Lyhyesti 3 2020

LYHYESTI: LAURIN KIRJA, FACEBOOK: NÄKÖVAMMAISET SEURAKUNNASSA, SAAVU KIRKKOPOSTI, ÄÄNI-ILMAISUN LUMO KESTÄÄ

LAURIN KIRJA -palkinto laadukkaalle äänikirjalle

Teksti: Gyöngyi Pere-Antikainen

”Laurin julisti hän parhaaksi lukijaksi Toukolan suuressa kylässä.”, todetaan Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä. Ja koska siihen aikaan lukeminen tarkoitti pääasiallisesti ääneen lukemista, oli luontevaa nimetä Näkövammaisten kulttuuripalvelun, Näkövammaisten kirjastoyhdistyksen ja Näkövammaisten liiton yhdessä jaettava äänikirjapalkinto Laurin mukaan.

Kilpailu julistettiin ensimmäistä kertaa keskellä koronakevättä. Ilmoittautumisaika päättyi Laurin päivänä 10.8. ja palkinto, jonka suuruus on yhteensä 6.000 euroa, jaettuna puoliksi kirjailijan ja äänikirjan lukijan kesken, luovutetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä, 10.10. Keskustakirjasto Oodin Maijan salissa. Kilpailuun toivottiin suomeksi kirjoitettua fiktiivistä proosaa, vuoden 2019 alusta vuoden 2020 kesäkuun loppuun mennessä julkaistujen äänikirjojen muodossa. Viisihenkinen palkintolautakunta korostaa auditiivisesti esteettisen kokonaisuuden merkitystä, eli vaa’assa painavat sekä kirjan kirjallinen arvo, että erinomainen luenta ja tekstin ja lukijan välinen harmonia.

Tällä kilpailulla näkövammaisjärjestöt haluavat kiinnittää äänikirjoja kustantavien tahojen huomion äänikirjan laatuun. Palkintolautakunnan suureksi iloksi ehdokaskirjoja saapui yllättävän suuri määrä, arvioitavana on sata kirjaa.

Kajastuksen joulukuun numerossa on laaja reportaasi palkintolautakunnan työskentelystä ja palkintojuhlasta, sekä voittajateoksen arviointi.

Facebook-ryhmä Näkövammaiset seurakunnassa

Ryhmä on tarkoitettu näkövammaisille evankelisluterilaisen kirkon jäsenille tai seurakunnan toiminnasta kiinnostuneille näkövammaisille sekä kirkon näkövammaistyöntekijöille tai muille kiinnostuneille kirkon työntekijöille.
Ryhmässä keskustellaan saavutettavasta seurakunnasta, saadaan vertaistukea. Ennen kaikkea kuitenkin yritetään löytää käytännön ratkaisuja, joiden avulla näkövammainen voi olla tasavertainen seurakunnan jäsen ja luottamushenkilö tai työntekijä kirkon kaikilla tasoilla.
Ryhmässä voidaan jakaa tietoa seurakuntien tilaisuuksista, tapahtumista, kirkon omista vaaleista ja niin edelleen.
Ryhmän nimi oli aiemmin Pisteilevä ruudunlukija -seurakunta. Ryhmän ylläpidosta vastaa pastori Tuula Paasivirta ext-tuula.paasivirta@evl.fi

SAAVU KIRKKOPOSTI

Kuten edellisessä Kajastuksessa lyhyesti kerrottiin, on evankelisluterilaisen kirkon kirkkohallitus päättänyt jatkaa Kirkkoposti-lehden piste- ja Daisy version julkaisemista.
Edellisen Kajastuksen mentyä painoon päätettiin lehden nimeksi muuttaa Saavu Kirkkoposti. Nimi viittaa kirkon saavutettavuustyöhön. Saavutettavuus ja esteettömyys nousee kirkon olemuksesta ja tehtävästä käsin. Kirkon sanoma on tarkoitettu kaikille. Saavutettavuudella tarkoitetaan kaikkien ihmisten mahdollisuutta osallistua ja olla osallisina riippumatta henkilön ominaisuuksista, esimerkiksi toimintarajoitteesta, vähemmistöön kuulumisesta, kielestä tai kommunikointitavasta tai vähävaraisuudesta.
Esteettömyys on edellytys saavutettavuuden toteutumiselle. Esteettömyydessä on kyse ihmisten moninaisuuden huomioonottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tiedon saanti omalla kielellä tai omalla kommunikaatiotavalla lisää yhdenvertaisuutta.
Lehden pääasialliset ilmestymismuodot ovat edelleen piste- ja Daisy -muotoinen äänilehti. Lisäksi syksyn 2020 kuluessa lehti saadaan Näkövammaisten liiton Tiedonhallintapalvelun kautta jakoon luetusmuodossa ainakin tekstiversiona, mahdollisesti daisy-äänilehtenä.
Lisäksi uutta on kesäkuussa ensimmäisen kerran ilmestynyt Saavu Kirkkopostin podcast -julkaisu. Sen jakelureittejä vielä vähän etsitään, jotta se olisi mahdollisimman saavutettava.
Maksuttoman piste- ja äänilehden tilaukset:
arja.kunnala@evl.fi
Muut tiedustelut: ext-tuula.paasivirta@evl.fi
(piste- ja äänilehti) tai tuomo.burman@burha.net
(podcast). Kokosi Tuula Paasivirta

