Muumit Rivieralla 10.10 alkaen

TÄTÄ TÄYTYY JUHLIA!

Teksti: Pilvi Meriläinen

Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuotta värittää Muumit Rivieralla -elokuva. Alkuperäiset ja särmikkäät Muumit ovat parrasvaloissa uudessa elokuvassa, joka vie Muumiperheen Rivieralle hohdokkaisiin seurapiireihin.

Tove Janssonin piirtämät alkuperäiset sarjakuvat heräävät henkiin valkokankaalla kokoillan animaatioelokuvassa lapsille ja aikuisille. Muumit Rivieralla perustuu sarjakuvaan Familjen lever högt (Muumiperhe Rivieralla), joka pohjautuu Toven ja hänen äitinsä kokemuksiin Rivieran-lomalla. Sarjakuva julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1955.

Kasinoja, uhkapelejä, musiikkia…

Niiskuneiti on haaveillut pääsevänsä matkoille, joten Muumit, Niiskuneiti ja Pikku Myy päättävät lähteä seikkailulle merelle. Henkeäsalpaavan myrskyn jälkeen heidän veneensä päätyy Rivieralle, missä he majoittuvat Le Grandin kuninkaalliseen sviittiin. Muumipappa alkaa käyttää nimeä de Muumi ja pääsee piireihin. Niiskuneiti on imarreltu kosmopoliitin playboyn liehittelystä. Pinnalliseen elämänmenoon ja glamouriin tuskastunut Muumimamma muuttaa mustasukkaisuuden kourissa kamppailevan Muumin kanssa perheen vanhan veneen alle.
Ensimmäistä kertaa perheen yhtenäisyys on vaakalaudalla. Koituuko glamour heidän kohtalokseen?
Muumit Rivieralla -elokuvan suomalaisina ääninä kuullaan muun muassa Maria Sidiä (Muumimamma), Mats Långbackaa (Muumipappa), Alma Pöystiä (Niiskuneiti) ja Ragni Grönblomia (Pikku Myy).
Elokuvasta tehdään lisäksi ruotsin- ja englanninkieliset versiot, sillä se suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kuin Toven sarjakuvat

Muumit Riviralla ei ole ainoastaan lastenelokuva. Siinä on aikuismaisia teemoja ja satiiria, sillä Tove Jansson kirjoitti sarjakuviaan myös aikuisille. Tekijöiden tavoitteena on ollut tehdä animaatioelokuva, joka on sisällöltään ja näöltään mahdollisimman lähellä alkuperäisiä sarjakuvia.
-On ollut suuri kunnia tehdä elokuvaa Tove Janssonin sarjakuvien pohjalta, kertoo elokuvan tuottaja Hanna Hemilä.
-Animaatiotyylin, värimaailman ja tarinoiden tasojen löytyminen on ollut haasteellista. Olemme pyrkineet säilyttämään Toven kädenjäljen samalla kun olemme kehittäneet projektia elokuvakerronnan ehdoin. Sarjakuvan sosiaalinen ja poliittinen satiiri on uutta monille japanilaisten Muumi-sarjojen parissa kasvaneille. Otamme huomioon myös katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne Muumi-hahmoja ja -filosofiaa.
Hemilä on on myös elokuvan apulaisohjaaja ja yksi käsikirjoittajista.
Elokuvan on ohjannut ranskalainen Xavier Picard.
Sen tuottaa Hanna Hemilä/Handle Productions Oy yhdessä ranskalaisen Pictack Cie:n kanssa.
Muumit Rivieralla elokuvateattereissa 10.10.