EKOLOGINEN PESÄKOLONI

Teksti: Pasi Päivinen

Toiset löytävät oman pesäkolon helpommin ja asettuvat siihen asumaan, kun taas toiset ovat muuttolintutyyppiä ja vaihtavat pesäkoloa tai etsivät sitä oikeaa niin kauan kunnes löytävät sopivan. Olen muuttanut lukuisia kertoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja kokemus omasta kodista on ollut välillä häilyvä. Olen syntynyt ”muuttolinnuksi” ja haluan ”lentää” talvella etelään, mutta kesäisin kaipaan omaa pesäkoloa suloisessa Suomessamme. Tähän mennessä olen työesteistä johtuen tehnyt vain pyrähdyksiä etelään talvisin, mutta unelmani olisi tulevaisuudessa viettää talvet siellä missä pääskytkin.

En onnistunut löytämään pesäkoloa valmiina, joten päätin rakentaa sen itse. Lisäksi rakensin varasto-aitan puutarha ja -työkaluille, pihakalusteiden talvivarastoksi ja liiterin polttopuille, mäntyhirrestä tietenkin. Nimesin pesäkoloni Al Qaidaksi, joka on arabiaa ja tarkoittaa suomeksi tukikohtaa. Tonttini nimi on puolestaan Karjalan kalifaatti. Sopiva tontti tukikohdalleni löytyi suuren puhtaan järven rannalta keskeltä Itä-Suomea. Haaveilin pitkään myös omasta puutarhasta, jossa saisin toteuttaa puutarhanhoitoviettiäni, ja sellainen siis löytyi. Puutarhan keskelle halusin sijoittaa oman pesäkolon. Torpan perustukset luotiin ikivanhalle jykevälle kalevalaiselle peruskalliolle lähelle Täyssinän rauhan (18.5.1595) rajaa, joka oli vanhan ”Suur-Ruotsin” ja Venäjän raja 22 vuoden ajan. Pystytin ekologisen, terveellisen ja turvallisen tuvan jykevästä suomalaisesta männystä. Se tuoksuu puhtaalta pohjoisen puulta, sen suurista ikkunoista avautuu avara järvimaisema ja hämärinä viileinä iltoina sen sydämessä loimuaa tuli luoden lämpöä pirttiin.

Rakennusprojekti

Pesäkoloni rakentaminen oli haastava ja monivaiheinen hanke. Rakentamisesta pitää olla kiinnostunut ja asioihin on perehdyttävä huolella, jotta lopputulos on laadukas. Rakentaminen onnistuu näkövammaiseltakin, kun tunnistaa ja tunnustaa omat kyvyt. Tein rakennuksella itse niitä töitä, joihin pystyin ja luonnollisesti ammattilaiset tekivät vaativimmat työt. Kaikki ei-ammattilaisten tarkkuutta vaativat työt jätin suosiolla myös täysin näkeville, sillä olen esteetikko, enkä halua asioiden olevan vähän sinnepäin. Näkövammainen voi silti tehdä yllättävänkin paljon itse, jos ei vain ole peukalo keskellä kämmentä. Esimerkiksi parkettilattian asentaminen tai väliseinien villoitus on aika helppoa, ja onnistuu heikommallakin näöllä. Lisäksi purin kaikki kuormat ja tein rakennusjätepuusta polttopuita, jota tuli aika vähän, sillä hirsitalosta ei synny juurikaan jätettä. Kannoin kaikki tiilet ja nostelin niitä muurarille, mikä sekä helpotti että nopeutti työtä. Lisäksi autoin kaikissa sisustustöissä sisäkattojen paneloinnista tapetointiin, laatoitukseen ja listoitukseen.

Rakennustyömaan siivouksesta ja tavaroiden vastaanotosta/järjestämisestä vastasin itse. Kaikki rakennustyömaan ulkopuolella tapahtuvat työt, kuten tarjouspyyntöjen laadinnat, urakoiden kilpailutukset, tarvikehankinnat, kirjanpito, maksuliikenteen hoito, ilmoitus- ja lupa-asiat, työmaan turvallisuusasiat ja ennen kaikkea hyvin valmistellut päätökset tein itse. Myös valvonnan jouduin lopulta hoitamaan itse vanhempieni avustuksella, koska palkkaamani valvoja osoittautui epäluotettavaksi. Oma valvonta osoittautui tehokkaaksi, sillä muutoin useat virheet olisivat jääneet havaitsematta.

Hyväksikäyttöyrityksiä

Rakennusprojektin aikana tuli ilmi, että näkövammaisen rakentajan puutteellista näkökykyä yritettiin käyttää härskisti hyväksi sekä muutaman palkkaamani paikallisen rakennusmiehen että lvi-urakoitsijan ja valvojan toimesta. Vaikka olin kuullut tarinoita siitä, että rakennusalalla tapahtuu vilppiä, siihen ei kuitenkaan osannut varautua, koska lähtökohtaisesti luotan ihmisiin. Kun vilppi alkoi paljastua, otin tiukemman otteen projektin hallinnassa ja vältyin suuremmilta vahingoilta. Otin opikseni, enkä jatkossa luota lähtökohtaisesti enää yhteenkään urakoitsijaan, työntekijään tai valvojaan, vaan panostan omaan valvontaan, jos rakennan tulevaisuudessa esimerkiksi rantasaunan.

