Mauri ja Mustis 1 2017 kuvailutulkattuna

Kuvailukäsikirjoitus Eija Paasu ja Sari Rajala

Sarjakuvassa on kuusi ruutua ja puhekuplat on kirjoitettu hiukan vasemmalle kallistuvilla tikkukirjaimilla. Sarjakuvan yläpuolella on mustat pyöreät lasit, sitten teksti Mauri & Mustis ja perässä neljä tassunjälkeä.

Mauri on mustatukkainen, normaalivartaloinen mies, jolla hiukset ovat keskeltä päätä kuin kukonharja. Hänellä on kookas soikean mallinen pottunenä, suurehkot korvat ja hän käyttää pyöreitä mustia laseja. Isosta suusta näkyy puhuessa tasainen hammasrivi. Kaula on suhteessa muuhun vartaloon hyvin ohut. Mauri käyttää valkoista keppiä oikeassa kädessä.

Mustis on väriltään musta keskikokoinen koira, mutta pää on vaalea. Yläleuka on korostuneen suuri alaleukaan verrattuna ja kirsu on soikeahko musta pallo. Silmät ovat suuret ja pyöreät. Häntä ja sivuille sojottavat kapeat mustat luppakorvat ovat muutamalla vekillä. Hännän ja korvien päät ovat pallomaiset, kuten myös vartalo. Kaula on ohut, jossa on paksu ylisuuren näköinen kaulapanta.
Ensimmäinen ruutu: Vasemmalla puolella huoneen takaseinällä on televisio matalan keltaisen kaapiston päällä. Televisioruudussa näkyy miehen pää, jonka vieressä on pari pitkulaista listaa. Mustis istuu pinkki-liila-raidallisella matolla tv:een edessä. Sen pää on kääntyneenä takaviistoon oikealle kohden Mauria.
Mauri istuu oikealla oranssin värisessä muhkeassa nojatuolissa oikea kylki televisioon päin. Kädet lepäävät tuolin käsinojilla. Hänellä on yllään vihertävä paita ja siniset housut.
Mustis hihkaisee lennokkaasti Maurille:” Kuntavaalit lähestyvät. Oletko Mauri, koskaan ajatellut lähteä ehdokkaaksi?” Mauri vastaa:” Enpä oikeastaan.”
Toinen ruutu: Mauri oikealla rintakehästään ylöspäin, tuolin selkänojaa taustanaan. Mustis on siirtynyt Maurin eteen ja vain pää näkyy. Mauri jatkaa kepeästi:” En ole kovin kiinnostunut politiikasta. En tiedä minkä puolueen listoille edes haluaisin.” Mustis toteaa veikeänä:” Samantekevää! Sinne missä olisi parhaat mahdollisuudet läpimenoon.”
Kolmas ruutu: Mustis seisoo sivuttain keskellä ruutua raidallisen maton päällä, pää oikealle päin. Se on nostanut vasemman etutassunsa rinnan päälle. Silmät puoliavoinna ja suu omahyväisessä virneessä se selittää:” Eikä sinun tietenkään tarvitsisi päättää asioista yksin. Sinulla olisi loistava avustaja: MINÄ!”
Neljäs ruutu: Mustis edestäpäin lähikuvassa kainaloista ylöspäin. Etutassut ovat yläviistoon nostettuina. Silmät ovat suuret ja katse tomeran napittava.
Korvat sojottavat sivuille ja päälaelle on noussut jokunen karva pystyyn törröttämään. Suu on isosti auki. Mustis huitoo ilmaa tassuillaan ja intoa pursuen kertoo:” Opaskoira pääsee mukaan kaikkiin kokouksiin, neuvotteluihin ja palavereihin. Seuraisin asioita ja vinkkaisin miten toimit.”
Viides ruutu: Mauri istuu edelleen tuolissaan kädet leväten käsinojilla. Hänellä on jaloissaan villasukat ja siniset kotitohvelit. Televisioon on vaihtunut pirtsakka blondi nainen listojen keskelle. Mustis seisoo suoraan Maurin edessä raidallisella matolla. Sen vasen tassu on ilmassa ja vekillä olevat korvat sojottavat suoraan ylöspäin. Tosi vakuuttavana se sanoo:” Jos pelaisimme korttimme hyvin, ties vaikka meillä aukeaisi mahdollisuuksia myös eteenpäin, vaikka eduskuntaan asti!” Mauri kuuntelee Mustista huvittuneena hymyissä suin.
Viimeinen ruutu: Mustis vasemmalla pää ja pystyssä oleva vasen tassu näkyen. Mauri oikealla kuvattuna hartioista ylöspäin. Maurilla on oikean käden etusormi pystyssä ja hammasta purren Mauri sanoo tuohtuneena:” Eli sinä siis haluaisit mukaan politiikkaan, mutta käyttäisit minua välikappaleena.” Tähän Mustis tietäväisenä” No kun koiria ei huolita mukaan päätöksentekoon, niin se olisi ainoa keino päästä vallankahvaan!”