaista jäsentä nelivuotiskaudeksi 2017-2021. Toivomme, että raadin jäsenet ovat kuunnelmasta kiinnostuneita, kuunnelmapalkinnon jakamiseen motivoituneita, eri ikäisiä, taustoiltaan erilaisia, eri puolilla maata asuvia näkövammaisia.
Ilmoittaudu ehdokkaaksi ja kirjoita itsestäsi lyhyt esittely, jossa kerrot erityisesti suhteestasi kuunnelmaan ja valmiudestasi sitoutua kuunnelmaraadin toimintaan. Lähetä esittely 30.6.2017 mennessä kulttuurisihteeri Tanja Rantalaiselle sähköpostitse osoitteella tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi tai postitse osoitteeseen Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki. Kuunnelmaraadin jäsenet valitsee Kulttuuripalvelun hallitus elokuun kokouksessaan.
Toisaalla tämän lehden sivuilla kerrotaan Sodankylän elokuvajuhlien suloisesta saavutettavuusrepäisystä. Festivaaleilla esitetään tänä vuonna viiden kuvailutulkatun elokuvan sarja. Alueelle pystytetään myös Pimeä kahvila. Toivottavasti mahdollisimman monella Kajastuksen lukijalla on jo laukut pakattuna Sodankylään. Erityisen iloisia olemme, jos elokuvajuhlilla viuhuu paljon valkoisia keppejä ja tepastelee monta opaskoiraa.
Kesäkuussa vierailemme myös Kansalliskirjastossa ja vietämme yön Tuusulan Lemmenlaaksossa lintuja kuunnellen. Hannes Tiiran Lintujen yöstä tulee myöhemmin Kajastukseen juttu.
Tarkemmat tiedot näistä kesän kiekuroista ja syksyn tulevista tapahtumista löydät yhdistyksen kotisivulta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi ja Facebook-sivulta osoitteesta www.facebook.com/kulttuuripalvelu.
Kaunista, kuuntelevaa kesää!
toivottaa kulttuurisihteeri

Vuoden kuunnelma 2016 on Hirvimetsä

Sokeain vanhan kuunnelmaraadin valitsema vuoden 2016 kuunnelma on Elli Salon käsikirjoittama ja Linda Wallgrenin ohjaama Hirvimetsä. Äänisuunnittelu on Ari Mursulan. Rooleissa ovat isänä Raimo Grönberg, poikana Verneri Lilja, pojanpoikana Iivo Jaakkola ja laulavana hirvenä Juha Hurme. Musiikki on Petra Poutanen-Hurmeen.
Kuunnelmassa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta.