KORPELAN KUJANJUOKSU

ODOTETTU SARJA ON ALKANUT

Maalaiskomedia- ja Pirunpelto-sarjojen tekijöiden Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen uusi maaseutudraama Korpelan kujanjuoksu on alkanut Yle TV 1:n Kotikatsomossa. Toista tuotantokautta kuvataan parhaillaan.

Teksti: Pilvi Meriläinen

Omasta luomutilasta haaveileva Anssi Korpela (Esa Latva-Äijö) on ostanut pienehkön maatilan. Alueen maista ovat muutkin kiinnostuneet. Kunta on tukemassa kaivoshanketta, joka aikoo nielaista suuren osan maaseutua…

Anssille ja Jaskalle tapahtuu

”Niinhän se menee, että tavalliselle kuntalaiselle kerrotaan vaan se, mitä hänen halutaan tietävän”, Anssi Korpela sanoo.
-Anssi ei ehkä ole ensimmäinen joka kysyy mitä kuuluu, mutta hän elää vahvasti siinä mitä tuleman pitää. Anssi on jalat maassa ja hän pysyy päätöksissään, mutta hänessä on muutakin, Esa Latva-Äijö kertoo.
Anssi kuuntelee ja pohtii – ja alkaa toimia. Hän nousee taisteluun luonnon ja uuden kotikylänsä puolesta, kaivoshanketta vastaan. Avukseen hän saa kotiseudulleen palaavan Perttulan tyttärentyttären Miisan (Karoliina Vanne).
Ennen vihreää unelmaansa hän on alkanut pyörittää pientä autokorjaamoa vanhan kaverinsa Jaska Alhon (Janne Kataja) kanssa. He joutuvat vanhojen rikosten vyyhtiin, joka on kytköksissä hämäräpuuhiin, kun maaperän rikkauksia halutaan hyödyntää Perttulankulmalla.
-Anssi ja Jaska kunnioittavat toisiaan, vaikka toinen on juureva ja toinen ei-niin-juureva, Latva-Äijö sanoo.
-Jaska on intohimoisesti autoihin suhtautuva pienen kylän aikamiespoika, jolle sattuu ja tapahtuu. Hän on jäänyt paikkakunnalle josta moni on lähtenyt, mutta hän tuntee tyypit ja tietää miten homma toimii. Hyväntahtoinen, yhden asian mies kerrallaan, antisankarikin, mutta hän tietää oman arvonsa, Janne Kataja kuvailee.
Jaska ihailee kaveriaan Anssia, esimerkiksi sitä kun naiset kiinnostuvat Anssista, mutta miten Jaskan käy, kiinnostuvatko he hänestä? Ja mitä se häneltä vaatii?
-Jaskasta on tullut minulle rakas. Hän on niin monisyinen, Kataja toteaa.
-Korpelan kujanjuoksu sijoittuu vahvasti maaseudulle ja kertoo nykypäivästämme, miten urbaani elämä vie tilaa sieltä. Sarjassa riittää juonenkäänteitä tuttuun tyyliin; luomuviljelyä, autokorjaamo- ja kaivosbisnestä sekä ennen kaikkea mielenkiintoisia ihmissuhdekiemuroita ja huumoria.
-Tämä täyttää varmasti tarinan kaipuun, hän vakuuttaa.

”Maailma ja ihmiset jäävät elämään…”

Korpelan kujanjuoksu sijoittuu Maalaiskomedioiden ja Pirunpellon väliin.
-Menestyssarjoja ei tehdä tekemällä, ne vain syntyvät jos ovat syntyäkseen, käsikirjoittaja Heikki Luoma sanoo.
-Korpelan kujanjuoksun kätilöinä me voimme Jukan kanssa vain toivoa, että sen maailma ja ihmiset jäävät elämään muiden sarjojemme tavoin.
-Aloin kirjoittaa sitä loppuvuonna 2012. Sarjan taustalla on edellisenä vuonna voimaantullut kaivoslaki joka oli jäänyt mieleemme. Talvivaarakin oli silloin paljon esillä, Luoma kertoo.
-Kotini lähelle tullut tuulivoimala antoi oman panoksensa Korpelan kujanjuoksun tapahtumien kehittelyyn. Mietin sitäkin aiheeksi, mutta kaivoshanke ja taistelu sitä vastaan olisi läheisempi kaikille.
Heikki Luoma ja Jukka Mäkinen ovat käsitelleet luonto- ja ympäristöasioita muissakin sarjoissaan.
Luoma korostaa, että henkilöhahmot ovat heille aina ne kaikkein tärkeimmät.
Kotikatsomo: Korpelan kujanjuoksu Yle TV1:ssä 4.9. alkaen klo 21.05 ja Yle Areenassa 30 vrk.

Kolme tuotantokautta

Huippusuosittujen Maalaiskomedia- ja Pirunpelto-sarjojen tekijöiden Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen uusi maaseutudraama Korpelan kujanjuoksu porautuu autokorjaamo- ja kaivosbisnekseen.
Rooleissa mm. Esa Latva-Äijö (Anssi), Janne Kataja (Jaska), Karoliina Vanne (Miisa), Tuija Vuolle (Lahja Perttula) ja Juhani Niemelä (Tauno Perttula).
Käsikirjoitus: Heikki Luoma, ohjaus: Jukka Mäkinen.
Korpelan kujanjuoksun kuvaukset alkoivat keväällä 2015. Tulossa on kolme tuotantokautta Yle TV1:n Kotikatsomoon vuosina 2016-18.
Tuotanto: Yle Draama