Viimeinen vastuu lopputuloksesta on kuitenkin rakentajalla ja kumma kyllä valvojan ei tarvitse vastata oikeastaan mistään, vaikka valvojan palkkaaminen on lailla määrätty pakolliseksi. Tässä olisi lainsäätäjällä tehtävää saattaa valvojan toimenkuva ja vastuukysymykset kuntoon. Pitäisin tarpeellisena uudistaa rakennusvalvontaa niin, että valvontavastuu jaettaisi useammalle asiantuntijalle eli lvi-työt lvi-asiantuntijalle, sähkötyöt sähköasiantuntijalle ja vastaavan mestarin työt rakentamisen asiantuntijalle lakisääteisen tuntimäärän säilyessä nykyisellään, jolloin vastaavan mestarin työtuntimäärä vähenisi ja valvonta paranisi, sillä vastaavat mestarit eivät pysty valvomaan oman kokemukseni perusteella luotettavasti lvi- ja sähkötöitä.

Tutkijan taustasta hyötyä rakennusprojektin toteutuksessa

Rakentamisessa on monia lupa-asioita ja suuri määrä vaihtoehtoja valittavana rakennusmateriaalien sekä toteutustapojen suhteen. Jo pelkkä suunnittelutyö ja hankintapäätösten valmistelu on haastavaa, eikä pidä kuvitella tietävänsä kaikkea tai lähteä arvailemaan, vaan selvittää asiat perusteellisesti ennen päätöksentekoa. Koen, että tutkijan taustastani on ollut huomattavaa hyötyä, sillä olen oppinut tutkimustyössä hakemaan tietoa ja analysoimaan sitä. Rakennushankkeessa on myös tutkittava ja kyetävä löytämään ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi. Pitää osata kysyä tietoja oikeilta ihmisiltä, hakea tietoja useista eri lähteistä, laatia realistisia ja käytännönläheisiä suunnitelmia ja niille varasuunnitelmia, jos tai kun jotain ennakoimatonta tapahtuu, sekä hallinnoida rakennushanketta niin, että kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti ja laadukkaasti. Pientalonkin rakentaminen on yllättävän vaativa urakka ja koin, että tutkijan taustani auttoi selviytymään siitä kunnialla.

Rakennusvirheet

Harvoin mikään suurempi rakennushanke sujuu täysin ongelmitta. Minäkään en välttynyt niiltä, sillä torpastani paljastui neljä selkeää rakennusvirhettä, jotka oli jäänyt tai jätetty tarkoituksella huomaamatta työnjohtajan/valvojan toimesta. Onneksi ne havaittiin ennen kuin ne oltaisi piilotettu, joten vaadin virheiden korjaamista talon pystytyksestä vastanneiden kirvesmiesten laskuun. Rakentajat kiistivät virheet samoin kuin valvoja, mutta pyysin rakennusliiton toimitsijaa tarkastamaan rakennukseni, joka havaitsi virheet välittömästi ja vaati niiden korjaamista. Keskenään tutut kirvesmiehet ja työnjohtaja/valvoja ilmeisesti kuvittelivat, että näkövammaista rakentajaa on helppo huiputtaa. Kohdallani se ei kuitenkaan onnistunut, sillä minulla oli onneksi hyviä näkeviä silmiä apuna sekä riittävästi tietoa että kykyä ajaa omia asioitani.

Lvi-töissä tapahtui myös kaksi virhettä. Lvi-urakoitsija asensi lattialämmitysputket valmistajan ohjeiden ja hyvän rakennustavan vastaisesti, joten se on pysyvä riskirakenne, mutta en voi toivoa nyt muuta kuin hyvää onnea tulevaisuudessa, koska lattian alla olevaa piilevää virhettä ei voi enää korjata. Urakoitsija toimi tietoisesti väärin säästääkseen materiaaleja olettaen, ettei näkövammainen sitä huomaisi, mutta minä sain sen kuitenkin jälkeenpäin selville. Vaikka minulla on laaja kotivakuutus, en tiedä, miten vakuutusyhtiö reagoi, jos vahingon syyksi selviää asentajan laiminlyönti? Lvi-asentaja asensi myös ilmanvaihtokoneen väärin, joka tuli ilmi, kun yritin liittää sitä pilvipalveluun. Molemmat virheet hän yritti kiistää, mutta se ei onnistunut. Ilmanvaihtokoneeseen en antanut hänen enää koskea ja asennusvirhe tuli korjatuksi osaavan henkilön toimesta ja laite toimii nyt kuten sen kuuluukin toimia. Näistä rakennusvirheistä opin, että rakentajan on oltava todella hereillä koko ajan ja omavalvonta on paras tae laadukkaan lopputuloksen saamiseksi.