ÄÄNI-ILMAISUN LUMO KESTÄÄ

Teksti: Timo Kuoppala

Kuuntelemisen viehätys ja ilo eivät ole kadonneet minnekään, vaikka visuaalinen tiedonvälitys viestintää hallitseekin. Jo ennen korona-aikaa yhteisöt ja yritykset alkoivat edistää aatteidensa ja tuotteidensa menekkiä puhutun sanan avulla.
Pandemian tuoma puolipakollinen kotoilu on vain lisännyt kysyntää monipuoliselle palveluille. Podcastien rinnalle on kasvanut nopeasti puhetta ja musiikkia välittäviä striimauspalveluita, jotka tuovat konsertit, draaman ja luennan kaikkien kuultaviksi.
Nimekkäät artistit saavat paljon kaipaamiaan mahdollisuuksia musisointiin joko ilmaisissa tai maksullisissa esityksissä. Suorien lähetysten lisäksi tilaisuudet ovat onneksi useinmiten kuunneltavissa ainakin jonkin aikaa esityksen jälkeen. Kanavia tarjoavat YLE:n Areena, Youtube, Facebook ja monet muut striimauspalveluiden tuottajat. Sohvilla voi kuunnella niin a cappellayhtye Rajatonta, Heikki Salon Miljoonasadetta, Joose Ojalaa kuin Helsingin kaupunginorkesteria. Tarjonta on vastannut kuulijoiden odotuksia. Ainoa valituksen aihe lie ollut välispiikkien heikko kuuluvuus.
Oopperan ystävät ovat toivottavasti löytäneet ainakin Kansallisoopperan Stage24 ja Operavision -sivustot. Niiden kautta saa kuultavakseen laadukkaita maksuttomia tallenteita klassikoista harvoin esitettyihin teoksiin. Kummankin palvelun tarjonnasta voi saada muistutuskirjeen sähköpostiinsa tai viestin somen kautta.
Poikkeusolot tuovat kuunnelmien ja runouden ystäville uutta kuultavaa. Kansallisteatteri on avannut oman Äänikanavansa tarjoamalla kuunnelmatulkinnan Ernst Hemingwayn romaanista Vanhus ja meri. Valitettavasti se poistui jo ohjelmistosta, mutta Michael Baranin parituntinen Tyttö, joka käveli on edelleen kuultavissa ja lisää äänidraamaa on luvassa.
Äänikanavasta löytyy myös Kansallisteatterin näyttelijöiden tulkintoja Jenni Haukion kokoamasta antologiasta Katso pohjoista taivasta. Osa yksi on jo kuunneltavissa osoitteessa ja loput kaksi osaa julkaistaan elokuussa 2020.
Facebookin kautta löytyi lokakuun loppuun saakka kuunneltavissa oleva ”paikkasidonnainen kuunnelma Vierellä käy”. Se on ääniteos, joka kietoutuu Helsingin Vanhankaupunginlahden Lammassaaren maisemiin.
YLE:n kuunnelmia löytyy Areenasta jo melkoinen määrä, muiden muassa jännäreitä (esim. Chandlerin Pitkät jäähyväiset) ja klassikkoromaanien dramatisointeja (Linnan Tuntematon sotilas, Waltarin Sinuhe egyptiläinen). Se lapsuuden illoista jotenkin mieleen jäänyt teos saattaa hyvinkin olla Areenan varastossa odottamassa. On siellä myös Juhani Peltosen Elmo ja Arto Paasilinnan Onnellinen mies. Areenasta löytyy lisäksi hyvä valikoima YLE:n omaa tuotantoa olevia äänikirjoja.