Klassinen musiikki lähelle

Haluatko lähentää suhdettasi klassiseen musiikkiin?

Monet pitävät klassista musiikkia hienona ja etäisenä, eivätkä halua kuunnella sitä. ExClaM! – Experience Classical Music! -ryhmä pyrkii tuomaan “hienon etäistä” musiikkia lähelle erilaisin keinoin. Mutta itsekin voi keksiä itselleen omia keinoja!
Kaveri innosti minut menemään ExClaM! -ryhmän konserttiin. Hän oli osallistunut konserttiin puistossa, Sibelius monumentin luona.
– Ensin paikalle tule Free Hugs -ryhmä, jotka halasivat meitä osallistujia, kaveri kertoi. -Tanssitaiteilija tanssi muusikkojen soittaessa, ja innosti myöhemmin myös meitä osallistujia tanssimaan.
– Ryhmässä kulki myös paperi, johon tehtiin musiikin inspiroima yhteinen piirros.
Tämä kuulosti todella tutustumisen arvoiselta. Menimme aviomiehen kanssa Korjaamo Galleryn konserttiin. Alku vaikuttikin lupaavalta.
Nuoret muusikot Jonathan Roozeman ja Tam Pohjola alkoivat soittaa Mozartin ja Kodàlyn duoja viululle ja sellolle.
Tanssitaiteilijat Anni Koskinen ja Katriina Tavi ottivat esille ilmapalloja, ja jakoivat niitä meille osallistujille puhallettaviksi.

Oman kodin rauhassa

Ne, jotka onnistuivat puhaltamaan pallonsa, heittelivät niitä lattialle. Ympäristö alkoi näyttää värikkään kepeältä.
Elätin toivoa, että pääsisin ensimmäistä kertaa elämässäni tanssimaan klassisen musiikin säestyksellä. Mutta yleisön osuus jäikin tähän.
Tanssitaitelijat tanssivat pallojen keskellä, yleisön tehtävä olikin nyt vain passiivinen katselu. Soittajat soittivat perinteisen jäykän näköisenä.
Tanssitaitelijat korostivat soittajien jäykkyyttä kantamalla heidät kesken esityksen toiseen paikkaan, missä soittajat jatkoivat soittamistaaan, kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Kysymykseksi jää, lähensikö tämä esitys ihmisten suhdetta klassiseen musiikkiin. Sekä aviomies että minä olimme pettyneitä. Kumpikin koimme, että esityksessä ei ollut mitään aidosti koskettavaa.
Mutta klassista musiikkiahan tulee myös radiosta ihan omalta kanavaltaan. Voimme kaikki oman kodin rauhassa kokeilla, miltä tuntuu tanssia klassisen musiikin tahdissa.

Keskittymistä ja inspiraatiota!

Kirjoitan tätäkin juttua kuunnellen radiosta klassista musiikkia. Olen huomannut, että klassinen musiikki auttaa keskittymään paremmin kuin iskelmämusiikki.
Joskus voi tulla hetki, jolloin omat ajatukset ovat pysähdyksissä, eikä juttu kulje. Jos musiikissa on silloin inspiroiva kohta, tällä on selvä vaikutuksensa!
Juttu lähtee lentoon, saan kuin piristyspiikin mieleeni. Näkymättömästä energiasta saa voimaa!
Vielä on kokeilematta, miten klassinen musiikki piristäisi siivoamista.
Ja varmaankin Sinulla lukija syntyy omia ideoita, miten klassinen musiikki voi tuottaa laatua arkipäivään. Kaikkihan me emme viihdy tilanteessa, jossa vain istutaan kuunnellen musiikkia.
Toiminnalliset ja liikunnalliset ihmiset haluavat elää omalla tavallaan klassistakin musiikkia. Näitä kokemuksia olisi mielenkiintoista jakaa!

Tuula-Maria Ahonen