Lopussa kiitos seisoo

Al Qaidani on rakennettu ekologisesti luonnon omista materiaaleista viittä eri puulajia hyödyntäen. Puuvalinnoissa käytin Luonnonvarakeskuksen puutieteen ja puuntutkimuksen professori Erkki Verkasalon asiantuntemusta, jonka erinomaisista neuvoista olen kiitollinen. Erityisen tyytyväinen olen myös muurarin käsityönä valmistamaan yksilölliseen itse suunnittelemaani luonnonkiviseen kuoritakkaan, joka antaa ruhtinaallisesti lämpöä ja luo pirttiin vanhan ajan tunnelmaa.

Parasta hirsirakentamisessa on alhainen ympäristökuormitus. Hirret ovat tulevaisuudessa kierrätettävissä, kun rakennus on elinkaarensa päässä. Hirren elinkaari on paljon pidempi kuin oma elinikäni, joten tupa seisoo todennäköisesti kalevalaisella peruskalliolla vielä kauan sen jälkeen kun minä olen maatunut.

Paksu hirsi muodostaa vahvan ja hengittävän rakennuksen vaipan ja mäntyhirsi on tutkitusti terveellisin rakennusmateriaali. Kylmässä Pohjolassa elävät suomalaiset viettävät keskimäärin ajastaan yli 80 prosenttia sisätiloissa. Jos joudun viettämään aikaa kylmässä talvella, en halua palella sisällä. Jokainen meistä tarvitsee vuorokaudessa noin 17 000 litraa puhdasta ilmaa hengitettäväkseen, joten rakenteilla on sisäilman osalta väliä. Silloin kun minun muuttolintumoodini ei ole aktiivinen, eikä se vallitsevassa koronatilanteessa edes voi olla, vietän aikaa al Qaidassani, nautin lämpimästä pirtistä, valmistan hyvää ruokaa, hengitän puhdasta sisäilmaa, katselen liekkien loimua takassa, laitan klassista musiikkia soimaan ja voin hyvin.

Jos saisin valita, mikä lintu olisin, olisin arabialainen muuttohaukka. Tästä syystä halusin saada talooni ripauksen arabiaa sisustamalla kylpyhuone ja wc-tilat arabeskityyliin. Useimmille erityisen tärkeä asia on kodin valoisuus, ja näkövammaiselle se on toimintakyvyn kannalta välttämättömyys. Valaistuksen asiantuntijat suosittelivat minulle Artisan Rinaldon valaisimia, enkä voisi olla tyytyväisempi torppani ja piha-alueeni valaistukseen.

Al Qaidani olen kalustanut pääasiassa tyylillisesti ajattomilla, laadukkailla, kestävillä ja kevyillä näkövammaisten käsityöntekijöiden valmistamilla rottinkikalusteilla. Rottinkituolit ja pöydät löytyvät sekä sisältä että terasseilta ja laajalla järvenpuoleisella terassilla on myös rottinkinen riippukeinu ja rottinkinen keinutuoli. Rottinki on myös ekologinen valinta, vaikka raaka-aine tuodaankin Indonesiasta saakka, mutta rottinkikaluste on helppohoitoinen ja sen elinkaari on pitkä. Lisäksi haluan tukea näkövammaisten käsityötä, jota arvostan, mutta en suinkaan vain näkövammaisuuden, vaan työn korkealaatuisuuden vuoksi. Näkövammaiset hallitsevat rottingin käsittelyn taidon.

Pesäkoloni rakentaminen oli vaativa projekti. Siinä tarvittiin sitkeyttä ja taistelutahtoa, mutta se kannatti. Elämäni varrella olleista projekteista tämä oli toistaiseksi vaikein, mutta myös mielenkiintoisin. Opin rakennushankkeen myötä paljon, ja jos rakentaisin nyt uuden talon, olisin entistäkin tarkempi ja valvoisin erityisen huolellisesti. Näkövammainen pystyy varsin mainiosti rakentamaan talon, ja al Qaidani on onnistunut kokonaisuus. Nyt voin keskittyä mieliharrastukseeni, puutarhan hoitoon. Tosin rakentaminen on niin mielenkiintoista, että puutarhanhoidon ohella aion rakentaa vielä rantasaunan, vaikka en sellaista välttämättä tarvitsisikaan, sillä minulla on erinomainen sauna ja torppani on 20 metriä rannasta eli järveen pääsee pulahtamaan kätevästi. Hirsisaunan pohja on kuitenkin jo tehty kymmenen metrin päähän rannasta ja sormeni syyhyävät päästä taas nostelemaan hirsivarveja paikoilleen sekä paiskimaan hommia rakennustyömaalla.