Maailma on minun 3: Minja Survonen

Teksti: Tanja Rantalainen

Minja Survonen (s.1999) elää tärkeää vuotta. Keväällä peruskoulu päättyy ja syksyllä Minja on lukiolainen. Ihan pian alkaa esitysrumba, kun Pihlan vuosi -musikaali saa ensi-iltansa. Sekin kertoo käännekohdasta. Musikaali on alusta loppuun näkövammaisten nuorten käsialaa.

Minja Survonen nauraa luonnehtiessaan itseään sähläksi, joka periaatteessa pyrkii käyttämään järkeä. Kotoa hän on saanut mittaamattoman arvokkaan voiman, myönteisyyden. Jos jotakin, niin positiivinen Minja on – ja toivoo, että se tarttuisi muihinkin.
– Olen aina saanut tehdä paljon ja pyöriä kaikessa mukana. Mamma ja pappa nappasivat jo kaksivuotiaana sienimetsään ja kahden isoveljen mukana kuljettiin pitkin pihoja. Hoitoalalla toimiva äiti ja armeijan leivissä työskentelevä isä kannustivat ja olivat tukena, Minja kertoo.
Tärkein harrastus on lapsesta asti ollut musiikki. Tänä keväänä takana on 10 vuotta pianonsoittoa konservatoriossa ja edessä tutkinto 3/3. Ukulelen ja klarinetin Minja on opiskellut itsekseen ja laulanut aina, kuorossa ja muutenkin. Omia sävellyksiä ja sanoituksia syntyy tasaista tahtia. Räppiä Minja ei kuuntele, mutta muuten hän löytää jokaisesta musiikkityylistä jotain hienoa. Jazz, iskelmä ja kansanmusiikki ovat lähimpänä sydäntä.
– Ratsastusharrastus jäi taustalle, kun kulttuuri alkoi haukata yhä isomman osan vapaa-ajasta. Ala-asteen loppupuolella aloin kirjoittaa enemmän. Musiikin ohella kirjoittaminen ja kirjallisuus ovat harrastuksina yhä tärkeämpiä, Minja sanoo.

Avustajia ja ystäviä

Kun Minja aikanaan aloitti koulun, elämänmuutosta pehmensi se, että avustaja säilyi samana kuin päiväkodissa ja eskarissa. Myöhemmin henkilökohtainen avustaja on pariin otteeseen vaihtunut.
– On tavallaan hyvä, jos avustaja vaihtuu. Silloin tulee punnittua käytännöt uudestaan, eikä jumiudu vanhoihin malleihin, Minja uskoo.
Hän toteaa tyynesti, että koulussa kavereita ei ole ollut paljon. Konservatoriostakaan sydänystäviä ei ole löytynyt. Ystävät ovat tulleet elämään pääasiassa näkövammaispiireistä. Ihan lapsena niitä sai Jyväskylän näkövammaisten koulun järjestämiltä jaksoilta, myöhemmin Näkövammaisten Keskusliiton nuorisotoimen tapahtumista.
– Näkövammaisille kavereille ei tarvitse selittää, että minä teen tämän näin, koska olen näkövammainen. Asia on heille päivänselvä. Näkövammaisena kohtaan tietynlaista syrjintää, mutta en koe, että se paljoakaan vaikuttaa elämääni, Minja sanoo.

Pihlan vuosi

Pihlan vuosi on musikaali, jonka käsikirjoituksesta, tuotannosta, musiikista ja näyttelijäntyöstä vastaavat näkövammaiset nuoret. NKL:n nuorisotoimi antaa projektille raamit ja rahoitus on saatu EU:n Youth in Action -ohjelmalta. Ohjaaja Heikki Häkkä on Minjan mukaan hypännyt kyytiin tyylikkäästi.
– Ohjaaja on syönyt hyvin näkövammaishomman. Hän ymmärtää, miten tärkeää näkövammaiselle on tietää missä joku on ja antaa hyviä neuvoja liikekielen kehittämiseen, Minja kertoo.
Musikaali kertoo lukion ekaluokkalaisesta, joka muutoksien keskellä etsii identiteettiään, niin kuin nuoret aina ja kaikkialla. Minja näyttelee musikaalissa, on sanoittanut siihen useampia kappaleita ja säveltänyt yhden. Mitä identiteetin etsiminen Minjalle tarkoittaa?
– Sitä, että pikkuhiljaa saan varmuutta siitä, mitä haluan tehdä ja minkälainen olen ihmisenä. Pitää osata katsoa itseään eri näkökulmista. Pyrin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, mutta suhtautumaan kuitenkin kriittisesti. Sisältäpäin katsoen saattaa olla liiankin kriittinen, kun oppii katsomaan itseään ulkoapäin, osaa olla armollinen, Minja sanoo.
Syksyllä Minja aloittaa uudessa koulussa, kuten musikaalin Pihla. Ykköstoive on Puolalanmäen lukion musiikkilinja. Kajastuksen toimitus pitää peukkuja pystyssä!

Pihlan vuosi

Näkkärinuoret esittää: Pihlan vuosi -musikaali
Pihlan vuosi on tarina siitä, mitä tapahtuu, kun aloittaa uudessa koulussa uusien ihmisten ympärillä. Kuinka menneisyys vaikuttaa meihin, kuinka etsitään itseä nuoruuden kuohujen keskeltä. Ystävyys, yksinäisyys, erilaisuus ja samanlaisuus. Mikä lopulta merkitsee?

Ensi-ilta: Iiris-keskus, 28.3. klo 19.00
Muut esitykset:
Su 29.3. klo 15.00, Iiris-keskus
La 11.4. Tampere
Su 3.5. Turku
Lisää esityksiä tulossa!
Ajantasaisin tieto esityksistä löytyy musikaalin Facebook -tapahtumasivulta. Lippuvaraukset ja tiedustelut: nuorisosihteeri Teemu Ruohonen P. 050 596 5022 /teemu.ruohonen@nkl.fi