JUICE SAI KADUN JA LYRIIKKAPYLVÄÄT

Teksti: Pasi Päivinen

Laulaja-lauluntekijä, kirjailija, runoilija ja kansantaiteilija Juice Leskisen syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 70 vuotta. Juicen syntymäpitäjään, Juankoskelle, perustettiin Juicen tori jo 1980-luvulla, vuonna 1995 pystytettiin puolestaan kuvanveistäjä Villu Jaanisoon veistämä näköispatsas ja uusimpana vuonna 2020 pystytettiin Juicen lyriikkapylväät sekä avattiin Juice Avenue.

Juicen tori remontoitiin Kuopion kaupungin toimesta taiteilijan 70-vuotissyntymävuoden kunniaksi ja näköispatsas siirrettiin uudelle paikalle. Uudesta patsaan sijoituspaikasta voidaan olla montaa mieltä ja oma mielipiteeni on se, ettei paikan valinta ollut onnistunut, sillä nyt Juice seisoo R-kioskin vieressä Ostola-nimisen liikekeskuksen vastapäätä. Koska Juicen torin keskiosa on nyt kokonaan varattu parkkipaikoiksi, piti patsas siirtää jompaankumpaan reunaan, ja torin toisella reunalla oleva legendaarinen ravintola Pataruukki olisi sopinut paljon paremmin Juicen patsaan taustalle.

Remontin yhteydessä torille asennettiin erikoisia lyriikkapylväitä, joihin on kaiverrettu Juicen tunnettujen laulujen sanoja. Päivällä lyriikkapylväät eivät erotu selvästi, mutta pimeällä valaistuna ne voivat olla jo vaikuttamampi näky. Lyriikkapylväiden toivotaan houkuttelevan matkailijoita Juankoskelle, ja niitä minäkin lähdin päiväretkelle kesähuvilaltani katsomaan ja join perinteiset torikahvit Juicen patsaan vieressä.

Vuonna 2017 Kuopion kaupunkiin liitetyssä Juankosken taajamassa on toki muutakin kiinnostavaa nähtävää kuin Juicen tori, sillä Juankoski on perinteikäs teollisuuspaikkakunta. Juankosken teollinen historia alkaa vuodesta 1746 ja idyllinen 1800-luvulla rakentunut ruukkialue on keskeinen osa taajamaa. Tehdasalue rakennuksineen on säilynyt kokonaisuutena alkuperäisessä asussaan tähän päivään saakka ja on ehdottomasti vierailun arvoinen. Strömsdalsbruk, sittemmin Juantehdas, oli Suomen ensimmäinen vain järvimalmia raaka-aineena käyttänyt rautaruukki.

Juicella on erityinen paikka juankoskelaisten ja ehkä laajemminkin pohjoissavolaisten sydämissä. Juicen lauluissa soi Juankosken lapsuus- ja nuoruusaikojen kaiut, suomalainen kulttuurihistoria, rock ja vähän iskelmäkin sekä erityisesti henkilökohtainen risainen elämä. Juicen torin ympäristöön kahdeksaan lyriikkapylvääseen tekstit valitsivat juankoskelaiset äänestyksellä sekä Juicen tuotannon oikeuksien omistajat. Lyriikkapylväiden toteutus on erilaisuudessaan ainutkertainen. Pylväiden ideoinnin takana on Ari Tiilikainen LITE-designs Oy:stä. Juicen torilla on myös uutta virtuaalikierros Juicen lapsuusvuosiin, jonka voi ladata älypuhelimeen torin laidalla olevasta näyttötaulusta ja tehdä puhelinsoveluksen avulla aikamatkan Jussista Juiceksi Juankosken maisemissa.

Pylväisiin kaiverretut lyriikat:

”Kun saavun, tunnen kesätuulen tuoksuvan” (Juankoski here I come)
”Ja sinä hymyilet ja katsot noin, viet minut aamuun uuteen” (Musta aurinko nousee)
”Elämme, kuolemme, rannoilla vuolemme lastuja laineisiin” (Norjalainen villapaita)
” Määränpää, kuinka tietäisin sen? Mieti en, mä vaellan vaan” (Luonas kai olla saan)
”Varis lentää pellon yli, eikä itke yhtään ”
” Sun kanssas katson maailmaa ja samaa unta nään” (Viidestoista yö)
”Kesähelteet, lumisateet, elän tolpan elämää” (Puhelinpylvään henkinen elämä)
” Maailman kyliin mä väsyin, ota syliin” (Pyhä toimitus)