Avaimia Alastalon saliin

Teksti: Timo Kuoppala

Volter Kilven mainitseminen lisää aina vauhtia kirjallisuuspohdintoihin: – Eikös hän kirjoittanut sen viidenkymmenen sivun piipunvalintakohtauksen. – Minä kyllä yritin aloittaa Alastalon salissa, mutta sadan sivun jälkeen kyllästyin siihen jaaritteluun. Täytys varmaan joskus yrittää uudelleen. – Monethan sitä Kilpeä kehuvat ja leuhkivat lukeneensa paksut opukset moneen kertaan.

Kieltämättä Kilven (1874 – 1939) viipyilevä ja äärimmäisen tarkka kuvaustapa sekä omaperäinen kieli vaativat lukijalta keskittymistä. Novellikokoelma Pitäjän pienempiä (ilm. 1943) sekä romaanit Alastalon salissa (1933) ja Kirkolle (1937) eivät ole mitään mättöproosaa. Tämän saaristolaissarjaksikin kutsutun kokonaisuuden selättäminen palkitsee kuitenkin lukijansa sekä viime vuosisadan saaristolaiskulttuurin mahtavalla kuvauksella, syvällisillä ihmismielen kuvauksilla ja kekseliäällä suomen kielen käytöllä. Lukuisat sisäkertomukset avaavat teosten maailmaa ja vievät lukijaa kauas pois aavoille merille ja suuriin satamiin.
Kilven saaristolaissarjan lukulukkoon voi käyttää paria avainta. Teossarja kannattaa aloittaa novellikokoelmasta Pitäjän pienempiä. Siinä ei kiiruhdeta, mutta Kilven kieli on kirjassa lähellä yleissuomea ja teosten miljöö tulee lukijalle mutkattomasti tutuksi. Saaristolaissarjassa vilahtelee samoja henkilöitä ja tapahtumia teoksesta toiseen. Kirkolle-romaani on jo sitten kieleltään Kilpeä ihteään, minkä jälkeen Alastalon salissa ei enää tunnu läheskään mahdottomalta järkäleeltä.

Toisen avaimen on antanut kirjailija itse. Kilven kerrotaan suositelleen tekstinsä lukemista ääneen. Kilven pitkät lauseet soljuvat puhuttuna luontevasti kuulijan makusteltavaksi. Kaikki saaristolaissarjan teokset löytyvät ainakin Celian kokoelmista hienosti luettuina äänikirjoina.

Kilpiviikolle Kustaviin

Kilpeen voi tutustua myös osallistumalla Volter Kilpi -viikkoon Kustavin kauniissa maisemissa. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Anni Mikkelssonin nykyään luotsaaman tapahtuman teatteriesitykset, yleisöluennot, musiikki ja retket tuovat saaristolaiskulttuurin lähelle ja antavat Kilven tuotannolle eloa. Kilpi-viikon jälkeen ne ehkä vielä lukemattomat kirjajärkäleet jäävät kiusaamaan mieltä entistä enemmän.

Mikäli koronapandemia sallii, järjestetään Volter Kilpi -kirjallisuusviikko tänä vuonna 15. – 19. 7. Tapahtuman ohjelma on rakennettu Tuleville polville – muutos, aika ja utopiat -teemalle. Tapahtumasta vastaavan Kustavin kirjallisuusyhdistyksen tiedotteessa Mikkelsson avaa teema kertomalla, että “Volter Kilpi omisti Alastalon salissa -romaaninsa tuleville suomalaisille lukijapolville. Kilven jalanjäljissä myös kirjallisuusviikko kurkottaa kohti tulevaa. Ohjelmisto kutsuu kävijänsä pohtimaan utopiota ja miettimään, minkälaisia tarinoita me haluamme siirtää jälkipolville. Tässä ajassa me tarvitsemme kykyä ylisukupolviseen ajatteluun”.

Kirjallisuusviikon avajaisluennolla tutkija Kirsi Sonck-Rautio kertoo saariston kalastuselinkeinon muutoksesta ja tulevaisuudesta. Kirjallisuuden utopioita käsitellään muun muassa Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnolla viime vuonna palkitun Jouni Teittisen luennolla. Saara Turusen ja E. L. Karhun Feministisessä kirjakerhossa pureudutaan modernistisiin suurteoksiin. Odotettu vieras on myös Finlandia-palkittu kirjailija Ulla-Lena Lundberg, jonka mukana sukelletaan saariston kirjallisiin maisemiin. Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämässä Tietokirja.fi -päivässä kuullaan muun muassa Tieto-Finlandia -voittaja Jenni Räinää sekä tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvaa.

Kustavissa nähdään tuttuun tapaan Kilpi-dramatisointeja. Yövieraiden klassikkoesitys Albatrossin tarina tekee toivotun paluunsa. Ohjelmistossa jatkavat Teatteri Ströömin kiitetyt esitykset Filadelfian prinsessa ja Merimiehen leski. Ensi-iltansa saa Teatteri Ströömin liikkeellinen monologi Vierniemen Jooseppi, joka Filadelfian prinsessan tapaan ammentaa Kilven Kirkolle -romaanista. Yksi ohjelmiston uudistuksista oli syksyllä 2019 järjestetty avoin teoshaku, jonka kautta valikoitui mukaan runoilija Markku Hoikkalan teokset Puhuva puu sekä Jäätynyt runo, joissa käsitellään Kilven tuotannon luontoelementtejä.

Legendaarinen Seela Sella saapuu Kustaviin esityksellään Ihan Seelana. Nuoren sukupolven taidonnäytteinä nähdään Ella Mettäsen ja Eero Ojalan komediallinen Lokki sekä Juho Uusitalon arvostelu- ja yleisömenestys Full pull, Woyzeck!. Tuleville polville -teema palauttaa myös koko perheen teatterin kirjallisuusviikon ohjelmistoon, kun Meriteatterin Kapteeni Aalto ja Villi Silli kaappaa kaikenikäiset musikaaliseen meriseikkailuun. Näiden lisäksi Kilpi-viikolla nähdään muun muassa Juuli Niemen ja Pauliina Haasjoen runoihin pohjautuvat esitykset, tehdään retkiä Kilven maisemissa, kuullaan kaksikielistä lukudraamaa ja nautitaan herkullinen parkkipitobrunssi.

Lipunmyynti kirjallisuusviikolle on alkanut. Koko ohjelmisto ja lipunmyynti löytyvät osoitteesta www.vkkustavissa.fi. Linkin kautta saa myös tietoa liikenneyhteyksistä, majoituksesta ja muista palveluista.

Lähde: Kustavin kirjallisuusyhdistyksen tiedote
Ps Jos ohjelma antaa myöten, kannattaa käydä Kustavin saaristolaismuseossa. Sieltä löytyy se piippuhyllykin.